AYASOFYA CAMÄ°Ä°'NE 87 YIL SONRA BÄ°R Ä°LK

AYASOFYA CAMÄ°Ä°'NE 87 YIL SONRA BÄ°R Ä°LK


  • 07 Mayıs 2021 Cuma
202 görüntülenme

24 Temmuz 2020 de CumhurbaÅŸkanı  ErdoÄŸan'ın katıldığı Cuma namazıyla ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Åžerifi'nde ilk Ramazan coÅŸkusu mahya ile taçlandı. 87 yıl sonra Kadir Gecesi öncesi asılan ilk mahyada "La ilahe illallah" yazıyor.

1971 yılında Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü elektrik atölyesinde çalışmaya baÅŸlayan  Kahraman Yıldız, mahya iÅŸlerinin Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde yapıldığını, mahyalara yazılacak olan yazıların da Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu baÅŸkanlığı tarafından belirlendiÄŸini ifade etti.

Ayasofya'nın ilk mahyasını ise mesleÄŸin son ustası Kahraman Yıldız, " 15-20 günden beri Ä°stanbul ValiliÄŸi'nin kontrolünde Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde mahya takımını yapmaya çalışıyoruz. Bu 15-20 günde diÄŸer camilerimizin mahyalarını astık, ikinci üçüncü mahyaları astık. Edirne ve Bursa'daki yazılarımızı da astık. AkÅŸamları kalan zamanlarda da Ayasofya takımının çalışmalarını yaptık. Nihayet bu takımı yapabildik. Daha bir saat önce bu takım hazırlandı. Bugün de Allah izin verirse buraya asacağız. Mahyamızla birlikte "La Ä°lahe Ä°llallah" yazacağız. 45- 50 yıldır Sultan Ahmet Camii'nde ve diÄŸer camilere de mahya asıyorum. Ayasofya'ya bakardık önceden gerçekten Ayasofya büyük bir cami. Tek ceremesi var büyük bir cami. Buda bugün bize nasip oldu. Kazasız belasız bitirebilirsek 'La ilahe illallah' yazacağız" dedi.

Asıl mesleÄŸinin elektrikçi olduÄŸunu ve 49 yıldır bu iÅŸi yaptığını belirten Yıldız, "Mahya çok farklı bir olay. Ramazan aylarında ramazan geleneÄŸi olmuÅŸ. Televizyon, radyo, sinema ve gazetenin olmadığı zamanlarda en görsel yayın bu mahyalar varmış. O süreçten bu zamana kadar gelmiÅŸ. Biz de onu yaÅŸatmaya çalışıyoruz. Cumhuriyetten sonra elektriÄŸin gelmesiyle Edirne baÅŸ mahyacısı le Ä°stanbul baÅŸ mahyacısı bir denemede bulunmuÅŸlar. Rüzgar ve mesafeden dolayı ampuller patlamış ve kırılmış. Muvaffak olamamışlar. Osmanlı döneminde asıldıysa da bilemiyorum" dedi.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI