ÖĞRETMENLERİN SIKLIKLA KARŞILAŞTIKLARI SORULAR

ÖĞRETMENLERİN SIKLIKLA KARŞILAŞTIKLARI SORULAR


  • 11 Ekim 2021 Pazartesi
619 görüntülenme

Milli EÄŸitim Bakanlığı internet sitesinde öÄŸretmenlerin sıklıkla karşılaÅŸtıkları soruları ve cevaplarını açıkladı. Sizler için en çok sorulan soruları ve cevaplarını derledik.

Ä°ÅŸte öÄŸretmenlerin sıklıkla karşılaÅŸtıkları sorular ve cevapları

1) SözleÅŸmeli öÄŸretmenlerin asker öÄŸretmenlik süreleri sözleÅŸme süresinden sayılır mı?

SözleÅŸmeli öÄŸretmenler asker öÄŸretmen olarak görev yapmak üzere görevden ayrıldıklarında sözleÅŸmeleri feshedilmektedir. Bu çerçevede 652 sayılı KHK'nın Ek 4 üncü maddesine göre; asker öÄŸretmen olarak görev yaptıkları süreler sözleÅŸme süresinden sayılmamaktadır.

2) SözleÅŸmeli öÄŸretmenler asker öÄŸretmenlik yapabilir mi?

SözleÅŸmeli öÄŸretmenler asker öÄŸretmenlik yapabilmektedir. AskerliÄŸini "asker öÄŸretmen" olarak yapmak isteyenlerin, kurumlarından öÄŸretmen olduklarına dair belgeyi alarak askerlik ÅŸubelerine vermeleri gerekmektedir. Asker öÄŸretmen olarak Milli EÄŸitim Bakanlığı emrine verilmesi uygun görülenlerin seçimleri Milli Savunma Bakanlığınca yapılmaktadır.

3) SözleÅŸmeli öÄŸretmenin evlenme halinde ne kadar izin verilir?

SözleÅŸmeli Personel Çalıştırılmasına Ä°liÅŸkin Esasların 9 uncu maddesinin beÅŸinci fıkrasına göre sözleÅŸmeli öÄŸretmenin evlenmesi halinde yedi gün izin kullanabilmektedir.

4) SözleÅŸmeli öÄŸretmenler annesinin hastalığından dolayı refakat izin kullanabilir mi?

SözleÅŸmeli öÄŸretmenin refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, istekleri üzerine SözleÅŸmeli Personel Çalıştırılmasına Ä°liÅŸkin Esasların 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre en fazla 3 ay refakat izin kullanabilir.

5) Memur kardeşinin hastalandığından dolayı refakat izni kullanılabilir mi?

Memurun bakmakla yükümlü olduÄŸu veya memur refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105 inci maddesinin son fıkrasına göre aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar refakat izni kullanabilir. GerektiÄŸinde bu süre bir katına kadar uzatılır.

6) Kamuda görev yapan öÄŸretmenler ücret karşılığı özel ders verebilirler mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diÄŸer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiÅŸtir.

DiÄŸer yandan, 5580 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinde; ihtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öÄŸretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduÄŸu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduÄŸu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebileceÄŸi ve 657 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diÄŸer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamayacakları hüküm altına alınmıştır.

 7) ÖÄŸretmen olarak görev yapanlar ÅŸirket ortağı olabilirler mi?

Konu hakkında Devlet Personel BaÅŸkanlığının 12/02/2014 tarihli ve 506 sayılı görüÅŸ yazısında; limited ÅŸirketin ÅŸirket sözleÅŸmesinde ÅŸirketi idare ve temsil edecek kiÅŸiler arasında sayılmamak ve bu ÅŸirketlerin yönetimi ile denetiminde de görev almamak kaydıyla Devlet memurunun anonim veya limited ÅŸirket ortağı olmasında yasal açıdan bir sakınca olmadığı belirtilmiÅŸtir.

8) Daha önce Bakanlık kadrolarında görev yapan ve istifa ederek ayrılan öÄŸretmenlerin yeniden ya da kurumlar arası atama ile atanması yoluna gidiliyor mu?

Milli EÄŸitim Bakanlığında Eylül 2016 itibariyle sözleÅŸmeli öÄŸretmenlik uygulamasına geçilmiÅŸtir. Yeniden atama ve kurumlar arası yeniden atama kapsamında öÄŸretmen atamaları, ÖÄŸretmen Atama ve Yer DeÄŸiÅŸtirme YönetmeliÄŸi kapsamında Bakanlıkça yapılan duyurular doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirilmekte, baÅŸvurular elektronik baÅŸvuru sayfası aracılığıyla alınmaktadır. Ancak ÅŸu an için yeniden atama ve kurumlar arası yeniden öÄŸretmen ataması kapsamında herhangi bir planlama ya da takvim bulunmamaktadır.

9) Ders ücreti karşılığında görevlendirme iÅŸlemleri nasıl yapılmaktadır?

Milli EÄŸitim Bakanlığında eÄŸitim kurumlarında ders ücreti karşılığında öÄŸretmen görevlendirme iÅŸlemleri Milli EÄŸitim Bakanlığı Yönetici ve ÖÄŸretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Ä°liÅŸkin Kararın 9 uncu maddesine göre Valilikler/Kaymakamlıklarca yapılmaktadır.

10) Kadrolu öÄŸretmen olarak görev yapanların, memuriyet öncesi özel öÄŸretim kurumlarında uzman öÄŸretici olarak çalıştığı süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde deÄŸerlendirilir mi?

657 sayılı Kanun'un 36-C/5 maddesine göre özel okullarda "öÄŸretmenlik" veya "yöneticilik" yaptıktan sonra MEB'e kadrolu öÄŸretmen olarak atananların özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde deÄŸerlendirilebilmektedir. Söz konusu madde de "uzman öÄŸretici" unvanına yer verilmediÄŸinden, özel öÄŸretim kurumlarında uzman öÄŸretici olarak görev yapanların bu hizmet sürelerinin memuriyete esas kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde deÄŸerlendirilmesi mümkün olamamaktadır.

11) ÖÄŸretmenlerin yaz tatiline denk gelen doÄŸum öncesi 5 haftalık analık izin süresi doÄŸum sonrasına aktarılabilir mi?

13.04.2016 tarih ve 29683 sayılı Kamu Personeli Genel TebliÄŸinin (Seri No: 6) ÖÄŸretmenlere Verilecek Analık Ä°zni" baÅŸlıklı 10 uncu maddesinin (b) şıkkında; ÖÄŸretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doÄŸum sonrası analık izni süresine eklenebilen doÄŸum öncesi beÅŸ haftalık (çoÄŸul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doÄŸum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyeceÄŸi belirtilmiÅŸtir. Bu durumda, öÄŸretmenlerin yaz tatiline denk gelen doÄŸum öncesi fiilen çalışmadığı 5 haftalık analık izin süresinin doÄŸum sonrasına aktarılması mümkün deÄŸildir.

12) Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin prim gün sayıları nasıl belirlenir?

Hazine ve Maliye Bakanlığının konu hakkındaki yazısı çerçevesinde uzman ve usta öÄŸretici olarak görev yapanların prim ödeme gün sayılarının 30 günü aÅŸmamak kaydıyla bir takvim ayı içerisinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu; uzman ve usta öÄŸretici statüsü dışında görev yapanların prim ödeme gün sayılarının ise, bir takvim ayındaki ek ders saati toplamının 7,5 saate bölünmesi suretiyle tespit edilmesi gerekmektedir.

 13) Ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlere haftada kaç saate kadar ders görevi verilebilir?

Bakanlığımıza baÄŸlı eÄŸitim kurumlarında öÄŸretmen ihtiyacını kadrolu ve sözleÅŸmeli öÄŸretmenlerle karşılanamadığı durumlarda, uzman ve usta öÄŸretici olarak nitelendirilenlerden resmi görevi bulunmayanlara, okul öncesi, mesleki ve teknik orta öÄŸretim, özel eÄŸitim ve yaygın eÄŸitim kurumlarında haftada 40 saate kadar, belirtilen nitelikleri taşımayanlardan olmak üzere iki farklı ÅŸekilde görevlendirme yapılmakta ve bunlar, fiilen yerine getirdikleri ders görevleri karşılığında ek ders ücretinden yararlanmaktadır.

 

 

1 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI