BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK


  • 06 Mayıs 2021 PerÅŸembe
250 görüntülenme

Bireysel emeklik sisteminde tasarruf sahibine yıl içinde daha çok fon deÄŸiÅŸikliÄŸi yapabilmesine imkan saÄŸlayan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

Buna göre daha önce 6 kez olan yıl içi fon dağılım deÄŸiÅŸikliÄŸi yapabilme imkanı 12'ye çıkarıldı.

Emeklilik planlarının deÄŸiÅŸtirilmesiyle ilgili olarak da yönetmeliÄŸe madde eklendi. Düzenlemeye göre emeklilik planı bir yılda azami dört kez deÄŸiÅŸtirilebilecek. Bu yöndeki deÄŸiÅŸiklik talebi, ÅŸirkete yazılı olarak veya elektronik iletiÅŸim araçlarıyla yapılacak.

BES FONLARI MERKEZÄ° PLATFORMLARDAN ALINIP SATILABÄ°LECEK

Yönetmelikte emeklilik yatırım fonlarının merkezi bir platformdan alınıp satılabilmesine iliÅŸkin düzenlemeler de yer aldı. Buna göre Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görüÅŸü alınarak Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu'nda (BEFAS) iÅŸlem görecek baÅŸka ÅŸirketlerin kurucusu olduÄŸu fonların, kurum tarafından belirlenecek emeklilik planlarına dahil edilerek katılımcılara sunulması zorunlu olacak.

Bu kapsamda sunulacak fonların alım satımı, İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) tarafından SPK'nın ve kurumun
uygun görüÅŸü alınarak belirlenen uygulama esasları çerçevesinde BEFAS üzerinden gerçekleÅŸtirilecek.

Birikimin bir kısmının veya tamamının BEFAS'ta iÅŸlem gören fona veya fonlara yönlendirildiÄŸi sözleÅŸme veya sertifikalarda; BES yönetmeliÄŸinin 22/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan giriÅŸ aidatı, yönetim gider kesintisi ile fon toplam gider kesintisine yönelik kontrol iÅŸlemi uygulanmayacak.

BES yönetmeliÄŸinin 22/A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan fon toplam gider kesintisi iade iÅŸlemine BEFAS üzerinden alınan diÄŸer ÅŸirketlere ait fonlar üzerinden yapılan kesintiler dahil edilmeyecek, sadece katılımcının sözleÅŸmesinin veya sertifikasının bulunduÄŸu ÅŸirketin fonları dahil edilerek iade iÅŸlemi yapılacak. Uygulama 1 Temmuz'da yürürlüÄŸe girecek.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI