BİLİM KURULU ÜYESİ RAHATLAMA İÇİN TARİH VERDİ

BİLİM KURULU ÜYESİ RAHATLAMA İÇİN TARİH VERDİ


  • 02 Mayıs 2021 Pazar
398 görüntülenme

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk SaÄŸlığı Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı ve SaÄŸlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi Ä°lhan, koronavirüse karşı yürütülen aşılama çalışmalarına iliÅŸkin DHA'ya deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Ä°lhan aşının önemine dikkat çekerek, "Aşılamada belli bir rakamı tutturmuÅŸ, kapanma ile beraber kurallara uyan toplumda normale daha yakın bir yaÅŸamın sürdüÄŸüne ÅŸahit oluyoruz. Bu nedenle, bu kanıtlar ışığında baktığımızda vatandaÅŸların aşı olması gerekiyor" dedi.

'VEFAT EDENLER ARASINDA AÅžISINI YAPTIRMAYAN 65 YAÅž ÜSTÜ KİŞİLER VAR'

Prof. Dr. Ä°lhan, aşı sırası geldiÄŸi halde aşısını yaptırmayan 65 yaÅŸ üzeri kiÅŸiler olduÄŸunu belirterek ÅŸu ifadeleri kullandı.

"Maalesef ÅŸu an vefat edenler arasında 65 yaşın üstünde olup aşı sırası geldiÄŸi halde aşı yaptırmayan vatandaÅŸlarımız var. Bu, bir hekim olarak beni üzüyor. Aşı olma imkanı var, aşı sırası gelmiÅŸ, aşı olsaydı belki o büyüÄŸümüz hastalığı hafif geçirecekti. Bu nedenle aşı olmak gerekiyor.

Bunu bir rakamla da ifade edelim; ocak ayı başında yaÅŸlıların vakalar içinde görülme durumunu nisan ayı başına göre kıyasladığınızda yarı yarıya bir düÅŸüÅŸ söz konusu. Demek ki aşı bu kadar koruyor. Hatta toplumun genelini ilgilendirecek bir rakamdan bahsetmek gerekirse, biliyorsunuz yaklaşık 1 milyon kadar saÄŸlık çalışanı aşılandı. SaÄŸlık çalışanlarının arasında 20 yaşında gençlerimiz de var, 80 yaşında kıdemli hocalarımız da var. SaÄŸlık çalışanlarında ise vakalar içindeki orana baktığımızda 1 Ocak ile 1 Nisan'ı kıyasladığınızda 4 kat azalma söz konusu. O zaman aşının bu denli etkili olduÄŸunu gördüÄŸümüzde açıkçası aşıya karşı olumsuz görüÅŸ geliÅŸtirmek, aşı direncini anlayabilmek mümkün deÄŸil.

Elbette farklı bir kanıt varsa bu görüÅŸülebilir ama bilim hep kanıtlarla ilerler. EÄŸer bir kanıt, yayımlanmış makale varsa bununla konuÅŸmak gerek. Sosyal medyada 'ben aşıya karşıyım', 'aşı olmayacağım' demekle açıkçası bu iÅŸ olmuyor maalesef."



'AÅžI ÇEŞİDÄ°NÄ°N ÇOK OLMASI AVANTAJ'

 "Bazen tedarik sorunları yaÅŸanabilir. Tedarik sorunlarının önüne geçmek için en doÄŸrusu aşıların fazla grupta olması. Yerli aşılarımızın bir tanesi faz 3 aÅŸamasına geldi. Güz dönemine geldiÄŸimizde yerli aşılarımız olursa, elimizin daha da rahat olacağını söylemek mümkün. Bu süre dahilinde farklı aşı kaynakları bulmak doÄŸru bir seçenek. Size baÄŸlı olmayan bir süreçte, dış kaynaklı bir aşıda tedarik sorunu olabilir, bu nedenle bu arayışlar ve bulunan aşı doÄŸru bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor." 

'29 EKÄ°M'Ä° Ä°YÄ° BÄ°R TARÄ°H OLARAK DÜÅžÜNEBÄ°LÄ°RÄ°Z'

"4.5 milyondan fazla kiÅŸi koronavirüs tanısı aldı, 39 bine yakın vatandaşımızı da koronavirüsten kaybettik. Haklı olarak vatandaÅŸlarımız çok sıkıldılar. Gerçekten zor süreler yaşıyoruz. Kurallara uyarak daha iyi bir sürece gelebileceÄŸimizi söylemek elbette mümkün.

Tam kapanma dönemi yaşıyoruz, bununla beraber rakamlar iyi bir düzeye gelirse, kurallara uyum devam ederse, SaÄŸlık Bakanının dediÄŸi gibi 40 yaÅŸ altı vatandaÅŸların aşılanması haziran sonuna kadar, 20 yaÅŸ üzeri gençlerimizin aşılanması güz döneminde gerçekleÅŸirse, hedeflenen grubun aşılanması gerçekleÅŸirse, güz döneminde daha iyi zamanlar görebiliriz, bunun için de belki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı iyi bir tarih olarak düÅŸünebiliriz.

Bu ÅŸöyle düÅŸünülmemeli; örneÄŸin 'Ekim sonuna geldiÄŸimize herkes maske çıkarak, fiziksel mesafeye uymayacağız, kalabalıkta bir araya geleceÄŸiz' anlamına gelmiyor. Daha belki rahat olabileceÄŸimiz, en azından ailemizi ziyaret edebileceÄŸimiz, kurallara uyarak sosyal mekanlarda bir arada olabileceÄŸimiz, çocuklarımızın okuluna devam edebileceÄŸi zamanlar olabilir düÅŸüncesindeyim."

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI