Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı.


  • 14 Åžubat 2022 Pazartesi
369 görüntülenme

ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı.TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaÅŸan ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu Resmî Gazete'de yayımlandı.

Kanunla, eÄŸitim öÄŸretim hizmetlerini yürütmekle görevli öÄŸretmenlerin atamaları ve mesleki geliÅŸimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemeleri düzenlendi.

ÖÄŸretmenliÄŸin "eÄŸitim öÄŸretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleÄŸi" olarak tanımlandığı kanuna göre, öÄŸretmenler görevlerini, Türk millî eÄŸitiminin amaç ve temel ilkeleri ile öÄŸretmenlik mesleÄŸi etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlü olacak.

 

ÖÄŸretmenlik mesleÄŸi, aday öÄŸretmenlik döneminden sonra "öÄŸretmen", "uzman öÄŸretmen" ve "baÅŸöÄŸretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Kanunla öÄŸretmenlik kariyer basamakları belirlendi. Buna göre, aday öÄŸretmenlik dâhil öÄŸretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki geliÅŸime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman ÖÄŸretmenlik EÄŸitim Programı'nı ve mesleki geliÅŸim alanlarında uzman öÄŸretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öÄŸretmenler, uzman öÄŸretmen unvanı için yapılan yazılı sınava baÅŸvuruda bulunabilecek. Uzman öÄŸretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar baÅŸarılı sayılacak. Yazılı sınavda baÅŸarılı olanlara uzman öÄŸretmen sertifikası verilecek.

 

Uzman öÄŸretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan uzman öÄŸretmenlerden mesleki geliÅŸime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen BaÅŸöÄŸretmenlik EÄŸitim Programı'nı tamamlamış olan ve mesleki geliÅŸim alanlarında baÅŸöÄŸretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar baÅŸöÄŸretmen unvanı için yapılan yazılı sınava baÅŸvuruda bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar baÅŸarılı sayılacak. Yazılı sınavda baÅŸarılı olanlara baÅŸöÄŸretmen sertifikası verilecek.

 

Yüksek lisans eÄŸitimini tamamlayanlar, uzman öÄŸretmen unvanı için öngörülen doktora eÄŸitimini tamamlayanlar ise baÅŸöÄŸretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.

 

EÄŸitim kurumu yöneticiliÄŸi ve sözleÅŸmeli öÄŸretmenlikte geçen süreler öÄŸretmenlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

 

Uzman öÄŸretmen ve baÅŸöÄŸretmen unvanını haiz olanların, eÄŸitim ve öÄŸretim tazminatında iyileÅŸtirmeye gidilecek. Uzman öÄŸretmenlere ödenen eÄŸitim öÄŸretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, baÅŸöÄŸretmenlere ödenen eÄŸitim öÄŸretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilecek.

 

Birinci dereceli kadroda görev yapan öÄŸretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılacak. DiÄŸer derecelerde bulunan öÄŸretmenler bakımından da bu artışa göre düzenleme yapılacak. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öÄŸretmenler için 3000, üçüncü derecede bulunanlar için 2200 olarak belirlenirken dördüncü derece için 1600, beÅŸinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak. Bu madde 15 Ocak 2023'te yürürlüÄŸe girecek.

Öte yandan Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddesinde yapılan düzenlemeyle sözleÅŸmeli öÄŸretmenlerin atandıktan sonra yer deÄŸiÅŸtirmesinin 3 yıl süreyle engellenmesinde "can güvenliÄŸi ve saÄŸlık mazeretleri" istisna sayıldı.

Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanına sahip olanlar da bu kanunun saÄŸladığı haklardan yararlanacak.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI