ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM NASIL OLACAK?

ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM NASIL OLACAK?


  • 04 Eylül 2021 Cumartesi
317 görüntülenme

YükseköÄŸretim Kurulunca (YÖK) Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında yüz yüze eÄŸitimlerin baÅŸlatılacağı 2021-2022 eÄŸitim öÄŸretim döneminde, üniversite kampüslerinde uygulanacak önlemlere iliÅŸkin rehber ile eÄŸitim ve öÄŸretim süreçlerine dair 2 ayrı rehber hazırlandı.

YÖK ve TSE iÅŸ birliÄŸiyle "Küresel Salgın BaÄŸlamında YükseköÄŸretim Kurumlarında SaÄŸlıklı ve Temiz Ortamların GeliÅŸtirilmesi Kılavuzu" hazırlanmıştı. 2021-2022 eÄŸitim ve öÄŸretim yılı güz döneminden itibaren üniversitelerde örgün programlarda yüz yüze eÄŸitime geçilmesi kararı ile birlikte bu kılavuz güncellenerek "Küresel Salgında EÄŸitim ve ÖÄŸretim Süreçlerine Yönelik Uygulamalar Rehberi'' ile "Kampüs Ortamına Yönelik Uygulamalar Rehberi" olmak üzere iki ayrı rehber haline getirildi. Üniversitelerdeki eÄŸitim öÄŸretim süreci ve kampüslerde alınması gereken önlemlere iliÅŸkin detaylı bilgilerin yer aldığı rehberler üniversitelerle paylaşıldı.

Küresel Salgında EÄŸitim ve ÖÄŸretim Süreçlerine Yönelik Uygulamalar Rehberi'ne göre, örgün eÄŸitimde öncelik yüz yüze eÄŸitimde Kovid-19 salgınının seyrine göre yükseköÄŸretim kurumları örgün programlarda harmanlanmış (hibrit) eÄŸitim modeli de kullanılabilecek. Harmanlanmış eÄŸitime geçildiÄŸi durumda da gerekli önlemler alınarak uygulamalı eÄŸitimler, olabildiÄŸince yüz yüze yapılacak. Teorik dersler ise salgının seyrine göre yüz yüze veya belirli bir oranda uzaktan eÄŸitimle verilebilecek.

- Salgının bölgesel seyrine göre kararı üniversiteler verebilecek

Kılavuzda, gelecekteki olası senaryolara göre yükseköÄŸretim kurumlarında izlenmesi öngörülen genel bir çerçeveye yer verildi. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda daha önce de olduÄŸu gibi deÄŸiÅŸiklik yapma yetkisi yükseköÄŸretim kurumlarının ilgili kurullarına bırakıldı. Buna göre, vaka sayısı artan bir yerleÅŸkede çevrimiçi eÄŸitim ağırlık kazanabileceÄŸi gibi baÅŸka bir kampüs tamamen yüz yüze devam edebilecek.

Salgın süresince devletin ilgili kurum ve kuruluÅŸlarının yanı sıra iller düzeyinde yerel otoritelerin aldığı kararlar da takip edilecek ve ona göre gerektiÄŸinde uygulamalarda deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilebilecek.

- Üniversitelerde örgün eÄŸitim nasıl olacak?

Kılavuza göre, yükseköÄŸretimin örgün eÄŸitiminde esas olan sınıf ve kampüs içi yüz yüze eÄŸitim olacak. Salgının bölgesel ve yerel seyri, ilgili örgün programdaki öÄŸrenci sayısı ve altyapı imkanları göz önünde bulundurularak üniversiteler, ilgili programların teorik eÄŸitimlerini vermeye ve uygulamalı eÄŸitimlerini desteklemeye yönelik uzaktan öÄŸretim süreçlerini planlayacak.

Salgının etkinliÄŸi azalmakla birlikte devam ettiÄŸi süreçte harmanlanmış (hibrit) öÄŸrenme uygulamalarına yer verilebilecek. Yüz yüze yürütülen dersleri desteklemek amacıyla sınıf içi eÄŸitimin yanı sıra çevrimiçi uygulamalar da gerçekleÅŸtirilebilecek. Derslerde, zenginleÅŸtirilmiÅŸ içerik geliÅŸtirmeye ağırlık verilecek. Üniversitelerin uzaktan öÄŸretimle ilgili teknik altyapısını belli standartlarda sürdürmesi saÄŸlanacak. ÖÄŸretim elemanlarının uzaktan öÄŸretim yeterliliklerini iyileÅŸtirecek adımlar atılacak.

- Uygulamalı eğitimler nasıl yapılacak?

2021-2022 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında da geçmiÅŸe dönük tespit edilen veya gözlemlenen eksik kazanımlar üniversite kurulları tarafından deÄŸerlendirilecek, ilgili eksiklikler, uygulamalı eÄŸitimlerle tespit edilerek gerekli olması halinde hafta sonları da kullanılarak telafi eÄŸitimleri verilecek.

Uygulamaların yüz yüze devam edebilmesi için akademik ve idari personelin yanı sıra öÄŸrencilerin de aşılanmış olmalarına özen gösterilecek, aşı olmaları için teÅŸvik edilecek.

Salgının seyri takip edilerek öncelikle her bir program kazanımları için gerekli olan uygulamalı eÄŸitimlerin içeriÄŸi, laboratuvar ve uygulama yapılacak olan alanların fiziki koÅŸulları da gözetilerek öÄŸrenciler gruplara ayrılacak ve dönüÅŸümlü eÄŸitim alabilmeleri için planlamalar yapılacak. ÖÄŸrencilerin hem grup çalışmalarında hem de bire bir yapacakları uygulamalarda enfeksiyon kontrolü için gerekli tedbirler, imkanlar dahilinde alınacak, uygulama yapılacak laboratuvar, birim ve merkeze göre öÄŸrenciler, korunma önlemleri açısından bilgilendirilecek. Korunma önlemlerine riayet etmeyen öÄŸrencilerin bu durumlarının tespit edilmesi halinde hem kendilerinin hem de diÄŸer kiÅŸilerin saÄŸlığını riske atma ihtimali bulunduÄŸundan uygulamalara devam etmesine izin verilmeyecek.

Uygulamalı eÄŸitimlerin mümkün olduÄŸunca yüz yüze yapılması, dijital ortamda desteklenmesi veya harmanlanmış uygulama yapılması durumunda da mümkün olan en etkin ve verimli yöntemlerin tercih edilmesi için program özelinde gerekli tedbirler alınacak.

2021-2022 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında sınavlar esas olarak yüz yüze yapılacak. Bununla birlikte salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mücbir durumların varlığında yahut program özelinde yükseköÄŸretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından uygun görülmesi koÅŸuluyla çevrimiçi sınav uygulamalarından da yararlanılabilecek.

- Kampüs ve yerleÅŸkelerde alınacak önlemler neler olacak?

Salgının dinamik bir süreç olduÄŸu göz önünde bulundurularak üniversitelerin ilgili kurulları tarafından salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programların farklı uygulamaları özelinde planlama yapılacak ve üniversite senatoları esnek karar alabilecek. Bu kapsamda derslikler ve çalışma salonlarındaki Kovid-19 tedbirleri ÅŸöyle belirlendi:

- Akademik ve idari personel ile öÄŸrencilerin aşılanmış olması çok önemli.

- Üniversitelerde dersliklerde, kampüslerde, toplantı salonlarında maskeye, mesafe ve temizliÄŸe dikkat edilmeli. Özellikle kapalı alanlarda sürekli maske kullanımı saÄŸlanmalı.

- Kampüs içinde ortak kullanım alanları düzenli olarak temizlenmeli.

- Sosyal faaliyetler mümkün olduÄŸunca açık havada sürdürülmeli.

- Sınıf içinde oturma düzeninde kiÅŸiler arası en az 1 metre mesafe konulmalı. Ders içeriÄŸine, faaliyet ve uygulamalara göre mesafe artırılmalı.

- Derslik ve laboratuvarların havalandırmasına özellikle özen gösterilmeli.

- Dersler mümkün olan en az sayıda kiÅŸi ile yapılmalı.

- Blok ders yerine dersler arasında salonun büyüklüÄŸüne göre, en az 10 dakika ara verilerek ortamın havalandırılması saÄŸlanmalı.

- Çalışma salonları ve sınıflarda kapasite planlaması yapılmalı, kalabalık grup çalışmalarından kaçınılmalı.

- Damlacık oluÅŸturması nedeniyle ÅŸarkı söyleme koro çalışması, tiyatro provaları gibi yüksek sesle yapılan faaliyetler için küçük derslikler ve sınıflar yerine büyük salonlar tercih edilmeli.

- Damlacıkların yayılmasına yol açabileceÄŸi için mümkün mertebe içerde kiÅŸiler olduÄŸunda klima ve vantilatör kapalı olmalı.

- Masa yüzeyi, kapı kolu gibi birden çok kiÅŸinin temas ettiÄŸi alanların temizliÄŸine özellikle dikkat edilmeli.

- Dersliklerde oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalı.

- YerleÅŸke içerisindeki yurtların öÄŸrenciler tarafından kullanılması konusunda sosyal ortamlar için alınan tedbirlere uyulmalı, SaÄŸlık Bakanlığı ve ilgili kurulların alacağı kararlara uygun düzenlemeler yapılmalı.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI