DÃœZENLEME YÃœRÃœLÃœKTE EMEKLÄ°LÄ°K KOLAYLAÅžACAK

DÃœZENLEME YÃœRÃœLÃœKTE EMEKLÄ°LÄ°K KOLAYLAÅžACAK


  • 20 Haziran 2021 Pazar
445 görüntülenme

Birçok vatandaşın kamuya olan borçlarını bitirecek yeni yapılandırma düzenlemesi yürürlüÄŸe girdi. YürürlüÄŸe giren yasanın tüm ayrıntıları:

Prim borcu olanların borçları yapılandırılacak: 

Prim borcu olan BaÄŸ-Kur'lular 31 AÄŸustos'a kadar baÅŸvurarak bunları yapılandırabilecek. Bu durumda gecikme ceza ve faizleri silinecek, bunun yerine YÄ°-ÜFE tutarı eklenecek. Ä°lk taksit ödeme süresi içinde yani 31 Ekim'e kadar peÅŸin ödeme yapanlar, YÄ°-ÜFE tutarının yüzde 90'ını ödemeyecek.

Hesaplanan tutarın tamamının ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise YÄ°-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Ä°steyen ise 18 taksitte 36 ayda borcu kapatabilecek. Bu durumda ana para ve enflasyon farkından oluÅŸan borca belirlenen katsayılar eklenecek.

BORÇLAR SÄ°LÄ°NÄ°YOR: 

BaÄŸ-Kur'lu olan esnaf, çiftçilerden, 30 Nisan 2021'e kadar olan prim borçlarını Ekim sonuna kadar ödemeyenlerin veya yapılandırmayanların prim borcu silinirken, sigortalılıkları dondurulacak. Bu süreler emeklilik için geçerli olmayacak.

AVANTAJLI Ä°HYA Ä°MKANI: 

BaÄŸ-Kur'lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında SGK'ya ihya (prim canlandırma) baÅŸvurusunda bulunabilecek. Ä°hya edilecek primlerde borçlu olunan tarihteki tutarlar baz alınacak ve sadece enflasyon farkı ile güncelleme yapılacak. Böylece daha az ödemeyle dondurulan primler canlandırılabilecek. Borcun tamamını ilk taksit döneminde yatırmayanların ihya iÅŸlemi geçerli olmayacak.

KÄ°MLER YARARLANABÄ°LÄ°R

*GeçmiÅŸ dönemden BaÄŸ-Kur prim borcu olanlar

*GeçmiÅŸ dönemde primleri silinen BaÄŸ-Kur'lular

*Borcunu tamamen sildirmek isteyenler

HANGÄ° Ä°ÅžLEM YAPILACAK?

*Ekim sonuna kadar borcu yapılandırıp ödeyen emekli olacak

*Silinen günleri ihya edenler ÅŸartlar tamamsa emekli olabilecek

*Yapılandırma için 31 AÄŸustos'a kadar baÅŸvurulacak

*Ä°hya için baÅŸvuru 1 Temmuz-31 AÄŸustos arasında yapılacak

NASIL ÖDENECEK?

Ödemeler 31 Ekim'e kadar tamamlanacak

Borçluların faizleri silinecek isterlerse taksit yapılacak

Ä°hyada güncel asgari ücret deÄŸil geçmiÅŸ yıllardaki prim kullanılacak

GeçmiÅŸ primlere sadece enflasyon farkı eklenecek

ÇALIÅžMADAN EMEKLÄ°LÄ°K 

Primi eksik olanlar ya da çalışma imkanı bulamayanlar için emeklilik imkanı bulunuyor. 

Türkiye'de emeklilik için üç ÅŸart bulunuyor. Bu ÅŸartlardan birisi iÅŸe giriÅŸ tarihine göre belli bir yaÅŸa gelmek, diÄŸeri belli bir prim ödemek ve ilk sigorta olunan tarihten sonra kadınlar için 20 erkekler için 25 yılın geçmesi.

SSK kapsamındaki bu emeklilik ÅŸartları 9 Eylül 1999'dan sonra deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸradı ve yıl ÅŸartı ortadan kalktı. Buradaki en önemli ÅŸartlardan olan prim ödeme ÅŸartı ise deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde oluyor. Bir iÅŸyerinde çalışanların primlerini iÅŸveren ödüyor.

Kendi iÅŸini kuranlar ise BaÄŸ-Kur kapsamında prim ödüyorlar. Borçlanma yolu ile yani doÄŸum ve askerlik gibi sürelerin satın alınması yoluyla da prim elde edilebiliyor.

Bir baÅŸka yöntem ise isteÄŸe baÄŸlı sigorta. 

KÄ°MLER Ä°STEÄžE BAÄžLI SÄ°GORTAYA BAÅžVURABÄ°LÄ°R? 

Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleÅŸmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaÅŸlarından;

- 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek ÅŸekilde çalışmayan,

- Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,

- Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaÅŸlılık aylığı almayanlar,

- 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteÄŸe baÄŸlı sigortaya devam edenler, herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteÄŸe baÄŸlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.

NEREYE VE NASIL BAÅžVURULMALI? 

- Ä°lk defa isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olmak isteyenlerin örneÄŸi Sosyal Sigorta Ä°ÅŸlemleri YönetmeliÄŸi ekinde yer alan "Ä°steÄŸe BaÄŸlı Sigorta GiriÅŸ Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduÄŸu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine baÅŸvurmaları gerekmektedir.

- Tekrar isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacaktır.

- 5434 sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesi uyarınca isteÄŸe baÄŸlı iÅŸtirakçilik baÅŸvuruları, Sigorta Primleri Genel MüdürlüÄŸü Sigortalı Tescil Daire BaÅŸkanlığı MithatpaÅŸa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA adresine yapılacaktır.

Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiÄŸi tarihi takip eden günden itibaren baÅŸlar.

Ä°STEÄžE BAÄžLI SÄ°GORTALILAR NE KADAR PRÄ°M ÖDER? 

Ä°steÄŸe baÄŸlı sigorta primi prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın % 32'sidir. Bunun % 20'si malûllük, yaÅŸlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel saÄŸlık sigortası primidir. Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortalılığın devamında belli süre prim ödememe halinde sigortalılığın sona ermesi uygulaması kaldırılarak, ait olduÄŸu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait primini ödeme imkanı olmayacak, 12 ay geçmedikçe diÄŸer aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödenmesi imkanı ve talep veya ölüm dışında isteÄŸe baÄŸlı sigortalılık sonuçlandırılmayacaktır.

Ä°STEÄžE BAÄžLI SÄ°GORTA NASIL SONA ERER? 

- Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, primi ödenmiÅŸ son günü takip eden günden,

- Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden,

- Ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona erer.

Ä°STEÄžE BAÄžLILIK SÜRESÄ°NÄ°N DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ° NASIL OLACAK? 

01/10/2008 tarihinden itibaren ilk defa isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olanlar ile 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteÄŸe baÄŸlı sigorta primi ödeyen sigortalıların 01/10/2008 tarihinden sonra isteÄŸe baÄŸlı sigorta primi ödenmiÅŸ süreleri 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI