HER Ä°LE AYRI NORMALLEÅžME PLANI

HER Ä°LE AYRI NORMALLEÅžME PLANI


  • 10 Mayıs 2021 Pazartesi
604 görüntülenme

Ülke genelinde 29 Nisan saat 19.00’da baÅŸlatılan tam kapanma 17 Mayıs saat 05.00’te bitecek. Sonrasına iliÅŸkin süreç için ise gözler CumhurbaÅŸkanlığı kabinesine çevrildi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Ä°nÅŸallah 17 Mayıs itibarıyla baÅŸlayacak yeni normalleÅŸme takvimimizi önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Ä°lk kabine toplantımızın en önemli gündem maddelerinden bir tanesi de zaten bu olacak” demiÅŸti.

KAPANMA UZAYACAK MI?

Günlük vaka sayılarının Ramazan Bayramı sonrasında 10 binlerin altına, daha sonra da 5 binlere ineceÄŸi hesaplanıyor. Ä°stenen sonucun alınamaması halinde 19 Mayıs’ı içine alacak ÅŸekilde kapanmanın uzatılıp uzatılmayacağı da merak ediliyor. Bu konunun da kabinede gündeme gelmesi bekleniyor.

HER Ä°LE AYRI NORMAL

Geçen yıl 1 Temmuz’da uygulamaya sokulan normalleÅŸmeden farklı olarak 17 Mayıs sonrası farklı bir metot deÄŸerlendiriliyor. Tüm illerdeki Hıfzıssıhha Kurulları ÅŸehir bazlı olarak tam kapanmanın sonuçlarını masaya yatıracak. Ä°nceleme sonucunda vaka sayıları, hasta, ağır hasta ve ölüm oranlarına göre illerin yavaÅŸ yavaÅŸ normalleÅŸme adımlarını atacağı belirtiliyor.

AÇILMA YAVAÅž AÅžILAMA HIZLI

SaÄŸlık Bakanlığı tüm sektörlerde normalleÅŸme sürecinde uygulanacak salgın tedbirlerine iliÅŸkin rehber dokümanlara uyulmasına dikkat çekecek. Tüm iÅŸ yerleri, kurumlar, AVM’ler eskinin aksine bir anda açılmayacak. Kapanma sürecinde izlenen kademeli yöntem açılmada da izlenecek. Açılmada haziranda 30 milyon doz BioNTech aşısının gelinceye kadar kontrol elden bırakılmayacak. Aşıların gelmesi ile aşılama hız kazanacak. Böylece normalleÅŸme ile aşılama paralel ilerleyecek.

YOÄžUNLUÄžA GÖRE AÇILIM

Kademeli esnemede ilk olarak okulların seyrekleÅŸtirilmiÅŸ açılması, insan sirkülasyonunun daha az olduÄŸu yerlerin normalleÅŸmesi, küçük esnaf ve iÅŸletmelerin belli kurallar dahilinde faaliyetine baÅŸlaması planlanıyor. Havaların ısınması ile bahçeleri bulunan kafe ve restorantların, avukatlık, ütücü, berber, kuaför gibi yoÄŸun müÅŸterisi olmayan ve tekli müÅŸterisi olan yerlerin ilk normalleÅŸen yerler olacağı ifade ediliyor. YaÅŸ kısıtlaması bulunan kiÅŸilere yönelik sokak yasakları da hafta sonlarından baÅŸlayarak kademeli hafifletilecek.

ÖNCE SONUCA BAKILACAK

Giyim, çanta, süs eÅŸyası ve züccaciye gibi ürünler satılan yerlere metrekareye düÅŸecek insan sayısı dikkate alınarak izin verilecek. Nikah salonlarının azami yüzde 25 kapasitesinin aşılmaması ÅŸartlarına uyarak kademeli açılması da beklentiler arasında. Cami ve mescitlerde benzer kurallar çerçevesinde cemaatle namaz kılınmaya baÅŸlanacak ve vaazirÅŸat hizmetlerine baÅŸlanacak. Kalabalığın yoÄŸun olduÄŸu AVM ve benzeri yerlerin ise en az 10 günlük kademeli esnemenin sonuçları görüldükten sonra yüzde 50 kapasite ile açılacağı belirtiliyor.

kaynak:Yeni Åžafak

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI