VAKA SAYISININ AZALMASININ TEDBÄ°RLERLE Ä°LGÄ°SÄ° YOK

VAKA SAYISININ AZALMASININ TEDBÄ°RLERLE Ä°LGÄ°SÄ° YOK


  • 15 Mayıs 2021 Cumartesi
364 görüntülenme

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 17 Mayıs pazartesi günü açıklanması beklenen 'normalleÅŸme' kararları öncesinde çaÄŸrıda bulundu.

Daha önce üç kez yanlış yaptık. Ä°lk baÅŸta Haziranda açarak, sonra sonbaharda açarak ve en büyük yanlışı da Mart ayında yaptık. Büyük bir artış dönemi yaÅŸadık. Bunları yapmamamız lazım. NormalleÅŸmenin kademeli olması doÄŸru ama aynı zamanda kademelendirmenin nasıl yapıldığı da önemli.

Ä°lk baÅŸta ÅŸuna dikkat edeceÄŸiz; açılması elzem olan sektörlerden baÅŸlayacağız. Ä°kinci dikkat edeceÄŸimiz nokta; bu normalleÅŸmenin hem sektöre hem bize yararı olacak. Önce ilk açacağımız yerler salgının yani bulaşın esas kaynağı olan yerler olmamalı. Buna baktığımız zaman, esas kaynak üç tane; bir tanesi ev ortamı, ikincisi toplu taşıma araçları, üçüncüsü de iÅŸ yerleri.

Ä°ÅŸ yerlerini sadece kamuya özel tedbirlerle götüremeyiz. Mutlaka özel sektörün de katıldığı esnek çalışma ve gerekiyor ise vardiya usulü çalışma olmalı. Bunları bu ÅŸekilde yaparsak ve birden bire, birkaç kısıtlamayı kaldırmazsak o zaman istediÄŸimiz sonuçları elde edebiliriz.

Hala vaka sayımız çok yüksek. Kolay olmayacak. Ve ÅŸu bizi yanıltıyor; vaka sayılarındaki azalmaların ÅŸu anda bizim aldığımız tedbirlerle falan alakası yok. Onun büyük etkisini daha görmeye baÅŸlamadık. EÄŸer o eklenirse daha hızlandığını göreceÄŸiz. Åžu anki azalma; hiç aşı yapmayan, doÄŸru dürüst tedbir almayan ülkelerde de var. Bu paralel bir ÅŸekilde bütün ülkeleri etkileyen bir süreçtir.

Vakaların görülme yaÅŸ ortalaması giderek aÅŸağıya iniyor. 65 yaÅŸ üzerinde vakalar daha çok belirti gösteriyor. YaÅŸ aÅŸağı indikçe belirti verme oranı azalıyor. Çocuklarda yüzde 5'e kadar iniyor. Biz sadece belirti verenlere test yaptığımız için artık oran düÅŸüyor ve bizim yakaladığımız kiÅŸi sayısı azalıyor. Vaka sayısı dediÄŸimiz virüs pozitif kiÅŸi sayısı çok deÄŸiÅŸmeyebilir ama hasta sayısı yani bizim yakaladığımız kiÅŸi sayısı belirgin derecede azabilir. Bu bizi yanıltmasın. EÄŸer böyle yaparsak, normalleÅŸme adı altında tedbirleri kaldırırsak hızlı bir artışla karşı karşıya kalırız. Bu sebeple normalleÅŸm' kısıtlamadan daha zor ve dikkatli yapılması gereken bir düzenlemedir."

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI