VALÄ°LÄ°KTEN NORMALLEÅžME DUYURUSU

VALÄ°LÄ°KTEN NORMALLEÅžME DUYURUSU


  • 30 Haziran 2021 ÇarÅŸamba
304 görüntülenme

Ankara ValiliÄŸinin internet sitesinde yer alan Ä°l Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı'nda, salgınla mücadele kapsamında sıkı tedbirlerin alındığı 14 Nisan-17 Mayıs 2021 arasında uygulanan "kısmi" ve "tam kapanma" dönemleri sonrasında, 17 Mayıs 2021'den bu yana etaplar halinde "kademeli normalleÅŸme" sürecinin yürütüldüÄŸü ifade edildi.

Kademeli normalleÅŸme döneminde, milletin tedbirlere uyum noktasında gösterdiÄŸi yaklaşım ve ciddi ivme kazanan aşılama faaliyetleriyle salgının seyrinde nispi düÅŸüÅŸ yaÅŸandığı anımsatılarak, elde edilen bu baÅŸarının sürdürülmesi, salgının yayılımının kontrol altında tutulması ve aşılama faaliyetleriyle kalıcı normalleÅŸmenin saÄŸlanması için salgın tedbirlerine riayet etmenin gelecek dönemde de önemini koruduÄŸu ifade edildi.

Kararda tedbirlerin 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren hayata geçirilmesi gerektiÄŸinin deÄŸerlendirildiÄŸi aktarıldı.

Ä°ÅŸ yerlerinin faaliyetleri

Kararda, tüm iÅŸ kolları ve faaliyet alanlarında salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi iÅŸ kolu/faaliyet alanı için belirlenmiÅŸ tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla yapılması gerekenler ÅŸu ÅŸekilde sıralandı:

"- Halihazırda faaliyetlerine ara verilmiÅŸ durumda olan tüm iÅŸ yerleri, 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren tekrar faaliyet gösterebileceklerdir.

- Sektörün talebi doÄŸrultusunda faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren faaliyet göstereceklerdir.

- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen masa ve/veya sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz 2021'den itibaren yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kiÅŸi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacaktır.

- Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taÅŸ vb. oyunların oynandığı iÅŸ yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar 1 Temmuz 2021'den itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasına/oynatılmasına müsaade edilecektir.

- SokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının sona ereceÄŸi 1 Temmuz 2021'den itibaren tüm iÅŸ yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiÅŸ olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecektir.

- Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00'de, diÄŸer yerlerde ise saat 21.00'de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren saat 24.00'e kadar yapılabilecektir.

- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydıyla park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair ilgili genelgelerimizle getirilen ilave kısıtlamalar 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılacaktır.

- Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluÅŸturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iÅŸ yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iÅŸ yerinde nargile servisi yapılmayacaktır."

Toplantı ve etkinlikler ile nikahlar ve düÄŸünler

Kararda, SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde her bir etkinlik/faaliyet ile ilgili olarak belirlenmiÅŸ kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla STK'ler, sendikalar, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniÅŸ katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüÅŸleri için halen geçerli olan kiÅŸi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılmasına dair uygulamanın aynı ÅŸekilde sürdürüleceÄŸi belirtildi.

Nikah ve düÄŸün merasimlerinde uyulması gerekenlerin de yer aldığı kararda, kurallar ÅŸu ÅŸekilde sıralandı:

"- Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir.

- Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.

- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan 'düÄŸün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır' hükmü doÄŸrultusunda, SaÄŸlık Bakanlığınca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düÄŸün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teÅŸkil etmeyecek ÅŸekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecek.

- Nikah/düÄŸün merasimlerinde (kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kiÅŸi başına asgari 6 metrekare yer bulunması ÅŸartı dışında) katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek.

- Köy düÄŸünlerine 1 Temmuz'dan itibaren izin verilecek olup, belirtilen tarihten itibaren sokak düÄŸünlerine (il, ilçe ve beldelerde) izin verilip verilmeyeceÄŸi Ä°l/Ä°lçe Hıfzıssıhha Kurullarında kararlaÅŸtırılacak.

- Sünnet, niÅŸan ve kına gibi etkinliklere ise daha önceden duyurulduÄŸu üzere 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra izin verilecek."

Kararda, konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere iliÅŸkin ise kiÅŸi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verileceÄŸi belirtildi.

Toplu ulaşım tedbirleri

Kararda, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde toplu taşımayla ilgili olarak belirlenmiÅŸ kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulması kaydıyla alınan toplu ulaşım tedbirleri ise ÅŸöyle sıralandı:

"- 1 Temmuz'dan itibaren ÅŸehir içi ve/veya ÅŸehirler arası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilecektir.

- 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımız ile 18 yaÅŸ altı gençler/çocuklarımızın ÅŸehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılacaktır."

- Konaklama tesislerine dair tedbirler

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde getirilen tüm kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla konaklama tesislerine yönelik ilgili genelge ile getirilen kısıtlama ve tedbirlerin uygulanmasına son verileceÄŸi belirtilen kararda, ÅŸunlar kaydedildi:

"- Konaklama tesislerinin açık veya kapalı alanlarında düzenlenecek olan eÄŸlence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralının yanı sıra faaliyet konusuna göre Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan diÄŸer usul ve esaslara uyulması saÄŸlanacaktır.

- Ä°ÅŸletmecileri tarafından konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoÄŸunlaÅŸmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır."

Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai

Temel usul ve esasları CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesinde belirlenecek ÅŸekilde kamu kurum ve kuruluÅŸlarında halihazırda uygulanan 10.00-16.00 mesai uygulamasının sona erdirileceÄŸini ve 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren normal mesai düzenine geri dönüleceÄŸi belirtilen kararda, kamu kurum ve kuruluÅŸları için günlük çalışmanın baÅŸlama ve bitiÅŸ saatleri ile öÄŸle dinlenme süresinin bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edileceÄŸi kaydedildi.

Sınır kapılarında uygulanacak tedbirler

Kararda, Türkiye'ye giriÅŸte sınır kapılarında uygulanacak tedbirlere iliÅŸkin 31 Mayıs 2021 tarih ve 8832 sayılı genelge ile getirilen düzenlemelerde deÄŸiÅŸikliklerin hayata geçirileceÄŸi belirtilerek ÅŸu ifadelere yer verildi:

- BangladeÅŸ, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan ülkemize gelen kiÅŸiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduÄŸu anlaşılan kiÅŸilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve bu kapsamdaki kiÅŸilerin ülkemize giriÅŸten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecektir.

- Afganistan ve Pakistan'dan ülkemize gelen kiÅŸiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduÄŸu anlaşılan kiÅŸilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düÅŸürülecek ve karantinanın 7'nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması halinde ise SaÄŸlık Bakanlığı Kovid-19 rehberi doÄŸrultusunda hareket edilecektir.

- Bu ÅŸekilde ülkemize gelen ve zorunlu karantinaya tabi olan kiÅŸiler Valiliklerce belirlenen yurtlarda karantinaya alınabileceÄŸi gibi karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde de karantinaya tabi tutulabilecektir. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kiÅŸilerin sınır kapılarından transferleri vb. hususlara iliÅŸkin usul ve esaslar Valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecektir.

- Sınır kapılarımızdan giriÅŸte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen vatandaÅŸlarımıza sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları saÄŸlanacaktır."

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI