BAKANLIK TAM KAPANMA İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULANLARA CEVAP VERDİ

BAKANLIK TAM KAPANMA İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULANLARA CEVAP VERDİ


  • 28 Nisan 2021 ÇarÅŸamba
392 görüntülenme

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, ülke genelinde yarın akÅŸamdan itibaren 17 gün süreyle sokaÄŸa çıkma yasağını içeren tam kapanma ilan etti.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, 29 Nisan PerÅŸembe günü saat 19.00'da baÅŸlayıp, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar sürecek tam kapanma uygulamasıyla ilgili yayımlanan genelge hakkında en çok merak edilen soru ve cevapları paylaÅŸtı.

Açıklamada, tam kapanmanın uygulanacağı dönemde yapılacak her türlü ÅŸehirler arası seyahatin izne tabi tutulacağı vurgulandı. Kısıtlamanın uygulandığı zamana denk gelen seyahatler için zorunlu hallerin varlığının olup olmadığına baÄŸlı olarak seyahat izni alınması gerektiÄŸi aktarıldı. Sitede, tam kapanma kararından önce alınan biletlerle 29 Nisan 2021 PerÅŸembe günü saat 24.00'e kadar olan otobüs yolculukları için seyahat izin belgesinin istenilmeyeceÄŸi kaydedildi.

Yurt dışı seyahatlerde herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığı, yurt dışı baÄŸlantılı seyahatlerde de uçakla seyahat edecek yolcuların, yolculuklarını belgelemek kaydıyla seyahat izin belgesine gerek duyulmayacağına yer verdi.

Yayımlanan diğer soru ve cevaplar şu şekilde:

Tam Kapanma Döneminde sivil toplum kuruluÅŸları yardım faaliyetlerini nasıl sürdüreceklerdir?

"Ramazan ayı boyunca gıda kolisi ve yemek dağıtımı vb. gibi yardım faaliyeti yürüten vakıf ve dernekler ile Vefa Sosyal Destek Grupları koordinesinde yapılan yardım faaliyetleri devam edebilecek olup bu amaçla Valilik ve Kaymakamlıklara yapacakları baÅŸvurularda faaliyetin kapsamı ile birlikte vakıf/dernek faaliyetine katılacak gönüllülerin bilgileri de bildirilecektir.

Valilik/Kaymakamlıklar tarafından yapılacak deÄŸerlendirme ile ÅŸartları taşıdığı belirlenen vakıf/dernek görevlileri, baÅŸvuru yapılan yer ve yardım faaliyetleri ile sınırlı olmak kaydıyla sokaÄŸa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır."

SokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanan tarihlerde il göç idaresi müdürlüklerinden ikamet izni randevusu bulunan yabancılar kısıtlama kapsamında mıdır?

"Tam kapanma tedbirlerinin uygulandığı tarihlerde il göç idaresi müdürlüklerinden ikamet izni randevusu bulunan yabancılar, randevu tarihini gösterir e-ikamet baÅŸvuru/kayıt formu (Ä°stanbul ve Ankara illerinde randevu tarihini gösterir SMS/mail bilgisi de gereklidir) ve pasaport yerine geçen seyahat belgesiyle beraber kısıtlamaya tabi olmaksızın il göç idaresi müdürlüÄŸündeki randevusuna katılabileceklerdir. Bahse konu muafiyet ikamet izni randevusunun zamanı ve il göç idaresi müdürlüÄŸü ile ikamet arasındaki güzergahla sınırlıdır."

Anneler Günü nedeniyle çiçekçi dükkânları kısıtlamalardan muaf olacaklar mıdır?

"Çiçek satışı yapan iÅŸ yerleri, Anneler Günü nedeniyle 8-9 Mayıs 2021 Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olabilecek ve vatandaÅŸlarımız ikametlerine en yakın çiçekçiye giderek alışveriÅŸ yapabileceklerdir. Çiçek satışı yapan iÅŸ yerleri bu tarihlerde, 10.00-24.00 saatleri arasında evlere servis ÅŸeklinde de hizmet verebileceklerdir"

 Kısıtlama süresince havalimanları, otogarlar ve tren garlarında bulunan iÅŸletmeler açık olacak mıdır?

"Havalimanı, gar, liman, terminal gibi yerlerde bulunan iÅŸ yerleri, kendi sektörleri için belirlenen genel kurallara tabidirler. Bu kapsamda belirli koÅŸullara ve sürelere tabi olarak açık olabilecek olan yeme-içme yeri, market gibi yerler, belirlenen süre ve koÅŸullara uymak kaydıyla açık olabilecekler, diÄŸer iÅŸ yerleri ise kapalı olacaklardır."

Son günü 30 Nisan 2021 Cuma günü olan SGK prim borçlarının ödenebilmesi için herhangi bir muafiyet tanınacak mıdır?

"Ä°ÅŸverenlerin, esnafın, genel saÄŸlık, isteÄŸe baÄŸlı ve primini kendi ödeyen diÄŸer sigortalıların; 2021 yılı Mart ayına ait sigorta primleri ile yapılandırılan SGK prim borçlarının 2'nci taksit ödemelerinin son tarihinin 30 Nisan 2021 olması nedeniyle, tam kapanmanın ilk günü olan 30 Nisan 2021 Cuma günü prim borcunu ödemek isteyen iÅŸveren, esnaf ve diÄŸer sigortalılar durumlarını belgelemek ve SGK müdürlüÄŸü güzergahında kalmak kaydıyla sokaÄŸa çıkma kısıtlamasında muaf tutulacaktır."

Ä°leri yaÅŸ grubundaki kiÅŸiler ile ağır hastalara yardımcı olan bakıcı ve refakatçiler sokaÄŸa çıkma kısıtlamasından muaf mıdırlar?

"Beslenme/temizlik ihtiyaçlarını yerine getiremeyen ileri yaÅŸ grubundaki kiÅŸiler ile ağır hastalara yardımcı olan bakıcı ve refakatçiler; bakıma muhtaç kiÅŸinin saÄŸlık raporunu ibraz etmek ve muafiyet nedenine baÄŸlı olarak zaman ve güzergahla sınırlı olacak ÅŸekilde sokaÄŸa çıkma kısıtlamasından muaf olacaklardır."

SokaÄŸa çıkma kısıtlaması muafiyetleri ÅŸehirlerarası seyahat izni anlamına gelmekte midir?

"Genelgemiz kapsamında 29 Nisan 2021 PerÅŸembe günü saat 19.00'dan itibaren her türlü vasıtayla yapılacak olan ÅŸehirler arası seyahatler, ancak zorunlu hallerin varlığı halinde seyahat izin kurullarından izin alınması ÅŸartına tabidir. Bu doÄŸrultuda; muafiyet nedeni ve buna baÄŸlı olarak zaman ve güzergahla sınırlı olan (genel niteliÄŸi bulunmayan) sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarına dair muafiyeti bulunan kiÅŸilerin yapacakları ÅŸehirler arası seyahatleri de izne tabidir"

Ä°kameti ve iÅŸ yeri farklı ÅŸehirlerde olan iÅŸçiler ÅŸehirlerarası seyahat iznine tabi midir?

"KiÅŸilerin ikamet ettikleri vilayetlerle çalıştıkları vilayetlerin farklı olduÄŸu ve iÅŸe geliÅŸ gidiÅŸin düzenli olarak günlük yapıldığı Ä°stanbul-Gebze, Ä°stanbul-Çorlu/Çerkezköy, Ä°stanbul/Yalova, Ä°zmir-Manisa, Kütahya-UÅŸak ve benzeri sınır/komÅŸu olan illerde, Ä°l Hıfzıssıhha Kurullarının bu konuda alacakları kararlar doÄŸrultusunda iÅŸçi servisleri ile yapılan yolcu taşımacılığı faaliyetleri ÅŸehirler arası seyahat iznine tabi olmaksızın yapılabilecektir"

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI