Öğretmenlik Meslek Kanunu

Öğretmenlik Meslek Kanunu


  • 11 Ocak 2022 Salı
2973 görüntülenme

ÖÄŸretmenlik meslek kanunu Milli EÄŸitim Komisyonunda olduÄŸu gibi kabul edilmiÅŸtir. Ä°ÅŸte ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri

ÖÄŸretmenlik Meslek Kanun Teklifi

Birinci Bölüm Amaç ve Kapsam

Amaç
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; eÄŸitim öÄŸretim hizmetlerini yürütmekle görevli öÄŸretmenlerin atamaları ve meslekî geliÅŸimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Kanun; eÄŸitim öÄŸretim hizmetlerini yürüten öÄŸretmenleri kapsar.

Ä°kinci Bölüm ÖÄŸretmenlik MesleÄŸi

ÖÄŸretmenlik
MADDE 3- (1) ÖÄŸretmenlik, eÄŸitim öÄŸretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleÄŸidir. ÖÄŸretmenler bu görevlerini, Türk Millî EÄŸitiminin amaçları ve temel ilkeleri ile öÄŸretmenlik mesleÄŸi etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür.

(2) ÖÄŸretmenlerin çalışma ÅŸartları, eÄŸitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleÅŸtirmek üzere düzenlenir.

(3) ÖÄŸretmenlik mesleÄŸine hazırlık; genel kültür, özel alan eÄŸitimi ve pedagojik formasyon/öÄŸretmenlik meslek bilgisi ile saÄŸlanır.

(4) ÖÄŸretmenlik mesleÄŸi; aday öÄŸretmenlik döneminden sonra öÄŸretmen, uzman öÄŸretmen ve baÅŸöÄŸretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır.

ÖÄŸretmenlerin nitelikleri ve seçimi
MADDE 4- (1)
 ÖÄŸretmen adaylarında genel kültür, özel alan eÄŸitimi ve pedagojik formasyon/öÄŸretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Millî EÄŸitim Bakanlığınca tespit olunur.

ÖÄŸretmenler, öÄŸretmen yetiÅŸtiren yükseköÄŸretim kurumlarından ve bunlara denkliÄŸi kabul edilen yurt dışı yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilir.

Aday ÖÄŸretmenlik
MADDE 5- (1) Özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öÄŸretmenliÄŸe atanabilmek için 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan ÅŸartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olma, 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik SoruÅŸturması ve ArÅŸiv AraÅŸtırması Kanununa göre güvenlik soruÅŸturması ve/veya arÅŸiv araÅŸtırması yapılmış olma ve Millî EÄŸitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi tarafından yapılacak sinavlarda baÅŸarılı olma ÅŸartları aranır.

(2) Adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süre içinde, zorunluluklar dışında aday öÄŸretmenlerin görev yeri deÄŸiÅŸtirilemez.

(3) Aday öÄŸretmenler, eÄŸitim ve uygulamadan oluÅŸan Aday ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Programına tabi tutulur. Aday öÄŸretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık DeÄŸerlendirme Komisyonu tarafından yapılan deÄŸerlendirme sonucunda baÅŸarılı olanlar öÄŸretmenliÄŸe atanır.

(4) Aday öÄŸretmenlerden; a) Atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların,

1.b) Adaylık süresi içinde atanma ÅŸartlarından herhangi birini kaybedenlerin,

2.c) Adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların,

ç) Aday öÄŸretmenler için öngörülen Aday ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık DeÄŸerlendirme Komisyonunca yapılan deÄŸerlendirmede baÅŸarısız olanların,

görevine son verilir ve bunlar 3 yıl süreyle öÄŸretmenlik mesleÄŸine alınmaz.

(5) Dördüncü fıkranın () bendi kapsamında görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öÄŸretmenliÄŸe baÅŸlamadan önce 657 sayılı Kanuna göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asil memurluÄŸa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanır.

(6) ÖÄŸretmen adaylarının adaylık sürecinde yetiÅŸtirilmelerine esas Aday ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Programı ve Adaylık DeÄŸerlendirme Komisyonunun oluÅŸumu ile aday öÄŸretmenlik sürecine iliÅŸkin diÄŸer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

ÖÄŸretmenlik kariyer basamakları
MADDE 6- (1) Aday öÄŸretmenlik dâhil öÄŸretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

1.a) Mesleki geliÅŸime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman ÖÄŸretmenlik EÄŸitim Programını tamamlamış olan,

2.b) Mesleki geliÅŸim alanlarında uzman öÄŸretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

3.c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,

öÄŸretmenler uzman öÄŸretmen unvanı için yapılan yazılı sınava baÅŸvuruda bulunabilir. Uzman öÄŸretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar baÅŸarılı sayılır. Yazılı sınavda baÅŸarılı olanlara uzman öÄŸretmen sertifikası düzenlenir.

(2) Uzman öÄŸretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öÄŸretmenlerden mesleki geliÅŸime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen BaÅŸöÄŸretmenlik EÄŸitim Programını tamamlamış olan ve mesleki geliÅŸim alanlarında baÅŸöÄŸretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar baÅŸöÄŸretmen unvanı için yapılan yazılı sınava baÅŸvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar baÅŸarılı sayılır. Yazılı sınavda baÅŸarılı olanlara baÅŸöÄŸretmen sertifikası düzenlenir.

(3) Yüksek lisans eÄŸitimini tamamlayanlar uzman öÄŸretmen unvanı için öngörülen; doktora eÄŸitimini tamamlayanlar ise baÅŸöÄŸretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.

(4) EÄŸitim kurumu yöneticiliÄŸi ve sözleÅŸmeli öÄŸretmenlikte geçen süreler öÄŸretmenlik süresinin hesabında dikkate alınır.

(5) ÖÄŸretmen unvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanından ise uzman öÄŸretmen/baÅŸöÄŸretmen sertifikasının düzenlendiÄŸi tarihten itibaren yararlanılır. Uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanını kazandıktan sonra alan deÄŸiÅŸtiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı deÄŸiÅŸtirilen öÄŸretmenler kazandıkları unvanları kullanmaya devam eder.

(6) Uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.

(7) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanı için baÅŸvuruda bulunabilir.

(8) ÖÄŸretmenlik mesleÄŸi kariyer basamaklarında ilerlemeye iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

Üçüncü Bölüm ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 7- (1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde; 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı ilköÄŸretim ve EÄŸitim Kanunu, 657 sayılı Kanun, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli EÄŸitim Temel Kanunu ile diÄŸer kanunların bu Kanun ile çeliÅŸmeyen hükümleri uygulanır.


Bakan Yardımcısı Åžensoy'dan EÅŸ Durumu Tayini ile ilgili açıklama

MADDE 8- (1) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinin "II-Tazminatlar” kısmının “B-EÄŸitim, ÖÄŸretim Tazminatı” bölümünde yer alan *%40'ina" ibaresi “%120'sine" ÅŸeklinde, "%20'sine” ibaresi “%60'ına" ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

(2) 657 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı Cetvelin “IV - EÄŸitim ve ÖÄŸretim Hizmetleri Sınıfı” bölümü aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

 

 

MADDE 9- 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin üçüncü fikrasının birinci cümlesine "sözleÅŸmeli öÄŸretmenler” ibaresinden sonra gelmek üzere "can güvenliÄŸi ve saÄŸlık mazeretleri hariç olmak üzere" ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 10- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli EÄŸitim Temel Kanununun 43 üncü ve 45 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanına sahip olanlar

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1- (1) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanunun saÄŸladığı haklardan yararlanır.

Yürürlük

MADDE 11- (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diÄŸer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme MADDE 12- (1) Bu Kanun hükümlerini CumhurbaÅŸkanı yürütür.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI