AÅžI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

AÅžI RANDEVUSU NASIL ALINIR?


  • 03 Mayıs 2021 Pazartesi
352 görüntülenme

Aşı randevusu nasıl alınır, aşının yan etkileri nelerdir? Türkiye'de 81 ilde Kovid-19'a karşı aşılama çalışmaları devam ediyor. SaÄŸlık Bakanlığı çeÅŸitli gruplar için aşı önceliÄŸi uygularken, vatandaÅŸlar aşı sırası sorgulama iÅŸlemini yaparak aşılanma sırasının gelip gelmediÄŸini öÄŸrenebiliyor. Aşı sırası sorgulama e-Nabız üzerinden ve SMS ile yapılabiliyor.

Aşı randevusu nasıl alınır?

COVID-19 aşı randevusu almak için ALO 182 ya da MHRS'yi kullanabilirsiniz. ALO 182'yi aradığınızda telefon görüÅŸmesiyle aşı randeuvu oluÅŸturmanız mümkün. DiÄŸer yandan MHRS üzerinden COVID-19 aşı randevusu almak için T.C. Kimlik Numarası ve ÅŸifre ile sisteme giriÅŸ yapılması gerekiyor.

MHRS internet adresi üzerinden randevu almak için; EÄŸer üye deÄŸilseniz “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneÄŸini tıklayarak üyelik iÅŸleminizi gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

Üye olduktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayarak T.C. Kimlik Numaranız ve ÅŸifreniz ile birlikte istediÄŸiniz hastane ve hekimi seçerek randevuzunu oluÅŸturabilirsiniz.

AÅžININ YAN ETKÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?

Yan Etkilerle Karşılaşıldığında Yapılacaklar

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar ÅŸunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede aÄŸrı/ÅŸiÅŸlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak ÅŸekilde pozisyon veriniz. SoÄŸuk uygulama yapınız. (Örnek: SoÄŸuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doÄŸrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren aÄŸrı kesiciler kullanılabilir.

• Yorgunluk 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

• Hafif ateÅŸ, titreme 
Ä°stirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren aÄŸrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• BaÅŸ aÄŸrısı 
Parasetamol içeren aÄŸrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kas/eklem aÄŸrısı 
Ä°stirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren aÄŸrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kusma, ishal 
Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceÄŸinden saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla iliÅŸkili olabileceÄŸi düÅŸünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalıdır.

8 ADIMDA NASIL AÅžI OLABÄ°LÄ°RÄ°M?

Aşı Uygulanacak Grup Sıralaması

Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaÅŸtırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaÅŸamın iÅŸleyiÅŸi üzerindeki olumsuz etkisi deÄŸerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiÅŸ olup bu gruplara sırasıyla uygulanacaktır.

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI