ÇAVUŞOĞLU'NDAN DENDİAS'A SERT TEPKİ

ÇAVUŞOĞLU'NDAN DENDİAS'A SERT TEPKİ


  • 15 Nisan 2021 PerÅŸembe
242 görüntülenme

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu Ankara'da Yunan mevkidaşı Dendias'ı ağırladı. Toplantı ardından basın açıklaması yapan ikili arasında gergin anlar yaÅŸandı.

Dendias "Ä°ki ülke arasında iletiÅŸim kanallarının açık tutulması gerekli. Türkiye de defaatle AB'ye üyeliÄŸinin stratejik hedef olduÄŸunu söyledi. Ä°stikÅŸafi görüÅŸmelerin baÅŸlamasının, iki ülkenin bakanları arasında siyasi görüÅŸmelerin baÅŸlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bugün birçok ikili konuya deÄŸindik.Dostum Mevlüt'le mutabık kaldık ki iki ülke arasındaki iÅŸbirliÄŸini çeÅŸitli alanlarda geliÅŸtirebiliriz. Ümit ediyoruz ki geçmiÅŸ yıllarda var olan ekonomik iÅŸbirliÄŸimizin daha da ileriye götürülmesi." sözlerinin ardından Türkiye'ye itham eden söylemlerde bulundu.

Dendias "Türkiye DoÄŸu Akdeniz ve Ege'de Yunanistan'ın haklarını ihlal etmeye devam ederse yaptırımlar gündeme gelecektir." dedi. 

Türkiye'ye yönelik sözlerine ÇavuÅŸoÄŸlu tepki verdi. ÇavuÅŸoÄŸlu "  "Ben konuÅŸmamda Yunanistan'ı itham edici bir söylemde bulunmadım, ilk görüÅŸmenin daha pozitif bir atmosferde geçmesini umuyordum. Ama Dendias kabul edilemez ithamlarda bulundu. Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiÄŸini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil. Basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bununda cevabını vermek durumundayım." ifadelerini kullandı.

ÇavuÅŸoÄŸlu "Biz buradaki nüfusu azınlık olarak kabul ediyoruz ama siz orada kendisine Türküm diyenleri kabul etmiyorsunuz, sizinle ilgili üç tane AÄ°HM kararı var, siz Türk isimlerini kullanmalarına izin vermiyorsunuz." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu'nun bu sözlerine Dendias "Müslüman azınlık ifadesini Lozan AntlaÅŸması’nda yazıyor, Türkiye buna da imza koydu, bu Türkiye’nin hoÅŸuna gider ya da gitmez ama Lozan AntlaÅŸması yürürlükte. Türkiye, AB’ye üye olmak istiyorsa deniz hukuku anlaÅŸmasını da kabul etmeli." ÅŸeklinde karşılık verdi.

ÇavuÅŸoÄŸlu: "AnlaÅŸmalar konusunda farklı düÅŸünebiliriz, Libya’yla olan anlaÅŸmalar. Fakat AB Komisyonu’nun bunu kınaması bir ÅŸey ifade etmez. AB’nin deniz yetki alanlarıyla ilgili bir rolü, yetkisi yoktur. Göç konusunu biz ne AB’ye ne Yunanistan’a karşı kullandık. Göç konusunda insani davrandık ve mutabakatı harfiyen uyguladık. Biz içeride bunları konuÅŸtuk ve dört yılda 80 bin insanı denize ittiÄŸinizi konuÅŸtuk ama basının önünde konuÅŸmadık.Siz gerginliÄŸi sürdürürseniz bizde sürdürürüz." dedi.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI