Yüz Yüze Eğitimde 180 Gün

Yüz Yüze Eğitimde 180 Gün


  • 22 Åžubat 2022 Salı
293 görüntülenme

Millî EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eÄŸitime dönüÅŸ sürecindeki 180 günde hayata geçirilen 50'nin üzerinde eÄŸitim projesi ve politikasına iliÅŸkin hazırladıkları 120 sayfalık kitabı, "meb.gov.tr" internet adresinden bugünden itibaren kamuoyuyla paylaÅŸtıklarını duyurdu.

EÄŸitim sisteminin kalitesini sürekli kılmak ve geleceÄŸe yönelik eÄŸitim politikalarını ÅŸekillendirebilmek için eÄŸitimde izleme ve deÄŸerlendirme çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Özer, "Yüz yüze eÄŸitime dönüÅŸ sürecindeki 180 günde hayata geçirilen 50'nin üzerinde eÄŸitim projesi ve politikasına iliÅŸkin derlediÄŸimiz 120 sayfalık kitabı, kamuoyuyla 'meb.gov.tr' internet adresinden bugünden itibaren paylaşıyoruz.

Kitapta, okul öncesi eÄŸitimin yaygınlaÅŸtırılmasından mesleki eÄŸitimin güçlendirilmesine, hayat boyu öÄŸrenme faaliyetlerinin iyileÅŸtirilmesinden öÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimlerinin artırılmasına 180 günde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz proje ve politikalar yer alıyor. Kitapta yüz yüze eÄŸitime dönüÅŸ süreci, eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸinin artırılması, okul öncesi eÄŸitimin yaygınlaÅŸtırılması, mesleki eÄŸitimin güçlendirilmesi, öÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimi, özel eÄŸitim ve rehberlik faaliyetlerinin iyileÅŸtirilmesi, yaygın eÄŸitim ve hayat boyu eÄŸitim faaliyetlerinin zenginleÅŸtirilmesi, çevre ve iklim dostu okullar, eÄŸitimde küresel iÅŸ birlikleri, 20. Millî EÄŸitim Åžûrası olmak üzere 10 ana baÅŸlıkta hayata geçirdiÄŸimiz 50'nin üzerinde çalışma yer alıyor."

Bakan Özer, özellikle 20. Millî EÄŸitim Åžûrası'nda alınan kararlar doÄŸrultusunda adımlar atıldığını belirterek "Raporun sonunda ÅŸûra kararlarına ne ölçüde uygulamada yer verildiÄŸi izlenebilir. Böylece ÅŸurada verdiÄŸimiz sözü de yerine getirmiÅŸ olduk. Bu, ilk kez yapılıyor." dedi.

Bu tip raporları belirli aralıklarla kamuoyu ile paylaÅŸacaklarını kaydeden Bakan Özer, "Bunu hesap verilebilirliÄŸin ve ÅŸeffaflığın çok önemli bir parçası olarak deÄŸerlendiriyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye genelinde haftada 5 gün ve tam zamanlı yüz yüze eÄŸitimin 6 Eylül'de baÅŸlatıldığını ve birinci dönemin baÅŸarılı ÅŸekilde tamamlandığını dile getiren Özer, yüz yüze eÄŸitimi sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdi. Bu süreçte okulların, öÄŸrencilerin psikolojik, sosyal, duygusal, kiÅŸisel geliÅŸimlerinin saÄŸlandığı en önemli yerler olduÄŸunun bir kez daha anlaşıldığına iÅŸaret eden Özer, "Gelinen aÅŸamada öÄŸrencilerimizi daha fazla öÄŸrenme kayıplarına uÄŸratmadığımız için memnunuz. Çift doz aşılı veya antikorlu öÄŸretmen oranımız yüzde 95'e yükseldi. Bakanlığımızın okullarda hijyeni saÄŸlamak için ayırdığı bütçe 722 milyon liraya ulaÅŸtı. Millî EÄŸitim Bakanlığınca kurduÄŸumuz elektronik takip sistemiyle tek tıkla salgın sürecini dijital ortamda izleyebiliyoruz." dedi.

Özer; bu süreçte eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸinin artırılması için çalıştıklarını, bu kapsamda 59 anaokulu ve 6 bin 950 yeni ana sınıfının eÄŸitime baÅŸladığını, 5 yaÅŸ grubunda okullaÅŸma oranının 180 günde yüzde 78'den yüzde 90'a ulaÅŸtığını anlattı.

Mesleki eÄŸitimde yapılan mevzuat düzenlemelerinin meyvelerini vermeye baÅŸlamasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Özer, "Hükûmetimizce baÅŸlatılan eÄŸitim seferberliÄŸi, ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu ile de taçlanmış oldu." diye konuÅŸtu.

Elektronik takip sistemi
SaÄŸlık Bakanlığı ile iÅŸ birliÄŸi kapsamında geliÅŸtirilen sistem, MEB'in pozitif vakaları il, ilçe, kurum ve sınıf düzeyinde anlık izleyebilmesine imkân saÄŸladı.

Sistem sayesinde farklı sınıflarda eÄŸitim alan ve birbiriyle teması olmayan öÄŸrencilerin Kovid-19'a yakalanması halinde tüm okulda eÄŸitime ara verilmesinin önüne geçildi.

Kurulan sistemle aynı okul içinde bulunan sınıflar bir ünite olarak ve salgının yayılımı açısından bağımsız deÄŸerlendirildi.

ÖÄŸrenme eksikliklerinin telafisi için kazanımlar deÄŸerlendirildi
Uzaktan eÄŸitime baÄŸlı öÄŸrenme kayıplarının tespiti için 7, 8, 11 ve 12. sınıf düzeylerinden toplam 4 milyon 565 bin 916 öÄŸrenciye kazanım deÄŸerlendirme uygulaması yapıldı.
 

 Mesleki eÄŸitim kurumlarının sürece katkısı
Mesleki eÄŸitim kurumları yüz yüze eÄŸitime dönüÅŸ sürecinde okulların ihtiyaç duyduÄŸu temizlik ve hijyen malzemelerini üretti, bu ürünlerin ihracatını da gerçekleÅŸtirerek ekonomiye katkıda bulundu.
Mesleki eÄŸitimin güçlendirilmesine yönelik sektör temsilcileriyle iÅŸ birliklerine devam edilerek Türkiye'nin ilk medya lisesi ve ilk madencilik lisesi açıldı.

Mesleki eÄŸitim merkezlerinin kapasitesi artırıldı. Bu kapsamda organize sanayi bölgelerinin tümünde mesleki eÄŸitim merkezi faaliyete geçirildi.

3308 Sayılı Mesleki EÄŸitim Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle çıraklara asgari ücretin yüzde 30'u, kalfalara asgari ücretin yüzde 50'si kadar ücret, iÅŸ kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigorta imkanı getirildi. Genç istihdamına katkı sunması planlanan bu düzenleme öncesinde 159 bin olan öÄŸrenci sayısı düzenleme sonrasında 335 bine yükseldi.

ÖÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimine yönelik adımlar
Bakanlığa baÄŸlı her derece ve türdeki eÄŸitim kurumlarında görev yapan öÄŸretmenler için mesleki geliÅŸim eÄŸitimleri alabilecekleri ve zengin içeriklere ulaÅŸabilecekleri ÖÄŸretmen BiliÅŸim Ağı (ÖBA) 24 Ocak 2022'de yayına alındı.

Bakanlığa baÄŸlı tüm derece ve türdeki eÄŸitim kurumlarında görev yapan öÄŸretmenlere yönelik ÖBA üzerinden yarıyıl tatilinde uzaktan hizmet içi eÄŸitim faaliyetleri düzenlendi.

ÖÄŸretmenlik özel bir ihtisas mesleÄŸi olarak tanımlandı

ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu'nun yasalaÅŸmasıyla öÄŸretmenlik, "eÄŸitim öÄŸretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleÄŸi" olarak tanımlandı.

Bakanlığın resmi internet sitesi "meb.gov.tr" adresinden ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu'na iliÅŸkin hazırlanan "Aday ÖÄŸretmenlik ve ÖÄŸretmenlik Kariyer Basamakları YönetmeliÄŸi" taslağı kamuoyu ile paylaşıldı ve eÄŸitim camiasının görüÅŸ bildirebilmesi için askıya çıkarıldı.

20 bin öÄŸretmen, 750 engelli öÄŸretmen ve 15 bin sözleÅŸmeli öÄŸretmen ataması yapıldı.

Millî EÄŸitim Åžûrası, 7 yıl aranın ardından toplandı

EÄŸitim sisteminin en önemli danışma kurulu olan Millî EÄŸitim Åžûrası'nın 20'ncisi 7 yıl aradan sonra 1-3 Aralık 2021'de düzenlendi. "EÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸi" ana teması altında toplanan ÅŸûra kapsamında, "Temel EÄŸitimde Fırsat EÅŸitliÄŸi", "Mesleki EÄŸitimin Ä°yileÅŸtirilmesi" ve "ÖÄŸretmenlerin Mesleki GeliÅŸimi" baÅŸlıklarında özel ihtisas komisyonları kuruldu.

20. Millî EÄŸitim Åžûrası Genel Kurulunda yapılan oylamada 128 maddelik tavsiye kararı alındı. Bu tavsiye kararlarla iliÅŸkili olarak Bakanlığın uyguladığı proje ve politikalara yer verildi. Böylece ilk kez ÅŸura kararlarının hayata geçirilmesine yönelik atılan adımlar kamuoyuyla paylaşılmış oldu.

Ä°lgili kitaba ulaÅŸmak için tıklayınız.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI