FAHRETTİN KOCA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

FAHRETTİN KOCA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR


  • 01 Mayıs 2021 Cumartesi
556 görüntülenme

Antalya, Isparta ve Burdur’da toplantılar yapan SaÄŸlık Bakanı Fahrettin  Koca açklamalarda bulundu. Bakan Koca'nın açıklamaları ÅŸu ÅŸekilde:

Sahillere, tatil yerlerine yapılan göçler salgının seyrini nasıl etkileyecek?

Tam kapanma kararıyla birlikte büyük ÅŸehirlerden sahillere büyük bir göç yaÅŸandı. Bunun salgınla mücadele sürecine etkisi ne olur?

Tatilciler Bodrum'a akın akın gidiyor

DoÄŸrusu kalabalık ortamların salgının seyrini olumsuz etkilediÄŸini iyi biliyoruz. Dar bir zaman diliminde yoÄŸun bir çıkışın yaÅŸanmaması için perÅŸembe günü itibarıyla uygulanarak geçiÅŸlerin daha dengeli olması hedeflendi. DoÄŸrusu bu ÅŸekilde yoÄŸun çıkışların olması olumlu bir durum deÄŸil. Ayrıca gidilen yerde kalabalık ortamların oluÅŸması, bir risk taşıyor. O nedenle vatandaÅŸlarımızın gittikleri ortamda birbiriyle teması olabildiÄŸince önleyen bir davranış içinde olmaları gerekiyor. Bu virüsün insandan insana geçtiÄŸini biliyoruz. Daha önce bir buçuk metre mesafenin koruyabildiÄŸini ama ÅŸimdi en az iki metre mesafe olması gerektiÄŸinden bahsediyoruz. Dolayısıyla kapalı ve kalabalık ortamlarda olunmaması noktasında bir gayret içinde olması gerekir. Bu anlamda, bu hareketliliÄŸin bir risk taşıdığını söyleyebilirim ama tedbir anlamında hassasiyet gösterilirse bu riskin daha da azalacağı kanaatindeyim.

Bu riskin daha da azalması için sahillerimizde yeni tedbirler devreye sokulacak mı?

SON DAKİKA HABERİ: 17 günlük tam kapanma! İçişleri genelgesi yayımlandı -  Son Dakika Flaş Haberler

Özellikle 17 günlük zaman diliminde Ä°çiÅŸleri Bakanlığımızın kontrollü denetimleri var. Bu denetimler planlandığı ÅŸekilde zaten sürdürülecek ama yoÄŸunluÄŸun yaÅŸandığı yerlerde denetimlerin daha da yoÄŸun olabileceÄŸini söyleyebilirim.

 

Ä°ngiltere mutasyonu, Hindistan mutasyonundan sonra ÅŸimdi bir de Bodrum-ÇeÅŸme mutasyonu benzetmeleri yapılıyor...

Bunun bir mutasyona sebep olabileceÄŸini düÅŸünmüyorum ama kapalı ve kalabalık ortamlarda bir araya gelmelerle, vaka artış riski taşıdığını söyleyebilirim.

Tam kapanmadan sonra ne bekliyorsunuz?

Tam kapanmayla birlikte insanların teması minimalize edilerek, kalabalık ortamların oluÅŸması önlenerek, vaka sayısının olması gereken düzeye inmesini bekliyoruz. Sayın CumhurbaÅŸkanımız 5 binin altı gibi bir hedeften söz ettiler. Ben bu sayının bayram sonrasında olabileceÄŸine inanıyorum. Åžimdiden 30 binli rakamlara inmeye baÅŸladı. Bu hedefe ulaÅŸabilmek için var

Yaz aylarıyla birlikte tünelin ucunda bir ışık görüyor musunuz?

Önümüzdeki dönemin tedbirlere uyumla birlikte ve yoÄŸun aşılamayla daha kontrollü, daha dengeli, salgının etkisinin daha azaldığı bir döneme geçeceÄŸimize inanıyorum. Yaz dönemi bunun mümkün olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Vaka sayılarının bayram sonrası belli bir düzeye doÄŸru iniÅŸ göstermesi ve bunun devamında kontrollü bir geçiÅŸ dönemiyle sürdürülmesi ve Haziran sonunda 40 yaÅŸ üstü vatandaÅŸlarımızın aşılamasını saÄŸlamakta kararlıyız. Devamında 18 yaÅŸ üstünü aşılamayı saÄŸlayabilirsek, yaz döneminin daha kontrollü geçeceÄŸine inanıyorum. Hem tedbirler hem yaygın aşılama birlikte olacak.

Aşıların sevkinde sorunlar mı yaşanıyor?

Aşı diplomasisi: Avrupa harekete mi geçiyor? | eurotopics.net

Çok sorun yaÅŸanıyor. Dünyada aşı savaşının olduÄŸunu hep söylüyorum. Hiçbir ülke hedeflediÄŸi aşıyı tedarik edemedi. Buna aşı üreticisi olan Almanya gibi ülkeler de dahil. Erken dönemde alabileceÄŸimiz aşılarla ilgili sözleÅŸmeleri yapmak üzere yoÄŸun gayret gösterdik. SözleÅŸmelere niye uyulmuyor? Åžirketlerin uyumunda sorun yok, fabrika üretimde problem yok ama ülkeler öncelikle kendi vatandaÅŸlarını aşılamak istedikleri için üretimi ağırlıklı içeride kullanıyorlar. EÄŸer sözleÅŸme gereÄŸi nisan sonuna 100 milyon aşı gelmiÅŸ olsaydı ÅŸu an hiçbir sorunumuz yoktu. Çin aşısı, tedarikte yaÅŸanan olumlu geliÅŸmelerle yakında planlandığı ÅŸekilde sevk edilmeye devam edecek. Ayrıca Sputnik V aşısının Acil Kullanım Onayı da bugün (dün) çıktı.

Aşılamada yaz aylarında hedefiniz yüzde kaça ulaÅŸmak?

DoÄŸrusu yaz döneminde 18 yaÅŸ ve üstünün aşılanmasını tamamlamakta kararlıyız. BelirlediÄŸimiz hedef kitle 65 yaÅŸ üstünü, yüzde 90’ın üzerinde aşılamayı amaçlıyoruz.

UÄžUR ÅžAHÄ°N’LE GECE YARISI TELEFONU

BioNTech ile ilgili durum nedir?

UÄŸur (Åžahin) Hoca ile gece yarım saatten fazla konuÅŸtuk. Zaten sürekli olarak görüÅŸüyoruz. Haziran ayında 30 milyon doz aşıda sorun olmadığını söyledi. Åžu ana kadar BioNTech’ten 5 milyon doz aşı teslim edildi. Ä°lave olarak mayıs ayı için 1 milyon 100 bin doz daha vermeyi planladılar. Toplamda 90 milyon doz aşının hangi aralıklarla teslim edilebileceÄŸini konuÅŸuyoruz.

2.DOZ KARIÅžIKLIÄžI

BioNTech’in 2. doz karışıklığı neden oldu?

Bilim Kurulu’nda dünyadaki örnekleri deÄŸerlendirdik. 6-8 haftalık zaman diliminde tek doz aşının yüzde 80’e varan oranda koruduÄŸunu deÄŸerlendiren çalışmalar var. Birçok geliÅŸmiÅŸ ülke, 3-6 aylık uygulamaya geçti. Türkiye için 6-8 hafta arayla uygulanmasına karar verildi. Yeni uygulamadan yararlanmak isteyenlerin önceki randevularını deÄŸiÅŸtirebileceÄŸini bildirdik. Ama bir iletiÅŸim sorunu yaÅŸandı ve giderildi.

SPUTNÄ°K’TE 50 MÄ°LYON DOZ Ä°MZASI

Sputnik ile ilgili son durum nedir?

50 milyon doz aşı 6 ay içinde teslim edilmek üzere anlaÅŸma imzalandı. Acil Kullanım Onayı da bugün (dün) Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz tarafından verilmiÅŸ oldu.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI