İLBER ORTAYLI, 20. MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI'NI DEĞERLENDİRDİ

İLBER ORTAYLI, 20. MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI'NI DEĞERLENDİRDİ


  • 03 Aralık 2021 Cuma
1008 görüntülenme

Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, 20. Millî EÄŸitim Åžûrası'nı deÄŸerlendirdi. Ortaylı, Mustafa Necatibey ve Hasan Ali Yücel'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin iki önemli Millî EÄŸitim Bakanı olduÄŸunu hatırlatarak bu iki ismin görev yaptığı dönemlerin birbirine zıt devirler olmadığını söyledi.

"20. Millî EÄŸitim Åžûrası'na çok önem veriyoruz. Çünkü bazı sıkıntılar var, onların bir ÅŸekilde çözülmesi lazım. Bu bir toplumsal ve ulusal mesele, yani herkesin katılacağı bir ÅŸey... Birincisi anaokulları meselesi... Türkiye endüstrileÅŸti, çalışan nüfusun sayısı arttı, analar babalar iÅŸe gidiyor. Sadece öyle büyük kentlerde, orta sınıflarda deÄŸil, alt katmana kadar yayıldı. Büyüyen endüstrinin ve iÅŸ hayatının yükünü çocukların çekmesi doÄŸru deÄŸildir. Çocuklara ana dilini çok küçük yaÅŸlarda öÄŸretmek lazım.

"Maalesef okuma yazma eÄŸitimi çok deÄŸiÅŸtiriliyor Türkiye'de. Bir nesil el yazması öÄŸrendik biz, bir nesle bu hiç öÄŸretilmedi. Sonra baÅŸarılı bir ihtisas lisesi eÄŸitimi tertiplenmiÅŸti. Mesela Çamlıca Lisesinde Latince bile derse konmuÅŸtur. Bu baÅŸarıyla gitti, bunun ürünlerini çok kısa yolda gördük. Bunları ihmal edemeyiz, bu iÅŸler yapılacak. Ä°htisas eÄŸitimi ÅŸart, iki sene lisede umumi, iki sene de ihtisas olabilir. Yani matematikçi çocuk ile filolog çocuk aynı eÄŸitimi göremiyor. Çalışma saatleri birbirine uymuyor. O bakımdan bazı ortaklıkların dışında bunun gitmesi lazım. Sosyal bilimler lisesi eÄŸitiminin düzenlenmesi lazım. Sayıyı artırarak bir eÄŸitim yayılmaz. Önce örnekler iyi verilecek. Herkesin de bu iÅŸte seferber olması lazım. Sırf Millî EÄŸitim Bakanlığı uzmanları, personeli ve öÄŸretmenler deÄŸil herkes. Ä°nÅŸallah alınan kararlar iyi uygulanır, iyi kararlar da alınır, yardım da edilir. Bu bir ortak mesele Türkiye'de."

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI