MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI


  • 15 Nisan 2021 PerÅŸembe
279 görüntülenme

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yeni baÅŸkanıyla Para Politakası Kurulu (PPK) toplantısını bugün gerçekleÅŸtirdi. Merkez bankası faiz oranını deÄŸiÅŸtirmedi. Para Politikası Kurulu politika faiz oranını yüzde 19 düzeyinde tutmaya karar verdi. 

Alınan kararların metninde: 

"Salgına baÄŸlı olarak 2020 yılında sert daralan küresel ekonominin, destekleyici politikalar ve olumlu geliÅŸmelerin etkisiyle toparlanmaya devam ediyor. Bu iyileÅŸme sürecinde, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme belirleyici olmaktadır. Emtia fiyatlarındaki artış eÄŸilimi hız keserken, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.

Salgının sınırlayıcı etkilerine raÄŸmen, iç ve dış talep kaynaklı olarak yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. Ä°malât sanayi faaliyeti kuvvetli bir ivme sergilerken, salgın kısıtlamalarından olumsuz etkilenen hizmet sektörlerindeki zayıf seyir sürmektedir. Bununla birlikte, salgının gidiÅŸatına baÄŸlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır. Ä°hracattaki artış ve altın ithalatındaki gerilemeye raÄŸmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatları cari iÅŸlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Ticari kredilerde ılımlı bir seyir gözlenirken, finansal koÅŸullardaki sıkılaÅŸmaya raÄŸmen bireysel kredi büyümesinde yükseliÅŸ eÄŸilimi görülmektedir”

“Mevcut parasal duruÅŸun krediler ve iç talep üzerindeki yavaÅŸlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleÅŸeceÄŸi öngörülmektedir. Bu doÄŸrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruÅŸun korunmasına karar vermiÅŸtir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düÅŸüÅŸe iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek ÅŸekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluÅŸturulmaya devam edilecektir. Fiyatlar genel düzeyinde saÄŸlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düÅŸüÅŸ, ters para ikâmesinin baÅŸlaması, döviz rezervlerinin artış eÄŸilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının saÄŸlıklı ve sürdürülebilir bir ÅŸekilde devamı için uygun zemin oluÅŸacaktır." ifadelerine yer verildi.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI