Bakan Özer gündeme dair açıklamalarda bulundu

Bakan Özer gündeme dair açıklamalarda bulundu


  • 11 Mart 2022 Cuma
1012 görüntülenme

Millî EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, A Para canlı yayınında eÄŸitim gündemine iliÅŸkin soruları yanıtladı, deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Bakan Özer'in açıklamalarından öne çıkan bazı satırbaÅŸları:

Mesleki eÄŸitim, insan kaynağımızın geliÅŸtirilmesi ve ülkemizin ekonomik kalkınmasında en önemli enstrümanlardan biridir.

Ä°ÅŸ gücü piyasasının ve dolayısıyla ülkemizin insan kaynağını, beÅŸeri sermayesini yetiÅŸtiren ve geliÅŸtiren yegâne yerlerden biri, mesleki eÄŸitim merkezlerimizdir.
Mesleki eÄŸitim merkezleri, hayat boyu öÄŸrenme çağındaki tüm vatandaÅŸlarımızı kapsayan ve cazibe merkezi hâline gelen bir eÄŸitim modelidir.
Mesleki eÄŸitimde en büyük sıkıntılarımızdan birisi iÅŸveren ile senkron bir mekanizma üretmemekti. Bunun maliyeti oldu. Bizim mesleki eÄŸitimde yaptığımız en büyük paradigma deÄŸiÅŸimi iÅŸvereni bütün süreçlere dahil etmek oldu.

Ä°ÅŸ gücü piyasası mezunları beklemiyor. Ders programlarının belirlenmesi, beceri eÄŸitimleri, iÅŸ başı eÄŸitim tüm süreçleri birlikte planlıyoruz.

Her yıl yaklaşık 60 bin mesleki eÄŸitim alan öÄŸretmenimizin tamamı iÅŸ başı eÄŸitim alıyor. Mesleki eÄŸitim merkezlerinde 37 alanda ve 184 dalda eÄŸitim veriyoruz. Sektörün ihtiyaç duyduÄŸu, aklınıza gelebilecek tüm alanlarda eÄŸitim var. Ve bu alanlar statik deÄŸil. Ä°htiyaç halinde hemen yeni programlar sürece dahil edilebiliyor. 

BaÅŸarılı öÄŸrencinin meslek liselerinden çekilmesi 28 Åžubat sürecinde bu okullara getirilen katsayı müdahalesi oldu. Bu uygulama çok büyük maliyet üretti. Bir taraftan iÅŸ gücü piyasası istediÄŸi gibi eleman bulamaz hale gelirken, uygulama okullar arası baÅŸarı farklarına da kaynak oluÅŸturdu. 

Åžimdi o müdahalenin mirası ortadan kalkıyor. BaÅŸarılı öÄŸrenciler artık mesleki eÄŸitimi tercih ediyor. Yüzde 1'lik ve üst baÅŸarı dilimlerinden öÄŸrenci alan meslek lisesi sayımız giderek artıyor.

Mesleki eÄŸitim ile ilgili yaptığımız yasal düzenlemenin zamanlaması çok önemli. Tüm dünyada ekonomik daralma yaÅŸanırken, Mesleki EÄŸitim Kanununda yapılan deÄŸiÅŸiklikle devlet küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerine eleman saÄŸlıyor ve bu elemanların maliyetiyle ilgili tüm yükü alıyor. Bu durum, hem geliÅŸtirilen modelin verimliliÄŸini hem de zamanlamasının çok önemli olduÄŸunu gösteriyor.

Türkiye'nin genç iÅŸsizliÄŸi azaltmadaki en önemli enstrüman mesleki eÄŸitim merkezleri.

Mesleki eÄŸitim merkezlerine devam eden 370 bin öÄŸrencinin ağırlıklı bölümünü 18-25 yaÅŸ aralığındaki erkekler oluÅŸturuyor.

Mesleki eÄŸitim almak isteyen vatandaÅŸlarımız kendilerine en yakın mesleki eÄŸitim merkezine gittiÄŸinde dönem başını beklemeden kayıt yaptırarak eÄŸitime dahil olabiliyor.

Ortaokul mezunu tüm vatandaÅŸlarımız mesleki eÄŸitim merkezlerine baÅŸvuru yapabilir. Mesleki eÄŸitime kayıt için o dalda veya o alanda bir iÅŸletme ile beceri eÄŸitimi imzalamış olması gerekiyor, bu anlamda mesleki eÄŸitim merkezleri yardımcı oluyor. 

GeçtiÄŸimiz yıllara oranla bu yıl mesleki eÄŸitim merkezlerimize kadın vatandaÅŸlarımızın baÅŸvuru oranında 3-4 kat artış mevcut.

Tüm yaÅŸ gruplarında artış mevcut. Ancak ağırlıklı olarak 18-25 yaÅŸ aralığı.

Ä°stihdam garantili olduÄŸu için meslek liselerini artık aileler de tercih ediyor.

Mesleki eÄŸitim merkezlerinde 4 yıllık eÄŸitim tamamlandıktan sonra lise diploması ve iÅŸyeri açma belgesi var.

Ankara'da Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi puanıyla Ankara Fen Lisesi puanı aynı. Ä°stihdam garantili olduÄŸu için öÄŸrenciler meslek lisesini tercih etti.

Mesleki eÄŸitim merkezlerimizde ürün portföyü çok geniÅŸledi. En önemli ÅŸey, yaparak öÄŸreniyorlar. ÖÄŸrencilerin uygulama becerileri artıyor.

ÖÄŸrenciler asgari ücrete kadar öÄŸretmenler ise asgari ücretin iki katına kadar ek gelir elde edebiliyor.

Döner sermayelerden öÄŸretmenlerin elde ettiÄŸi pay, 112 milyon civarı.

26 Ekim'de baÅŸlattığımız ''Kütüphanesiz Okul Kalmayacak'' projesi kapsamında iki ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 okula kütüphane kazandırıldı. Bu kütüphane ihtiyaçları, mesleki eÄŸitim merkezlerimiz sayesinde giderildi. 2022 yılında hedefimiz, aldığımız tescillerin ticarileÅŸtirilmesi olacak.

"Aradığım elemanı bulamıyorum." sözü mesleki eÄŸimle birlikte tarih olacak.

ÖÄŸretmen Atamaları

Soru: ÖÄŸretmen atamaları ne zaman olacak?
Çalışmalarımız devam ediyor. Atama olmayacak spekülasyonunu ortadan kaldırdık. Ä°htiyacımız var atama olacak. Özellikle okul öncesi eÄŸitimde okullaÅŸma oranını arttırmaya çalışıyoruz. 3 bin anaokulu yaptık, 40 bin ana sınıfı açtık. Yeni atamalarda anaokulu öÄŸretmen istihdamı ağırlığımız olacak.Atama olacak onu açıklayacağız.

Soru: Atamalar bu ay içerisinde açıklanır mı?
Kesin birşey diyemem. Atama sayısı ve kontenjan takvim gelince belli olur.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI