ZİYA SELÇUK CANLI YAYINDA

ZİYA SELÇUK CANLI YAYINDA


  • 20 Nisan 2021 Salı
1463 görüntülenme

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün Okan Bayülgen'in sunduÄŸu Nokta programının canlı yayın konuÄŸu. Bayülgen'in sorularını yanıtlayan  Ziya Selçuk'un konuÅŸmalarından baÅŸlıklar ÅŸu ÅŸekilde:

"Biz öÄŸretmenler çocukların hayatına dokunuyoruz. Her bir çocuÄŸumuzun ne tür ihtiyaçları var, bunları kalem kalem ele alıyoruz."

"Milli EÄŸitim Bakanlığı'nda en çok yayının, kaynağın yayımlandığı yıl 2021 yılı oldu. ÖrneÄŸin mobil soru çözme uygulaması çıkardık, dijital kaynaklar yayımladık, özel eÄŸitime ihtiyacı olan çocuklarımız, otizmli çocuklarımız gibi her seviyeden her yaÅŸtan çocuÄŸa ulaÅŸmaya çalışıyoruz. Çok kısa bir sürede EBA TV'yi kurarak binlerce video ders çekimi yaptık."

" Bizim elimize geçen raporlar baÅŸlangıçta kronik rahatsızlığı olan kim varsa okula gelmeye zorlamayın denildi. 60 yaÅŸ ve üzeri kronik rahatsızlığı olan öÄŸretmenlerimiz idari izinlidir, dedik. Kanada gibi çok bilindik ülkelerde bile okullar kapandığı zaman sadece e-mail yoluyla ödevler verildi. Biz 5 farklı dersten öÄŸrencilerin anında ulaÅŸabilmesi için eÅŸi görülmemiÅŸ iÅŸler baÅŸardık. Ä°ster TV'den izleyebilirler, tekrarlarını izleyebilirler, haftasonları kurslarımız yüz yüze eÄŸitimlerimiz devam etti.  

"Biz Z kuÅŸağı ile beraber takımız, onların kahramanı olmak ya da onların bakanı olmak vs. bunlar 2. planda. Ben onların öÄŸretmeniyim; kimi zaman hoÅŸlarına gidecek ÅŸeyleri yaparım kimi zaman da sorumluluÄŸum gereÄŸi hoÅŸuna gitmeyecekleri söylerim...Her ÅŸeyi boÅŸ verin diyerek hoÅŸ görünmekten yana mı olmalıyım? Salgında olaÄŸanüstü bir durum var 3-4 tane sınav olur mu, 1 tane olsun yeterli. Yani bunu sınırlayalım bakış açısındayız.Sınavlar için tarihleri bilgileri çok net olarak söylüyoruz, sıradışı bir durum çıkıyor sayılar deÄŸiÅŸiyor, yapı deÄŸiÅŸiyor, kararları deÄŸiÅŸtirebiliyoruz. ÖrneÄŸin geçen sene LGS tarihini Bilim Kurulu önerisi üzerine anında deÄŸiÅŸtirdik. Bizim için önce her zaman saÄŸlık var. Ancak çocuklarımızın ileriye dönük eÄŸitimleri kayıplarıda bizim için oldukça önemli. ÖnceliÄŸimiz tabiki her zaman saÄŸlık."

Sınavlar ertelenecek mi sorusuna "Lise sınavları 3 Mayıs'a ertelendiÄŸini açıkladık.CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸkanlığındaki önümüzdeki kabine toplantısında ortaya çıkacak sonuçlarla tabloyu yeniden deÄŸerlendireceÄŸiz. SaÄŸlık Bakanlığı'nın ve bilim kurulu'nun önerisi üzerine ÅŸartlar bunu gerektiriyorsa tabiki yaparız. ÖnceliÄŸimiz her zaman saÄŸlık diyoruz." ifadelerini kullandı.

Ek atama bekleyenlerle ilgili soruya " Ä°lleri dolaÅŸtığımda, her birinde atama bekleyen öÄŸretmenlerimizle karşılaşıyoruz. Onlar tabiki bu soruyu soracak. Uzun yıllar, geçen senede dahil 40binin üzerinde atamayı gördük. Fakat bu sene salgının ve mali sebeplerden sayı 20 binle sınırlı kaldı. Elbette bunun artması konusunda her kademede arzlarımız taleplerimiz var. Bu Maliye Bakanlığı'nın ve EÄŸitim Bakanlığı'nın birlikte yürüttüÄŸü konu. Talebimiz bu sayının artması yönünde."

Okul öncesi kurumlarının açık olması ile ilgili soruya "Okul öncesi kurumlarının açık olması konusunda kararlar kabine toplantısında tabiki yeniden gözden geçirilir. Yeni öneri gelirse karalarımızı gözden geçiririz."

"EÄŸitim dünyadaki en muhafazakar kesimlerden biridir.DeÄŸiÅŸimi en zor yapılardan biridir. Salgın döneminden sonra da uzaktan eÄŸitime devam edilecek sözlerimiz yanlış anlaşıldı. Yüz yüze eÄŸitimin yeri çok baÅŸkadır. Elbette yüz yüze eÄŸitimi istiyoruz. Ama çocuÄŸun oturarak 8 saat teorik eÄŸitim görmeside çok fazla."

"Ä°stediÄŸimiz anda arz deÄŸil talep temelli hizmetiçi eÄŸitime geçtik. ÖÄŸretmenlerimiz 5 6 ayda salgın sebebiyle dijital anlamda çok ilerlediler. Elbette kazançlarımız da var. Veliler öÄŸretmenleri anladı. ÖÄŸretmenler velilerle iletiÅŸimini arttırdı."

"Okullar açıldığında çocukları nasıl rehabilite edeceÄŸiz bunları hazırlıyoruz. Planlıyoruz. ÖrneÄŸin bu hafta 23 Nisan için çocuÄŸun iyilik hali parolasıyla yola çıktık. 23 Nisan Kutlu olsun deÄŸil, çocuklar mutlu olsun diyerek etkinliklerimizi baÅŸlattık."

"Bakanlık olarak bize sorulacak soru, siz bizi neye hazırladınız? Bunu düÅŸünüyor buna göre yol alıyoruz.Milli EÄŸitim Bakanları gelecek için çalışırlar ve onun sorumluluÄŸunu, vebalini yüklenerek çalışırlar. Åžu anda yaptığımız her ÅŸey geleceÄŸimizdeki vizyonumuz için."

Örnek aldığınız ülke var mı sorusuna "Bizim 750 bine yakın sadece Suriyeli öÄŸrencimiz var. Finlandiya'nın toplam öÄŸrenci sayısı 700bin. Her ülke parmak izi gibidir. Kendi kültürü, kendi atmosferiyle deÄŸerlendirilmelidir. Metotlar açısından elbette çok fazla yararlanıyoruz. "

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI