İSTANBUL'DA BÜYÜK TEHLİKE! YOLLARDA TOZ DEĞİL ZEHİR VAR!

İSTANBUL'DA BÜYÜK TEHLİKE! YOLLARDA TOZ DEĞİL ZEHİR VAR!


  • 10 Mayıs 2021 Pazartesi
345 görüntülenme

Asbest Söküm Uzmanları DerneÄŸi'nin, Ä°stanbul'da ki  bir araçtan alınan numuneler laboratuvarda test edildi. Numunelerde akciÄŸer kanserine neden olan asbest lifleri baÅŸta olmak üzere polen, küf mantarları, silikat tuzları, kireç tozu, bitki lifleri ve cam yünü bulundu.

AkciÄŸer kanserine neden olan asbest maruziyetine iliÅŸkin Asbest Söküm Uzmanları DerneÄŸi öncülüÄŸünde Ä°stanbul'da yapılan araÅŸtırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Kentin caddelerinde dolaÅŸan araç laboratuvarda incelenince, birçok asbest lifinin otomobil yüzeyine yapıştığı tespit edildi.

AraÅŸtırma kapsamında Ä°stanbul'daki asbest riskine dikkat çekmek için 28 Nisan'da asbest mühendisi Kenan Yıldız'ın ÅŸahsi arabası tamamen temizlendi. Söz konusu araç, bir haftalık süreçte sadece Pendik, Eyüpsultan ve Beylikdüzü güzergahını takip ederek Çekmeköy'e park edildi. Park halindeki otomobilden 5 Mayıs'ta kontak numune denilen bant yapıştırma yöntemiyle alınan numuneler akredite laboratuvarda, SEM mikroskobuyla (taramalı elektron mikroskobu) analiz edildi.

SAÄžLIÄžA ÇOK ZARARLI

Analiz sonunda alınan numunelerin içeriÄŸinde asbest lifleri baÅŸta olmak üzere polen, küf mantarları, silikozis riski içeren silikat tuzları, kireç tozu, bitki lifleri ve cam yünü tespit edildi. Ä°nsan saÄŸlığına zararlı partikül maddeler elektron mikroskobuyla da fotoÄŸraflandı.

Asbest Söküm Uzmanları DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Åžeyhmus Ensari, Milliyet'ten Mert Ä°nan'a yaptığı açıklamada, "Bu çalışmamızı detaylandırıp tüm ilçeler bazında yürüteceÄŸiz. Ä°nsanların kıyafetlerinden de numuneler alarak yaÅŸanan saÄŸlık riskine dikkat çekmek istiyoruz. Numune aldığımız aracın bir haftalık süreçte kentsel dönüÅŸümün yoÄŸun olduÄŸu GaziosmanpaÅŸa, Esenler gibi ilçelerde yol almadığına dikkat çekmek isteriz. Sadece bir aracın üzerindeki tozda bile asbest lifleri varsa, kentin genelindeki durumu takdirlerinize bırakıyorum" dedi.

Ä°YÄ° VE KÖTÜ BELEDÄ°YELER

Asbest denetim ve bertarafı konusunda en kötü karneye sahip ilçelerin GaziosmanpaÅŸa, Esenyurt, Bakırköy olduÄŸunu öne süren Ensari, "Kağıt üzerinde rapor hazırlayan kiÅŸiler var. Maalesef asbest raporu istenen ilçelerde, müteahhit ve uzmanlık belgesi olan bazı kiÅŸilerin aralarında anlaşıp formaliteden rapor düzenlediÄŸini biliyoruz. ÅžiÅŸli, BeÅŸiktaÅŸ, BaÄŸcılar, Kağıthane, AtaÅŸehir, Kadıköy, Maltepe asbest konusunda karnesi iyi belediyeler. Ä°stanbul'da sadece 7 belediye bu konuya ehemmiyet veriyor. Geri kalan belediyeler kağıt üzerinde asbest kontrolü yapıyor veya bakanlık yazısı olmasına raÄŸmen rapor istemiyor" diye konuÅŸtu.

'KENTSEL DÖNÜÅžÜM BÖLGELERÄ°NDE RÄ°SK'

AraÅŸtırmada kullanılan aracın üzerindeki tozları analiz eden Asbest Uzmanı Kenan Yıldız: "Asbest ve zararlı tozlar kentsel dönüÅŸümde yeterli önlem alınmadığı için her yere bulaşıyor. Bu tozların ÅŸehrin büyük kısmına dağıldığı anlaşılıyor. Tespit ettiÄŸimiz maddeler, solunum yoluyla çok ciddi sorunlara yol açabilir. Belediyelerin kentsel dönüÅŸümde çok titiz çalışması gerekiyor. Asbest raporunun maliyeti 1500 lirayı geçmez. Kağıt üzerinde bu raporu verenler var. Koskoca belediyelerin sınırlarındaki binalarda yılda birkaç ton asbest çıkması mümkün mü? Asbest raporlarını sorduÄŸumuz yetkililer, 3-5 ton diyorlar. 7 belediye dışındaki yerlerde yıllık atık miktarı 1.5 tonu geçmiyor. Her belediye kayıtlarını açıklasın."

ÇOCUK UYARISI

Prof. Dr. Ä°brahim Akkurt (GöÄŸüs Hastalıkları Uzmanı): "Asbest en tehlikeli zehirli minerallerden. AkciÄŸer kanserinin baÅŸlıca sebeplerinden biri. Kentsel dönüÅŸümde eski binalardaki asbest içeriÄŸi ve miktarına göre akciÄŸer zarı kanseri riski artıyor. Bu risk, öncelikle çalışanların ve yıkılan binaların yakın çevresinde yaÅŸayanlar için daha fazla. Sadece bir araçtan alınan toz numunelerinde asbest baÅŸta olmak üzere saÄŸlığa zararlı birçok maddenin çıkması endiÅŸe verici. Bu zehirli maddeler her nefes alıp verdiklerinde çocuk ve bebeklerin ciÄŸerlerine de giriyor."

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI