Omicron'a karşı yeni tedbir! Bakan Koca'dan son dakika açıklama

Omicron'a karşı yeni tedbir! Bakan Koca'dan son dakika açıklama


  • 16 Aralık 2021 PerÅŸembe
381 görüntülenme

Bilim Kurulu, SaÄŸlık Bakanı Koca'nın baÅŸkanlığında toplantısı sona erdi. Bakan Koca yazılı açıklama yaptı. Koca, Omicron varyantına karşı tedbir olarak hatırlatma dozu süresinin üç aya indirildiÄŸini duyurdu.

Bakan Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama;

1. Bilim Kurulumuz Omicron varyantının ülkemizdeki olası etkilerini deÄŸerlendirmiÅŸtir. Yeni varyant, virüsün daha kolay bulaşır hale gelmesine sebep olmuÅŸtur. Kolay bulaÅŸmasının yanında hasta etme gücünde belirlenmiÅŸ olumsuz bir durum rapor edilmemiÅŸtir. Bu açıdan omicron varyantı için tedirgin edici bir durum söz konusu deÄŸildir.


2. Omicron varyantının baskın olmasına karşı alınabilecek tedbirler arasında öne çıkan aşı ile koruma kalkanının güçlendirilmesidir. Aşıların varyantlara karşı etkisi ile ilgili yeni çıkan kanıtlar deÄŸerlendirilmeye alınmıştır. Ülkemizde görünen günlük vaka sayılarında ani artış olmaması aşılama programının baÅŸarısının bir göstergesidir. Hatırlatma dozlarını en erken uygulamaya baÅŸlayan ülkelerden biri olmamızın avantajını yaşıyoruz. Aşıların yeni varyantlara karşı etkisini artırabilmek için hatırlatma dozlarının etkisi son derece önemlidir. Avrupa'da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaÅŸlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiÅŸtir.

3. Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaÅŸlarımız belirlenmiÅŸ aşı takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmiÅŸse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir.

4. Omicron varyantı sebebiyle Referans laboratuvarlarımızda gen sekanslama çalışmaları devam etmektedir. Avrupa'da yaÅŸanan örnek ve varyantın hızla bulaÅŸması sebebiyle ülkemizde de varyantın baskın hale gelmesi yakın gelecekte gerçekleÅŸebilecektir. Bu duruma karşı hazırlıklı olmak için hatırlatma dozu aşılarının yapılması Bilim Kurulumuzca tavsiye edilmektedir.


5. Tehdit mutasyona uÄŸrasa da tedbirlerimiz geçerliliÄŸini sürdürmektedir. Virüse karşı tedbir elden bırakılmamalıdır. Bireysel hayat ile toplumsal hayatı tedbirlerle bir arada sürdürmek mümkün. Bunu bugüne kadar baÅŸardık, bundan sonra da baÅŸaracağız.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI