"Seç, Beğen, İzle" Formatında Eğitim Platformu Kuruluyor

"Seç, Beğen, İzle" Formatında Eğitim Platformu Kuruluyor


  • 26 Mart 2021 Cuma
242 görüntülenme

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, Dünya Bankası ile yaptıkları projede, "Seç-BeÄŸen-Ä°zle" formatından isteyen herkesin istediÄŸi alanda eÄŸitim alabileceÄŸi, büyük bir dijital platform kurulum çalışmalarına baÅŸlandığını duyurdu.

Selçuk; uzaktan eÄŸitimin 2 yıl önce "ortaöÄŸretim tasarımı" planlamaları içerisinde yer aldığı dönemde uzaktan eÄŸitimin zihinlere yerleÅŸmediÄŸini ve çok soru aldıklarını aktardı.

Ziya Selçuk konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: "Hibrit eÄŸitim modelleri yani yüze eÄŸitim ağırlıkta olmak üzere sertifikalandırılmış ve gerekirse diplomaya dönüÅŸebilecek uzaktan eÄŸitim platformları giderek daha da yaygınlaÅŸacak. Dünya Bankası ile yaptığımız projede 'seç-beÄŸen-izle' formatında, isteyen herkesin istediÄŸi alanda eÄŸitim alabileceÄŸi, büyük bir dijital platform kuruyoruz. 

Bu platformda, enstrümandan arıcılığa, ilk yardımdan satranca hemen her alanda eÄŸitimler yer alacak. ÖÄŸretmen ve yönetici eÄŸitimlerinin tamamı, öÄŸrencilerin derslerinin bir kısmı, veli eÄŸitimleri bu platformdan yapılabilecek. Bu platform ile 7'den 70'e herkes, istediÄŸi yüz binlerce eÄŸitim içeriÄŸine kolay ve ücretsiz eriÅŸim saÄŸlayabilecek. EÄŸitimlerin, Mesleki Yeterlilik Kurumundan onaylanarak sertifikalandırılabilmesi gündeme gelecek. Bu platforma isteyenler; mobil cihazlardan, televizyonlardan, bilgisayarlardan, EBA destek merkezlerinden ya da halk eÄŸitim merkezlerinden ulaÅŸabilecek. Evde otururken mobil telefondan takip edilerek bir konuda sertifika alınabilir. Yani bu iÅŸ böyle olmalı. Türkiye'nin geleceÄŸi, dünyanın geleceÄŸi, sürekli yenilenen iÅŸ kolları, sürekli yeni beceriye ihtiyaç duyulan iÅŸ kollarında mesleki eÄŸitim ve hayat boyu öÄŸrenme kapsamında hangi beceriye ihtiyaç varsa bunların tamamını halledeceÄŸiz." 

"Bu, dünya çapında bir platform olacak, bu platformun yurt dışı tarafı da olacak." bilgisini veren Selçuk, "Altyapı çalışmaları sürüyor. Platform, hayat boyu öÄŸrenmeden örgün eÄŸitime, öÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimine kadar tüm ihtiyaçlara cevap verecek bir platform olacak. 'Kendim için ne yapabilirim? Danışmanlık desteÄŸi hizmeti istiyorum.' diyen de bu platforma baÅŸvuru yapabilecek. Bu toplumun tüm eÄŸitimsel ihtiyaçlarını tanımlayan bir çerçeve olacak. Biz bunu 1,5-2 yıl içinde belli bir noktaya getirebiliriz." diye konuÅŸtu.

Ziya Selçuk, bazı derslerin uzaktan eÄŸitimle verilmesi konusunda mevzuat ile ilgili bazı taslaklar hazırladıklarını belirterek ÅŸu bilgileri verdi:

"Bu yılın eylül ayında, yani yeni eÄŸitim-öÄŸretim döneminde liselerdeki bazı derslerin ya da ortaokuldaki bazı seçmeli derslerin hangilerinin uzaktan verilebileceÄŸine iliÅŸkin bir ön deÄŸerlendirme yapıldı. Talim ve Terbiye Kurulu BaÅŸkanlığı da uzaktan eÄŸitimle verilecek derslerin hangileri olacağına çalışıyor.  Biz bu dersleri kredi olarak da sayacağız. Bunun için öÄŸrencinin kayıt olması gerekecek." dedi. 

"2023 EÄŸitim Vizyonu'na uzaktan eÄŸitimi alırken bu konunun bu kadar hızlı geliÅŸeceÄŸini düÅŸünmüÅŸ müydünüz?" sorusunu yanıtlayan Selçuk, "O dönem, ülke ölçekli bütünsel olarak deÄŸil de bu konuda pilot çalışmalarla küçük küçük ilerleyebilirim, diye düÅŸünmüÅŸtüm. Belki 10 yıl uÄŸraÅŸsak öÄŸretmenlerimizin dijital becerilerinin dönüÅŸümünü bu kadar hızlı saÄŸlayamazdık. Salgın 1-2 ay sürse yine saÄŸlayamazdık, uzun süren bu salgın neticesinde, artık baÅŸka çıkış yok ve bunu yapmak durumundayız, noktasına geldik hepimiz." diye konuÅŸtu.

 

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI