NORMALLEÅžME PLANI BELLÄ° OLDU

NORMALLEÅžME PLANI BELLÄ° OLDU


  • 11 Mayıs 2021 Salı
2763 görüntülenme

Hükümet, 17 günlük tam kapanmanın sonuçlarını analize hazırlanıyor. 14-15 mayıs tarihlerindeki vaka sayısı ve hızı, bayramdan sonra alınacak kararlar için belirleyici olacak. 17 Mayıs’ta en fazla on bin vaka olması üzerine plan yapılıyor. Bu durumda kademeli açılma gündeme gelecek. Ancak kalabalıklarla yapılan faaliyetlerin yasağı sürecek.

SaÄŸlık Bakanlığı ve ilgili birimlerdeki tam kapatma deÄŸerlendirmelerine göre, vakalarda istenen gerileme yaÅŸandı, ancak 17 Mayıs’tan sonra alınacak kararlara baÄŸlı olarak, bu kazanç kaybedilebilir. Bu nedenle de “kademeli açılma, sıkı denetim ve yoÄŸun aşılamanın” önemine vurgu yapılıyor.

10 BÄ°N VAKA TAHMÄ°NÄ° 

Virüsün üreme katsayısına göre yapılan modellemelere göre, 17 Mayıs’ta 9-10 bin arası vaka olacak.Can kaybında yüzde 13, ağır hasta sayısında ise yüzde 3 azalma saptandı. Testlerin pozitiflik oranında son üç ayın en düÅŸük seviyesine ulaşılarak yüzde 8’in altına indiÄŸi bilgisi paylaşılıyor.

Ä°stanbul’da vaka sayısında yüzde 34, yatan hasta sayısında yüzde 24, yoÄŸun bakımda tedavi gören hasta sayısında ise yüzde 21 oranında haftalık azalma olduÄŸu kaydediliyor.

ÜÇ KRÄ°TER, Ä°KÄ° HAFTA 

Bu verilerin 14-15 Mayıs’ta yeniden masaya yatırılacağı, tam kapanmanın üzerinden iki hafta geçmiÅŸ olması nedeniyle sonuçların ve etkinin deÄŸerlendirileceÄŸi belirtiliyor.Yapılan deÄŸerlendirmelerde, “pozitiflik oranı, yayılma hızı, hastane kapasiteleri” dikkate alınacak. Bu sonuçlara göre kademeli açılma ile kısıtlamaların çerçevesi yeniden belirlenecek.

Uzmanlar, bu konuda dikkatli davranılmaması ve mart başındaki hataya düÅŸülmesi durumunda, tüm kazanımların kaybedileceÄŸi yorumları yapıyor. Yetkililer, “Önümüzdeki haftanın cuma ve cumartesi gününde çıkacak rakamlarda, kısıtlamaların etkisini daha net göreceÄŸiz. Çünkü bir tedbir alındığında bunun etkisi 12-14 gün sonra ortaya çıkıyor. Ama 17 Mayıs’tan itibaren her ÅŸey bir anda açılmayacak” diyor.

ÖNCE ESNAF VE YÜZ YÜZE EĞİTÄ°M 

Yetkililer, “Kademeli açılışın arasına birer hafta koymak gerekir. Önce küçük iÅŸletmeler, daha sonra eÄŸitim veren ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar, bir de üniversitelerin yüz yüze eÄŸitim veren tıp gibi bölümlerindeki sınıfların derslerinin baÅŸlaması gerekir. Onun için vaka sayılarının binlere düÅŸmesini beklemek doÄŸru deÄŸil” deÄŸerlendirmesini yapıyor.

DÜÄžÜN VE TAZÄ°YELER BEKLEYECEK 

Kademeli açılma sırasında düÄŸün, taziye, asker uÄŸurlama gibi kalabalıkların aynı yere geldiÄŸi organizasyonlarda kısıtlamaların aynen devam etmesi gerektiÄŸi belirtiliyor. Yetkililer, “YoÄŸun aşılamayla haziran ayını geçirirsek, yazın rahat edebiliriz” diyor.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI