Ä°MAMOÄžLU'NA TÃœRBE SORUÅžTURMASI

Ä°MAMOÄžLU'NA TÃœRBE SORUÅžTURMASI


  • 04 Mayıs 2021 Salı
234 görüntülenme

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu hakkında Fatih Sultan Mehmet Han türbesi ziyaretiyle ilgili iddiaları da içeren soruÅŸturma açıldığı bugün Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı  tarafından doÄŸrulandı.

Bakan yardımcısı Çataklı, HDP'li baÅŸkanları ziyaret ederek suçluyu övdüÄŸü iddiasının yanısıra, Ä°mamoÄŸlu'nun türbe ziyareti sırasında saygısızlık yaptığı iddialarını da kapsayan bir soruÅŸturma olduÄŸunu belirtti.

Bunun üzerine Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, bunun bir soruÅŸturma olmadığı, sadece savcılığın talebiyle yapılan bir inceleme olduÄŸu ifade edildi.

"4 Mayıs 2021 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde; "Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu'nun Fatih Sultan Mehmet Türbesinde elleri arkadan baÄŸlanmış ÅŸekilde yürümesinin Ä°çiÅŸleri Bakanlığını harekete geçirdiÄŸi, elleri arkasında gezdiÄŸi için hakkında soruÅŸturma açıldığı ve Mülkiye MüfettiÅŸi tarafından ifadesinin istendiÄŸi" ÅŸeklinde özetlenebilecek haberin yer alması üzerine, aÅŸağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuÅŸtur.

Kayıtlarımızın tetkikinde; Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına "Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°MAMOÄžLU'nun görevinden uzaklaÅŸtırılan HDP'li Belediye BaÅŸkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüÄŸü, ziyaret ettiÄŸi belediye baÅŸkanlarının ve anılan partinin teröre olan yardımlarını desteklediÄŸi, bir ziyareti esnasında Fatih Sultan Mehmet'e ait türbeye saygısızlık yaptığı" iddialarını içeren ÅŸikayette bulunulduÄŸu, BaÅŸsavcılık tarafından da 10/09/2020 tarihli yazıyla Ä°çiÅŸleri Bakanlığından iÅŸlem yapılmasının talep edildiÄŸi,

"Ä°FADE HENÜZ MÜFETTÄ°ÅžE ULAÅžMADI"

BaÅŸsavcılığın talebi üzerine 4483 sayılı Memurlar ve DiÄŸer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereÄŸince Bakanlık makamının 24/01/2021 tarihli onayı üzerine Mülkiye MüfettiÅŸi görevlendirildiÄŸi, müfettiÅŸ tarafından da 28 Nisan 2021 tarihinde ifade talebinde bulunulduÄŸu, ifadenin henüz müfettiÅŸe ulaÅŸmadığı anlaşılmıştır.

Bahse konu haberde yer aldığının aksine, Bakanlığımızca yapılan iÅŸlem bir soruÅŸturma olmayıp, Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının talebi üzerine baÅŸlatılmış bir ön inceleme niteliÄŸindedir. Ön inceleme ise, 4483 sayılı Memurlar ve DiÄŸer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereÄŸince yürütülmekte ve iddianın Savcılıkça soruÅŸturulmasını gerektirecek nitelikte olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ön inceleme sonucunda Savcılıkça soruÅŸturma açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil elde edilmesi durumunda yetkili makam tarafından soruÅŸturma izni verilmekte, diÄŸer durumda ise verilmemektedir.

4483 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi gereÄŸince; ön inceleme sürecinin tamamlanabilmesi için, hakkında inceleme yapılan memur veya diÄŸer kamu görevlisinin ifadesinin alınması zorunluluÄŸu bulunmaktadır. Ä°fade talep edilmesi, kamu görevlisi hakkında mutlaka soruÅŸturma izni verileceÄŸi anlamına gelmeyip, savunma yapabilmesi için kendisine yasal olarak tanınmış bir hak olduÄŸundan müfettiÅŸ tarafından tamamlanması zorunlu olan rutin bir iÅŸlemdir.

Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının talebi üzerine baÅŸlatılan bu ön inceleme sürecinde de diÄŸer görevliler gibi, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanından da ifade talep edilmiÅŸtir. ifadenin gelmesini müteakip, müfettiÅŸçe "soruÅŸturma izni verilmesi" veya "verilmemesi" kanaatiyle ön inceleme raporu düzenlenecek, yetkili merci tarafından bahse konu kararlardan biri verilerek, ilgililere tebliÄŸi ile de süreç tamamlanmış olacaktır. "

BAÅžSAVCILIK DA AÇIKLAMA YAPTI

Ä°mamoÄŸlu hakkındaki ön inceleme kararına iliÅŸkin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'ndan açıklama geldi.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, "Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruÅŸturma bulunmamaktadır. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde soruÅŸturma izni verilmesi halinde Cumhuriyet BaÅŸsavcılığımız tarafından gerekli deÄŸerlendirmenin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" açıklamasını yaptı.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI