AÅžI OLMAYANLARA KISITLAMA

AÅžI OLMAYANLARA KISITLAMA


  • 02 Mayıs 2021 Pazar
781 görüntülenme

Salgını kontrol altına alabilmek amacıyla devreye sokulan 17 günlük tam kapanmanın ardından Türkiye’nin atacağı adımlar netleÅŸmeye baÅŸladı. Tam kapanma sonrası normalleÅŸmeye kontrollü bir geçiÅŸ yapılacak.

Geçen yıl, vaka sayılarında belli bir düÅŸüÅŸ saÄŸlanmasının ardından önce mayıs ayında AVM’ler, 1 Haziran’dan itibaren de kafe, restoran ve eÄŸlence mekânları gibi insanların yoÄŸun olarak bir arada bulunduÄŸu yerler açılmıştı. Ardından bazı illerde ve bölgelerde vaka patlamaları meydana gelmiÅŸti.

Kapanma sürecinde sıkılaÅŸtırılan denetimler, sonrasında da aynı ÅŸekilde uygulanacak. Açılma kademeli olarak gerçekleÅŸtirilecek. Ä°lk olarak pandemiden en çok etkilenen küçük iÅŸletmelerin, ardından ise AVM ve eÄŸlence mekânlarının açılması planlanıyor. Bunun yanı sıra turizm için ayrı bir normalleÅŸme takvimi devreye konulacak.

Ä°lk hedef vaka sayısı 5 bin altına düÅŸürmek

Kapanmanın etkisiyle bayramdan sonra günlük vaka sayılarının 5 binin altına indirilmesi hedefleniyor. Vaka sayılarında istenilen düzeye ulaşıldığı takdirde sınırlamaların kaldırılması gündeme gelecek. Bu doÄŸrultuda sınırlamalar, salgın kontrol edilebilir düzeye çekilene kadar devam edecek.

Daha ağır tedbirler gelebilir

NormalleÅŸme adımları Bilim Kurulunun tavsiyesiyle belirlenecek. Vaka sayıları hedeflenen seviyelere düÅŸmezse belirli bir saatten sonra uygulanan sokaÄŸa çıkma sınırlamalarının devam edebileceÄŸi belirtiliyor. Yine hafta sonu uygulanan sokaÄŸa çıkma sınırlamasının da sürebileceÄŸi ifade ediliyor. Vaka tablosunun kötüye gitmesi hâlinde ise tedbirler ağırlaÅŸtırılacak. Ayrıca bu süreçte aşılama da bütün hızıyla devam edecek.

Aşının önemi büyük

Vaka sayılarının düÅŸüÅŸ eÄŸilimine girdiÄŸi ve bunun kontrollü geçiÅŸ dönemiyle sürdürüldüÄŸü dönemde aşılanmanın da devam etmesi, sürece büyük bir katkı saÄŸlayacak. Önümüzdeki günlerde Sinovac aşısındaki tedarik sıkıntısının ortadan kalkması bekleniyor. Sputnik V aşısı da uygulama için gün sayıyor. BioNTech aşısının ise uygulanması sürüyor. Haziran sonunda 40 yaÅŸ üstü kiÅŸiler, aÄŸustos ayında ise 18 yaÅŸ üstünün aşılanmasının tamamlanması planlanıyor.

Aşı olmayan vatandaÅŸlara yönelik tedbirler gündeme gelebilir

Vaka sayıları düÅŸüÅŸe geçmezse toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceÄŸi belirtiliyor. Yine aşı olmayan kiÅŸilerin ve yaÅŸ gruplarının toplumdaki dolaşımını azaltmaya yönelik tedbirlerin gündeme gelebileceÄŸi ifade ediliyor. 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI