SON DAKÄ°KA YENÄ° AÅžIYI TÃœRKÄ°YE'DEN BU FÄ°RMA ÃœRETECEK

SON DAKÄ°KA YENÄ° AÅžIYI TÃœRKÄ°YE'DEN BU FÄ°RMA ÃœRETECEK


  • 26 Nisan 2021 Pazartesi
370 görüntülenme

Çin ve Alman aşılarından sonra ülkemizde uygulanmaya baÅŸlanacağı duyurulan Rus aşısı Sputnik V Türkiye'den hangi firmayla çalışacağını duyurdu. 

Rusya DoÄŸrudan Yatırım Fonu Rus yetkililer tarafından açılan resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türk Viscoran ilaç firması ile Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek için el sıkıştık" ifadelerine yer verdi.

Bakan Fahrettin Koca açıklamıştı.

"Ä°ki aşı türü ÅŸu an aktif olarak kullanılmakta ve bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceÄŸini belirtmek isterim."

Sputnik V aşısının koruyuculuÄŸu yüksek mi?

Sputnik V, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildi. Lancet dergisinde açıklanan sonuçlara göre, Sputnik V'nin koruyuculuÄŸu yüzde 91,6.  Rusya ise Sputnik V'in her iki dozunun uygulandığı kiÅŸilerle aşılanmayanlar karşılaÅŸtırıldığında aşının yüzde 97,6'lık koruma saÄŸladığını rapor etmiÅŸti.

Aşılar mutasyonlarda etkisini kaybediyor mu?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Balık, günümüzde yaygın kullanılmakta olan aşıların bu varyantlardan herhangi birine ya da tümüne karşı etkin koruma saÄŸladığını söylemenin çok zor olduÄŸunu belirterek "Åžunu unutmamak gerekir, aşılar virüslerın varyasyon göstermesi en güç olan korunaklı bölgelerine göre hazırlanmaktadır. Bu kapsamda her ne kadar Sputnik V'nin varyant virüslere etkili olduÄŸunu kanıtlamış bilimsel bir veri olmasa da aşının Kovid-19'un ölümcül etkilerini önleyebileceÄŸi öngörülebilir. Bununla beraber Güney Afrika varyantının bazı aşıların etkisini zayıflattığı da gösterilmiÅŸtir."ifadelerini kullandı.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI