YÖK'TEN BİR İLK

YÖK'TEN BİR İLK


  • 02 Temmuz 2021 Cuma
386 görüntülenme

YükseköÄŸretim Kurulu bir ilke imza atacak. YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, YÖK olarak Türkiye'de ilk defa, Kasım ayı içerisinde, Türk yükseköÄŸretimi ile ilgili güncel konu ve sorunların tartışılarak uzlaşı saÄŸlanan tekliflerin Kurula iletileceÄŸi “I. YükseköÄŸretim Åžurası" yapılmasını planladıklarını duyurdu.

YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) ülkemizde ilk defa, yükseköÄŸretimle ilgili çeÅŸitli güncel konu ve sorunların tartışılacağı ve uzlaşı saÄŸlanan tekliflerin YÖK'e iletileceÄŸi “I. YükseköÄŸretim Åžurası" yapılmasına yönelik bir çalışma baÅŸlattı. YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç imzasıylailgili bütün paydaÅŸlara YÖK tarafından düzenlenecek olan Åžuraya dair ön bilgilerin ve öneri taleplerinin yer aldığı bir yazı yollandı.

- Åžura gündemi paydaÅŸlarla birlikte belirlenecek

Ä°lgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla çeÅŸitli mesleki kuruluÅŸların üst düzey yöneticilerine hitaben yazılan yazıda, YÖK'ün  uzun zamandır üzerinde  çalıştığı konulardan birisinin de paydaÅŸların katılımıyla ülkemizde ilk kez bir “YükseköÄŸretim Åžurası" düzenlenmesinin olduÄŸu belirtilerek Kasım ayında geniÅŸ katılımlı ÅŸekilde yapılacak “I. YükseköÄŸretim Åžurası"nın gündeminin sözkonusu kurum ve kuruluÅŸlardan gelecek önerilere göre ÅŸekilleneceÄŸi ifade edildi.

- Öncelik sırasına göre gündem oluÅŸturma

Gönderilen yazıda Åžuranın yükseköÄŸretime dair “tasarım, taslak, entellektüel yaklaşım ve vizyonların, ideolojik temelli kısır tartışmaların" deÄŸil; kısa zamanda hayata geçirilebilecek ve sistemde hissedilebilir iyileÅŸtirmeleri tetikleyecek geniÅŸ mutabakatların filizleneceÄŸi bir zemin olmasının tercih edileceÄŸi belirtildi. YükseköÄŸretimle ilgili ele alınabilecek ve tartışılabilecek konuların çok olmasına karşılık, ülkemiz için öncelikli konu ve sorunlar arasından bir tercih yapılarak sınırlı sayıda konu baÅŸlığının ayrıntılı bir ÅŸekilde tartışılmasının ve sonuç üretilmesinin gerektiÄŸi özellikle vurgulandı.

- GörüÅŸülmesi planlanan ana baÅŸlıklar ve alt tartışma konuları

YükseköÄŸretim ile ilgili paydaÅŸlara yazılan yazıda, Åžurada “YükseköÄŸretimle ilgili güncel tartışmalar, insan kaynağı, kurumsal yapı, süreçler, kültür ve iklim gibi ana baÅŸlıklar altındaki; “yükseköÄŸretimin organizasyonu ve yönetimi, yükseköÄŸretime eriÅŸim ve dezavantajlı gruplar, yükseköÄŸretimde kalite ve akreditasyon, esneklik ve çeÅŸitlilik, hesapverebilirlik ve ÅŸeffaflık, bilimsel özgürlük ve idari özerklik, eÄŸitim/öÄŸrenme ortamları ve yöntemleri, uzaktan eÄŸitim ve dijital dönüÅŸüm, açık bilim ve açık eriÅŸim, akademide liyakat ve ehliyet,  akademik liderlik, uluslararasılaÅŸma, eÄŸitim, araÅŸtırma, bilim ve meslek ahlakı" gibi pek çok alt baÅŸlıkta paydaÅŸlar tarafından gündem konusu önerilebileceÄŸi belirtildi.

- PaydaÅŸların önerisi alınıp askıya çıkarıldıktan sonra Åžura gündemi belirlenecek

Gelen önerilerin tasnif edilip deÄŸerlendirilmesinin ardından, bu öneriler YÖK'ün internet sayfasında askıya çıkarılacak ve böylece yapılan öneriler ve geri bildirimler doÄŸrultusunda Åžura gündemine nihai ÅŸekli verilecektir.

- Åžura, Yeni YÖK'ün “yükseköÄŸretimde katılımcılık" ilkesinin bir tezahürü

Gönderilen yazıda Yeni YÖK'ün, yükseköÄŸretimle ilgili kendisine yasalarla verilen görev ve sorumlulukların bilincinde olduÄŸu, “daimi tekamül" anlayışıyla, bir plan ve felsefi bakış içinde hareket ettiÄŸi vurgulanarak sistemin geliÅŸmesine akademik ve idari açıdan liderlik etmeye çalıştığı ifade edildi.

Yeni YÖK'ün eÄŸitim kurumlarının, topluma ait olduÄŸu ve topluma hizmet için var olduÄŸu düÅŸüncesini benimsediÄŸinden hareketle “yükseköÄŸretimde yetki devri, gücün paylaşılması, birlikte yönetim" gibi kavramlara önem verildiÄŸi vurgulanarak buna dönük mevzuat düzenlemeleri ve yetki devri süreçlerinin sürdürüldüÄŸü de hatırlatıldı.

- Åžura, Türk YükseköÄŸretiminde en geniÅŸ çerçevede katılımcılığı arayan ilk giriÅŸim olacak

YÖK, son olarak yükseköÄŸretimde geniÅŸ bir mutabakatla daha iyiyi arayan bir süreç olmasının arzu edildiÄŸi I. YükseköÄŸretim Åžura'sının, aynı zamanda yükseköÄŸretim tarihimizde en geniÅŸ çerçevede katılımcılığı arayan ilk giriÅŸim olacağının altını çizdi ve paydaÅŸların katkılarının Åžuranın baÅŸarısı için çok önemli olduÄŸunu belirterek tüm paydaÅŸları bu sürece katkı saÄŸlamaya çağırdı. ​

Åžuraya katılım ve katkıları istenilen kurum ve kuruluÅŸlar; üniversiteler, ilgili bakanlıklar, TBMM ilgili komisyon üyeleri, siyasi parti temsilcileri, TÜBA, TÜBÄ°TAK, YükseköÄŸretim Kalite Kurulu, ÖSYM, Ulusal Ajans, YTB, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu gibi kurumlar, Sendikalar, Sanayi ve Ticaret Odaları, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kurumları ile alan farklılıkları ve üniversite çeÅŸitliliÄŸi dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenecek nesnel kriterlere göre  seçilen öÄŸrenciler.​

- Şura Kasım ayında yapılacak​

Yazı yazılan kurumlardan 27 Temmuz 2021 tarihine kadar görüÅŸlerini bildirmeleri istendi. Åžura hazırlıkları paydaÅŸlardan görüÅŸlerin toplanmasıyla baÅŸlayacak. Toplanan bu görüÅŸler tasnif edilerek “askıya çıkarılacak". Ä°lgili tüm tarafların ileteceÄŸi görüÅŸler sonucunda Åžuranın gündemi belirlenecek ve farklı oturumlarda gündem maddeleri tartışıldıktan sonra konulara iliÅŸkin teklifler, deÄŸerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi için YÖK Genel Kurulu'na sunulacak.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI