BİLİM KURULU ÜYESİNDEN 17 MAYIS SONRASI İÇİN AÇIKLAMALAR

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN 17 MAYIS SONRASI İÇİN AÇIKLAMALAR


  • 10 Mayıs 2021 Pazartesi
1174 görüntülenme

Türkiye'de tam kapanmaya geçmesinin ardından vaka ve vefat sayılarında düÅŸüÅŸ devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer,  merak edilen bazı sorulara yanıt verdi. A Haber'e konuÅŸan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs vaka rakamları, tam kapanma süreci ve sonrası ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Çocuklarda artan vaka sayısı önemli

Hasan Tezer "Koronavirüs artık çok kolay bulaşıyor. Salgının ilk günlerinde anne ve baba enfekteyken çocuk enfekte olmayabiliyordu. Ancak ÅŸu anki vakalara baktığımızda tüm ailenin aynı anda enfekte olduÄŸunu görüyoruz. Oranlar belli, çocuklar total vakanın %10'unu oluÅŸturuyor. Yani 100 bin vaka varsa da oran aynı 50 bin vaka varsa da… Yalnız burada önemli olan ÅŸu; çocuklarda artan ağır vaka sayısı" dedi.

"Biontech aşısının kullanım onayı 16 yaÅŸ üstü. 12-15 yaÅŸ arasındaki güvenlik ve etkinlik çalışması da tamamlandı. Semptomatik vakadan %100 koruduÄŸu da ortaya çıktı." diyen Prof. Dr. Hasan Tezer, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü; "Güvenlik çalışmaları 16-25 yaÅŸ arasında yapıldı. Bu yaÅŸ grubuyla 12-15 yaÅŸ arasında bir fark olmadığı görüldü. Pfizer Biontech firması FDA'ya baÅŸvurdu. ÇarÅŸamba günü acil kullanım onayı için görüÅŸmeler yapılacak. Kanada 12-15 yaÅŸ arası çocuklar için kullanım onayı verdi. Kanada'da okullardaki salgın artınca Kanada hükümeti dünyada ilk kez 12-15 yaÅŸ arasına kullanmış oldu."

Çocuklarında aşı olması gerekiyor

Çocukların da aşı olması gerektiÄŸini belirten Prof. Dr. Hasan Tezer, "Çocuklar bulaşıcılıkta önemli bir yer aldığı için aşılanmaları önemli. Çocuklarda MIS-C tablosu ortaya çıkabiliyor. Çocukların rahat bir ÅŸekilde okula dönebilmesi ve ağır etkilerinden korunması için aşılanmaları gerekiyor. Tüm gruplar aşılandığında çocukların da aşı sırası gelecek. Hepimizin bildiÄŸi gibi grip aşısı da çocuklara yapılıyor. Pfizer Biontech firması 6 ay-5 yaÅŸ arasına kadar çalışmalarını indirdi. Amaç çocukların okula baÅŸlamadan aşılanması." dedi.

Korona tamamen bitmeyecek

Prof. Dr. Hasan Tezer, "Aşı vurulmuÅŸ olanların yeniden aşı olması gerekebilir. Biontech firması da bir yıl sonra aşının üçüncü dozunun yapılabileceÄŸini söyledi. Koronavirüsün tamamen ortadan kaybolmayacağını mevsimsel bir hastalık haline geleceÄŸini gösteren çalışmalar var. Yapılan çalışmalar aşı olanların bulaşıcılığı da engellediÄŸini gösteriyor." açıklamasını yaptı.

YENÄ° NORMALLEÅžME NASIL OLACAK?

TAM KAPANMANIN SONUCUNU CUMA GÜNÜ GÖRECEĞİZ'

"63 binlerde olan vaka sayıları 10 binli rakamlara düÅŸtü ancak kıyaslama yaptığımızda yanılgıya düÅŸeriz." diyen Prof. Dr. Hasan Tezer ÅŸunları ifade etti;

"Bizim hedeflediÄŸimiz rakamlar var ve bu rakamların altına düÅŸmemiz gerek. Yapılan uygulamaların neticesini Cuma ve cumartesi göreceÄŸiz. 17 Mayıs'tan sonra tamamen eski hayatımıza döneceÄŸiz diye bir durum yok. Açılma kademe kademe olacak. Virüs son hızıyla bulaÅŸmaya devam ediyor. YoÄŸun bakımlarda genç yaÅŸtaki grup daha fazla. Bu bize aşının önemini gösteriyor. Dikkat etmezsek koronavirüs her yaÅŸ grubuna bulaÅŸabilir ve altta yatan herhangi bir hastalık olmasa dahi ağır seyredebilir."

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 17 Mayıs itibari ile baÅŸlayacak yeni normalleÅŸme takvimimini önümüzdeki günlerde kabine toplantısının ardından açıklanacağını duyurmuÅŸtu. Åžimdi kabine toplantısı bekleniyor...

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI