NE ZAMAN MASKESİZ DOLAŞABİLECEĞİZ?

NE ZAMAN MASKESİZ DOLAŞABİLECEĞİZ?


  • 16 Mayıs 2021 Pazar
344 görüntülenme

17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'ten 1 Haziran Salı saat 05.00'e kadar kademeli normalleÅŸme dönemine geçiyoruz. Tam kapanma etkileri nasıl oldu? Kademeli normalleÅŸme sürecinde bizi neler bekliyor? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ä°lhan deÄŸerlendirdi.

Ä°lhan, 'kademeli normalleÅŸme' sürecinin vakaların azalmasında etkili olacağını ifade etti:

"Alınan önlemlere baktığımızda, toplumda insanların kalabalık ortamlardan korunmasına yönelik olduÄŸunu söyleyebiliriz. 65 yaÅŸ üstündeki büyüklerimizin ve gençlerimizin evde kalmaları yönündeki kısıtlama kaldırıldı. Kamuda esnek mesainin devam etmesi büyük bir yoÄŸunluÄŸu engelleyecektir. Seyahat kısıtlamalarında da avantajlı bir durum söz konusu olduÄŸunu görüyoruz. Toplam vaka sayısında 5 katlık bir düÅŸüÅŸ söz konusu. Böyle gidersek, kurallara uyarsak 1 Haziran'dan sonra daha fazla normalleÅŸme olabilir diye düÅŸünüyorum. Aşı olma yönünde irade gösteririlse daha da iyiye gidecektir."

Yaz aylarında aşılamada büyük bir yol alacağımızı düÅŸünen Ä°lhan ÅŸunları söyledi:

"Dünyada 6 tane aşı var. Biz 3 tane aşı uyguluyoruz. Bunların etkinliÄŸi yüzde 90'dan fazla. Türkiye rakamlarına bakıldığında. 1 Ocak-1 Nisan arası 65 yaÅŸ üstü bireylerin virüse yakalanmaları yarı yarıya azaldı. Aşılamayla bu sayıyı yüzde 70'lere kadar çıkarabiliriz. DiÄŸer aşı grubundaki vakalarda ise 1 Ocak-1 Nisan arasındaki sürede vakaları yüzde 400 azaldı. Demek ki aşı gerçekten etkili. Sırası gelenlerin aşı olarak hayatına devam etmesi bize büyük avantaj saÄŸlar. Güz döneminde okullarımızın tamamen açıldığı, daha normale döndüÄŸümüz, sosyalleÅŸmenin belli kurallarla devam ettiÄŸi iyi bir zaman dönemine ilerleyebiliriz."

Maskesiz dolaÅŸabileceÄŸimiz günler yakın mı?

Maskenin hali hazırda mutlaka takılması gerektiÄŸini vurgulayan Ä°lhan, aşılama seviyesine göre ilerleyen zamanlarda bu konuda gevÅŸeme olabileceÄŸini aktardı:

"Bu soru çok soruluyor. 40 milyon doz aşı olabilirsek maske konusunda gevÅŸemeler görebiliriz. Kalabalık yerlerde maske takmaya devam etmemiz lazım. 40 milyon aşı hedefine ulaÅŸtığımızda, açık alanda, çok az kiÅŸinin bulunduÄŸu ortamlarda zamanla maskeleri çıkarabiliriz. Kalabalık iÅŸ yerleri, pazar, market gibi alanlarda maskemizi takmamız lazım. Hedef 65 milyon doz aşıda. 40 milyonu görebilirsek maske konusunda bazı kararlar düÅŸünebiliriz"

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI