ÖSYM 2023 YKS'de sıkça sorulan soruları yayımladı.

ÖSYM 2023 YKS'de sıkça sorulan soruları yayımladı.


  • 14 Mart 2023 Salı
2042 görüntülenme

ÖSYM 2023 YKS'de sıkça sorulan soruları yayımladı.2023 YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) iliÅŸkin 'Sıkça Sorulan Sorular' ÖSYM'nin http:www.osym.gov.tr internet sitesinden yayımlanmıştır. YKS baÅŸvuru ücretinin hangi bankalara yatırılacağı, baÅŸvuru sürecinin baÅŸlaması ile adayların gündemine geldi. Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran'da yapılacak YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı (YKS) baÅŸvuruları 8 Mart'ta baÅŸladı. Deprem sebebiyle afet bölgesi olarak ilan edilen 11 il ve bir ilçede ikamet eden adaylardan YKS baÅŸvuru ücretinin alınmayacağı açıklanırken, osym.gov.tr AÄ°S ekranından baÅŸvurular tamamlanacak. ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla ya da ÖSYM baÅŸvuru merkezleri aracılığıyla da 2023 YKS baÅŸvuru iÅŸlemi sınav parasının yatırılmasıyla gerçekleÅŸecek. YKS baÅŸvuru ücretini, baÅŸvuru kılavuzunun arka sayfasında yer alan bankalara yatıracaklar. Peki, üniversite sınavı baÅŸvuruları nasıl yapılır? YKS sınav parası ne kadar? 

iÅŸte bazı 'Sıkça Sorulan Sorular'

1. ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemi (AÄ°S) ÅŸifresi olmayan adaylar, bireysel olarak elektronik ortamda 2023-YKS’ye baÅŸvuru yapabilirler mi?
Evet, yapabilirler. FotoÄŸraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiÅŸ olan adaylar (MEB e-Okul sisteminde geçerli eÄŸitim bilgisi bulunması kaydıyla), e-Devlet ÅŸifreleriyle ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemine (AÄ°S) giriÅŸ yapabilir ve “e-Devlet Ä°le Kayıt Ol” butonu vasıtasıyla ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemine kayıt olabilirler. “e-Devlet Ä°le Kayıt Ol” butonu vasıtasıyla ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemine kayıt olduktan sonra AÄ°S ÅŸifresi olmaksızın bireysel olarak elektronik ortamda sınava baÅŸvurularını yapabilirler.

2. ÖSYM BaÅŸvuru Merkezlerine gitmeden 2023-YKS’ye baÅŸvuru yapmak mümkün mü?
FotoÄŸraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve e-Devlet ÅŸifresi olan adaylar, baÅŸvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemine (AÄ°S) kendileri çevrimiçi kayıt yaptırabilir ve sınavlara baÅŸvurularını bireysel olarak elektronik ortamda gerçekleÅŸtirebilirler.

3. ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sisteminde (AÄ°S) güncel fotoÄŸrafı olmayan adaylar 2023-YKS’ye baÅŸvuru yapabilirler mi?
FotoÄŸraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olan adaylar, ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemindeki (AÄ°S) güncel olmayan fotoÄŸraflarını “FotoÄŸraf Bilgilerim” bölümündeki “T.C. Kimlik Kartı FotoÄŸrafımı Kullan” butonundan güncelleyerek baÅŸvuru merkezlerine gitmeksizin baÅŸvuru yapabilirler.

4. ÖSYM Mobil uygulamasından 2023-YKS baÅŸvurusu yapılabilir mi?
2023-YKS adayları, ÖSYM Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemi (AÄ°S) mobil uygulaması üzerinden sınav baÅŸvurularını gerçekleÅŸtirebilirler.

5. 2023 YükseköÄŸretim Kurumları Sınavına (2023-YKS) kimler baÅŸvurabilir?
OrtaöÄŸretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öÄŸretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöÄŸretim kurumundan mezun olanlar sınava baÅŸvurabilirler.

6. 2023-YKS’ye baÅŸvurumu ne zaman yapabilirim?
2023-YKS’ye baÅŸvurular 08-23 Mart 2023 tarihleri arasındadır. Bu tarihlerde baÅŸvurunuzu yapabilirsiniz.

7.Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir?
Eksiksiz ve doÄŸru olarak doldurulmuÅŸ 2023-YKS Aday BaÅŸvuru Formu ile fotoÄŸraflı Nüfus Cüzdanı veya fotoÄŸraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoÄŸraflı pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında; Türk vatandaÅŸlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait fotoÄŸraflı Pembe/Mavi Kartın aslı, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaÅŸlarının fotoÄŸraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartının aslı, T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “fotoÄŸraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoÄŸraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.) BaÅŸvuru merkezlerinde baÅŸvuruda, fotoÄŸrafsız kimlik belgesi kesinlikle kabul edilmez.

8. 2023-YKS’ye bireysel baÅŸvuru yapmak istiyorum. Nasıl baÅŸvuru yapabilirim?
Daha önce ÖSYM’nin herhangi bir sınavına baÅŸvurmamış olan adaylar, fotoÄŸraflı T.C. Kimlik Kartı ve e-Devlet ÅŸifresi varsa bir baÅŸvuru merkezine gitmeden, Aday Ä°ÅŸlemleri Sistemi’nde (AÄ°S) bulunan “eDevlet ile Kayıt ol” butonuna basarak mevcut T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet ÅŸifreleriyle sisteme kayıt olduktan sonra baÅŸvurularını yapabilirler. Ayrıca adaylar baÅŸvuru merkezlerinden de baÅŸvurularını gerçekleÅŸtirebilirler.

9. Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?
2023-YKS’ye baÅŸvuran adaylar seçmiÅŸ oldukları oturumlara baÄŸlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-Ä°ÅžLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile 08-24 Mart 2023 tarihleri arasında yatırabileceklerdir.

10. Åžehit\gazi yakınıyım sınav baÅŸvurusu veya sınav ücreti ödemem gerekir mi?
ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereÄŸi; ÅŸehit eÅŸi, ÅŸehit çocuÄŸu, gazi, gazi eÅŸi ile gazi çocuklarından baÅŸvuru hizmeti ücreti, sınav ücreti ile yerleÅŸtirme ücreti alınmaz.

11. 2023-YKS sınav ücreti ne zaman yatırılır?
2023-YKS için baÅŸvuru bilgileri 08-23 Mart 2023 tarihleri arasında sisteme kaydedildikten sonra 08-24 Mart 2023 tarihleri arasında sınav ücreti yatırılır.

12. 2023-YKS sınav ücreti en son ne zaman yatırılabilir?
2023-YKS sınav ücreti ödeme için son gün 24 Mart 2023 tarihi saat 23.59’dur. Sınav ücreti ödeme iÅŸlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 24 Mart 2023 tarihinde mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında e-Ä°ÅžLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar ile banka ATM’leri ve online bankacılık üzerinden ödeme yapacak 3 adaylar için 24 Mart 2023 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Bankadan ödeme yapacak adayların, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

13. 2023-YKS oturumları nelerdir?
YKS’nin 1. Oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), YKS’nin 2. Oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT), YKS’nin 3. Oturumu Yabancı Dil Testi (YDT)’dir. 2023-YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. 2023-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DÄ°L puanıyla bir lisans programına yerleÅŸmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.

14. 2023-YDT hangi dillerde yapılacaktır?
Almanca, Arapça, Fransızca, Ä°ngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, baÅŸvuruda bildirdiÄŸi yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

15. 2023-YKS ne zaman yapılacak ve testlerin süresi ne olacaktır?
2023-TYT: 17 Haziran 2023 Cumartesi, 165 dakika
2023-AYT: 18 Haziran 2023 Pazar, 180 dakika
2023-YDT: 18 Haziran 2023 Pazar, 120 dakika

16. 2023-YKS’de sınav binasına en geç saat kaçta girilebilir?
Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öÄŸleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmazlar.

Sıkça sorulan sorular için Tıklayınız.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI