AŞI OLAN MASKE TAKMAK ZORUNDA DEĞİL

AŞI OLAN MASKE TAKMAK ZORUNDA DEĞİL


  • 13 Mayıs 2021 PerÅŸembe
798 görüntülenme

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Kovid-19'a karşı aşılananların artık kapalı alanda maske takma ve sosyal mesafe kuralına uyma kuralına tabi olmadığını açıkladı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yeni tip koronavirüs salgınına karşı uygulanan tedbirlerde 'aşı' koÅŸuluyla gevÅŸemeye gidildiÄŸini bildirdi.

CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, Beyaz Saray'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, yeni kılavuzu duyurarak, Kovid-19'a karşı her iki doz aşıyı da olanların artık kapalı alanlarda maske takma zorunluluÄŸunun olmadığını ve sosyal mesafe kuralına uymalarının ÅŸart olmadığını belirtti.

Ama Walensky; uçaklar, otobüsler, hastaneler ve cezaevlerinde maske, sosyal mesafe uyma kuralının sürdüÄŸü bilgisini verdi.

Uzun zamandır beklenen bu deÄŸiÅŸikliÄŸin, milyonlarca insanın aşılanması sayesinde olduÄŸunu belirten yetkili, "Tamamen aşılanan herkes, büyük veya küçük kapalı ve açık alan aktivitelerine maske takmadan veya fiziksel mesafe olmadan katılabilir" dedi.

Walensky, aşıları tam olanların ara verdikleri aktivitelere yeniden baÅŸlayabileceklerini söyledi.

Ne kadar çok insan aşı olmaya devam ederse vakalar o kadar hızlı azalır

ABD ve Ä°srail'de elde edilen verilerin, aşıların daha önceki çalışmalarda olduÄŸu kadar güçlü bir ÅŸekilde koruyucu olduklarını ve virüsün bazı endiÅŸe verici mutasyona uÄŸramış varyantlarının yayılmasına raÄŸmen ÅŸimdiye dek iÅŸe yaradıklarını gösterdiÄŸini söyleyen yetkili, "Ne kadar çok insan aşı olmaya devam ederse vakalar o denli hızlı azalır ve virüsün aşılardan kaçacak düzeyde mutasyona uÄŸraması o denli zor olur" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Walensky, 12 yaÅŸ ve üstü aşı olmayan herkesi aşı olmaya davet etti.

Aşılanmaya raÄŸmen hala virüse yakalananlar var ama çok az

Bununla birlikte yetkili, aşılanmaya raÄŸmen Kovid-19'a yakalananların hala olduÄŸunu ancak bunun çok nadir görüldüÄŸünü belirterek, bu kiÅŸilerin hastalığı hafif atlattığını, hastalık sürecinin daha kısa sürdüÄŸünü ve virüsü bulaÅŸtırma potansiyellerinin az olduÄŸunu da sözlerine ekledi.

Walensky, "Aşı olanlarda Kovid-19 semptomları geliÅŸtirirse, derhal yeniden maske takmalı ve teste tabi tutulmalı" diye konuÅŸtu.

Öte yandan bir dizi uyarıda bulunan Walensky, organ nakli olan veya kanser tedavisi görenler gibi bağışıklık sistemleri zayıf olan kiÅŸilerin, maskesiz yaÅŸama geçmeden önce doktorlarına danışmaları gerektiÄŸini söyledi.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI