ZİYA SELÇUK CANLI YAYINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ZİYA SELÇUK CANLI YAYINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU


  • 23 Mayıs 2021 Pazar
1534 görüntülenme

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk TV 24 'te "Arafta Sorular" adlı programın canlı yayın konuÄŸu oldu. Sorulan soruları yanıtlayan Ziya Selçuk'un konuÅŸmalarından satır baÅŸları ÅŸu ÅŸekilde:

Kendimi eleştirdiğim konular, yeterli olup olmamak. Acaba eksik bir şey yapıyor muyum? Vazifelerimi iyi bir şekilde yapıp yapamadığımı soruyorum.

Çocukken çok büyük hayallerim yoktu. Bir kol saati, bir çocuÄŸa bir gazoz almak, büyük bir tırım olsun onu süreyim..

Hakikat bizden helallik ister. BulunduÄŸumuz ÅŸartta doÄŸruları gerçekleri hakikatleri ayırmamız gerekir. 

Benim davam çocuk davasıdır. Her bir çocuk kendimizin saÄŸlamasını yaptığımız varlıktır. Ne yazık ki çocukların hayatlarında neyin doÄŸru neyin yanlış olduÄŸunu söyleyerek geliÅŸtiriyoruz. Sorgulamayı yargılamayı öÄŸretmeliyiz.

EÄŸitim terbiye annede baÅŸlar. Çocuk ilk olarak anneden mezun olur.

ÇocuÄŸun geniÅŸ bir çemberi olmalı istediÄŸi gibi hareket etmelidir. Ama çembersizde olmamalı.O zaman çocukta kiÅŸilik sorunları ortaya çıkar.

GeçmiÅŸten ziyade benim derdim ÅŸimdiyle.

Çocukken okul niye var diye eleÅŸtiriyordum. Sınav sistemi elbirliÄŸiyle yenmek istediÄŸimiz bir problem.

Åžu an da yapmak istediÄŸimiz ÅŸey yaptığımız atölyelerle deneyim sahibi olsunlar. Kendi içindeki müfredatı keÅŸfetsinler. Meslek ÅŸuuru geliÅŸtirsinler. 

Aileler büyüyünce meslek sahibi olsun istiyor. Ama ailelerin kafasındaki gelecekle çocuÄŸun kafasındaki gelecek farklı. Çocuk için en büyük gelecek yaz tatili. 

Ben çocuklarımın neye yatkın olduÄŸuna bakarak onlara yönelttim. Yatkın olmadıkları için zorlamadım. ÇocuÄŸun ne istediÄŸine gerçekten bakmak lazım. 'Ä°lgisi ve yeteneÄŸi var mı?' buna bakarak karar vermek lazım.

Kağıt kalemle soru çözmek gerçek hayatta sorun çözmek demek deÄŸildir. Yazın çocukların çalışmasını sorumluluk almalarını çok önemsiyorum. Her ÅŸey önüne hazır gelirse hayatta bocalar. DoÄŸru ile yanlışın ikna süreci yaÅŸanmadan, doÄŸru kendisini doÄŸal olarak gösterir. Biz her çocuÄŸun kendi doÄŸasına uygun olanı bulmasına yardım etmeliyiz.

Okulu kırdığım oldu. PiÅŸman deÄŸilim. O zaman ki arkadaÅŸlarla yaptığımız ÅŸeylerdi. 

Biz 6 kardeÅŸtik. Veli toplantıma annem gelirdi. Annem okumamızdaki en büyük vasıtadır. 

Salgın döneminde okullar Dünyaya göre daha çok kapandı evet. Bizim için saÄŸlık hep ön planda oldu. Hekimlerimizle tartıştık. AraÅŸtırdık. Türkiye OECD ülkeleri arasında en çok kapatan ülkeler arasında 4. sırada. Bazı ülkelerde kısmi açıp kapatmalar oldu. 

Salgınla ilgili öÄŸretmenimizin saÄŸlığına yönelik bir risk gördüÄŸümüzde kapattık. SaÄŸlık Bakanlığı'nın verilerine göre daÄŸiÅŸiklikler oldu. Ben okulu hep açık tutmak isterim. Ama risk bazen öyle yükseliyor ki bu riske deÄŸmez diyip kapatıyoruz. Riske girmeyi göze alamazdık. Önce saÄŸlık. Çocuklarımızın öÄŸretmenlerimizin saÄŸlığını riske atmaya gerek yok.

Uzaktan EÄŸitim - Yüz yüze EÄŸitim

En büyük teÅŸekkürü en çok hakedenler öÄŸretmenlerimiz. 

Köy okullarını çoÄŸu zaman 5 gün açmayı tercih ettik. Sınav gruplarını,ilkokulları açmayı tercih ettik. Bir çocuk bir kere LGS ye giriyor. ÇoÄŸu YKS'ye bir kere giriyor. Böyle bir sınavda bizim eÅŸitliÄŸe dikkat etmemiz gerekiyor.  Kapattığımızda bazısı özel ders alacak, bazısı alamayacak. DYK kursları sürekli açık tutuldu. Sınava giren tüm öÄŸrencilerimiz yüz yüze eÄŸitim alabilsin diye.

Sınavlar-Karne notu

Liseli gençler sınavlar iptal diye biliyorsunuz çok üzerime geldi. Bende onlara dedim ki bir çocuk 1 yıl hiç ders çalışmazsa çalışma disiplini düzeni bozulur. Sarmal bir eÄŸitim sistemimiz var. Size hiç bir ÅŸey yok serbestsiniz dememiz mümkün deÄŸil. Onlara dedikki 1. dönemin notlarını 2. dönemin notu olarak sayıyoruz. Ä°sterseniz sınava girip notunuzu yükseltebilirsiniz. Ortaokullar içinde böyle.

Kararı vermek için Mayıs sonuna kadar bekledik. BaşıboÅŸluk olmaması için süreç sona erdiÄŸinde açıklamada bulunduk. 

ÖÄŸretmenlerin aşılanması

752 bin öÄŸretmenimiz için aşı randevusu açıldı. Dünyada bütün öÄŸretmenleri aşılayıp okulları açan bir ülke yok. Åžu anda aşılamada hızlandığımız bir dönemdeyiz. Haziran'dan sonra tamamlanmış olacak.

Telafi eÄŸitimi

Telafi programımız var. Ama akademik olarak bir telafi programı düÅŸünmüyoruz. Daha çok arkadaÅŸlarıyla vakit geçirmeleri, sosyal duygusal olarak geliÅŸmelerini önemsiyoruz. Akademik konuları 1-2 yıl içinde halledebiliriz. Ama asıl problem çocuklarda psikolojik yıpranmalar olmasın.

Kayıp nesil, kayıp yıl tanımları çok abartılı geliyor. Kimseyi yalnız bırakmadık. ÖrneÄŸin sınava girecek çocukların soru kitaplarına ihtiyaçları var, anne babaların rehber kitaplara ihtiyaçları var. Her konuda yardımcı olduk.

LGS

LGS 6 Haziran'da yapılacak. Herhangi bir erteleme söz konusu deÄŸil. Her türlü tedbiri alarak gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Sorular zorda olsa kolayda olsa öÄŸrencilerimizin yüzde 10'u civarı nitelikli okullara yerleÅŸiyor. Bu sene uzun paragraf soruları olmayacak.

LGS'ye girecek öÄŸrencilere kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Her derste okuduklarını anlamaları en önemlisi. Çok soru çözmekten ziyade disiplinli çalışmak, çok kitap okumakla öne çıkılıyor. 

Hayat LGS'den sonra devam ediyor. Bir çocuÄŸun hayatı bu sınava baÄŸlıdır anlayışı varsa orda yanlış bir baskı söz konusu.  

Ä°lk defa meslek liseleri yüzde birlik dilimden öÄŸrenci alıyor.

ÖÄŸretmen atamaları ile ilgili: 

Her programda her yerde söylüyorum. Daha önceki açıklamalara göre bir deÄŸiÅŸilik yok. Bütçe imkanları doÄŸrultusunda uÄŸraşıyoruz. Daha çok meslektaşımızı bünyemize katmak istiyoruz. MEB olarak bu konuda hep talebimiz var. Bu sene düÅŸüklük oldu. Bu yüzden beklenti var. Haklılar.

Engelli öÄŸretmenler için de geçmiÅŸte atamalar yaptık. Yine yapacağız.

Atamalar bütçe açısından Maliye Bakanlığı ile ilgili bir konu. 

Sınava hazırlanan gençlerimizin elbette sayılar düÅŸtükçe moralleri bozuluyor. Ä°mkanlar iyileÅŸtiÄŸinde ilk yapacağımız ÅŸey sayıları arttırmak. Bir an önce olması için biz çalışmalarımızı yapacağız. Onlarda derslerine çalışsınlar.

Adaylık Kaldırma Sınavı

AKS kanunla ilgili bir mesele. GeliÅŸtirme çabaları sürüyor. Ama MEB'in kaldıracağı bir ÅŸey deÄŸil. Meclisimiz yetkisinde olan bir konu. 

 

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI