İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YASAKLARLA İLGİLİ AYRINTILI GENELGEYİ YAYIMLADI

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YASAKLARLA İLGİLİ AYRINTILI GENELGEYİ YAYIMLADI


  • 14 Nisan 2021 ÇarÅŸamba
502 görüntülenme

13 Nisan Salı günü kabine toplantısı yapıldı. Kabine toplantısının ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan yeni önlem ve yasaklarla ilgili kararları  açıklamıştı. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı bu kararlarla ilgili her ayrıntıyı içeren bir genelge yayımladı. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın resmi yayın organlarından yayımladığı genelge maddeleri aÅŸağıdaki gibidir.

"1. Hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, ÇarÅŸamba, PerÅŸembe ve Cuma) 19.00-­05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 19.00’da baÅŸlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak ÅŸekilde sokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
1.1- SokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, saÄŸlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliÄŸini saÄŸlamak amacıyla  belirtilen Ek’te belirtilen yerler ve kiÅŸiler kısıtlamadan muaf tutulacak.

SokaÄŸa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetler,daha önce illerimize gönderilen genelgemizle açıkça belirtildiÄŸi ÅŸekilde muafiyet nedenine ve buna baÄŸlı olarak zaman ve güzergâh ile sınırlı olup, aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari/adli yaptırımlara konu edilecek.

Öte yandan yabancılara yönelik sokaÄŸa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamayacak. Ä°kamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma baÅŸvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar, sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarına tabi olacak.

 

1.2- SokaÄŸa çıkma kısıtlamasının olduÄŸu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemiÅŸçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. 65 yaÅŸ ve üzeri ile 18 yaÅŸ altında bulunanlar hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak ÅŸartıyla (engelli vatandaÅŸlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemiÅŸçilere gidip gelebilecek.

Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiÅŸçiler ve online sipariÅŸ firmaları evlere/adrese servis ÅŸeklinde de satış yapabilecek.

1.3- SokaÄŸa çıkma kısıtlamasının olduÄŸu Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iÅŸ yerleri ile bu iÅŸ yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. (Bu iÅŸ yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilecek.). 

65 yaÅŸ ve üzeri ile 18 yaÅŸ altında bulunanlar hariç ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak ÅŸartıyla (engelli vatandaÅŸlarımız hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebilecek.

Ramazan ayı süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluÅŸabilecek pide kuyrukları ve yoÄŸunluÄŸun oluÅŸturacağı riskin önlenmesi amacıyla fırınlardaki özel sipariÅŸ üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. Ä°ftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diÄŸer hazırlık iÅŸlemlerine devam edilebilecek.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iÅŸyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacak.

1.4- SokaÄŸa çıkma kısıtlamasındaki sürelere uymak için tüm iÅŸyerlerinin (istisna getirilenler hariç) çalışma saatleri hafta içi günlerde 07.00-18.00 saatleri arası olarak belirlenecek.

Zincir marketler ise saat 10.00’da açılacak.

2. Hafta içi günlerde; 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımız 10.00-14.00, 18 yaÅŸ altı gençler ve çocuklarımız ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokaÄŸa çıkabilecek olup, bu saat aralıkları dışında sokaÄŸa çıkmayacak. 

Hafta içi/hafta sonu ayrımı olmaksızın 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımız ile 18 yaÅŸ altı gençler ve çocuklarımızın ÅŸehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuÅŸ vb.) kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

Milli EÄŸitim Bakanlığınca yüz yüze eÄŸitimin devamına karar verilen sınıf seviyeleri ile destekleme ve yetiÅŸtirme kursları/takviye kurslarında eÄŸitim gören 18 yaÅŸ altı gençlerimiz, durumlarını belgelendirmeleri ÅŸartıyla toplu ulaşım araçlarından istifade edebilecek.

3. SokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaÅŸlarımızın toplu ulaşım vasıtaları dışında ÅŸehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

3.1- Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kiÅŸilerin sokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki ÅŸehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. Ä°ÅŸi ile ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile ÅŸehirlerarası seyahat edeceÄŸini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kiÅŸiler sokaÄŸa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

3.2- Zorunlu Haller Sayılacak Durumlar;

Tedavi olduÄŸu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,

Kendisi veya eÅŸinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeÅŸinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil iÅŸlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kiÅŸi),

BulunduÄŸu ÅŸehre son 5 gün içerisinde gelmiÅŸ olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleÅŸim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiÄŸini yolculuk bileti, geldiÄŸi araç plakası, seyahatini gösteren baÅŸkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diÄŸer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleÅŸim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözleÅŸmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarından salıverilen,

Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya Ä°çiÅŸleri Bakanlığına ait E-BAÅžVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doÄŸrudan baÅŸvuru yoluyla Seyahat Ä°zin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

3.3- SokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki ÅŸehirlerarası seyahat kısıtlamasının etkinliÄŸinin artırılması amacıyla ÅŸehirlerin tüm giriÅŸ ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon saÄŸlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluÅŸturulacak. Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kiÅŸilerin ÅŸehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. 

4. 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00’e kadar yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yerler) iÅŸyerlerinin iç veya dış alanlarında masada müÅŸteri kabul edemeyecek.

Bu süre içerisinde yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, saat 19.00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, Cumartesi ve Pazar günleri ise sabah 10.00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis ÅŸeklinde faaliyet gösterebilecek.

Aynı ÅŸekilde online yemek sipariÅŸ firmaları hafta içi ve hafta sonlarında saat 10.00’dan sahur vaktine kadar evlere/adrese paket servis ÅŸeklinde satış yapabilecek.

5. AÅŸağıda belirtilen iÅŸyerlerinin faaliyetlerine 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar geçici olarak ara verilecektir.

Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları,

Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,

Ä°nternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerler.

Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

6. 17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluÅŸları, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları ve bunların üst kuruluÅŸları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniÅŸ katılımlı her türlü etkinliklerine izin verilmeyecek.

7. Evlendirme iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸtirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi ÅŸeklindeki düÄŸünler, 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yapılabilecek. Bu süreye kadar herhangi bir ÅŸekilde niÅŸan, kına, tören, merasim, düÄŸün yapılmasına müsaade edilmeyecek.

8. Åžehir içi toplu ulaşım araçlarında;

Oturma kapasitesi % 50 ile sınırlandırılacak,

Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı ÅŸehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek,

Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiÅŸ/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak ÅŸekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceÄŸi il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.

Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiÅŸ/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela herkesin görebileceÄŸi ÅŸekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceÄŸi yerler fiziki olarak iÅŸaretlenmek suretiyle belirlenecek.

9. Huzurevi, yaÅŸlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.

10. Turistik tesisler dahil tüm konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri, sadece konaklamalı müÅŸterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla 2 kiÅŸiye servis açılmaması kaydıyla hizmet verebilecek.

Konaklama tesislerinde kesinlikle toplu iftar organizasyonları yapılmayacak.

Daha önce illere gönderilen genelgeler doÄŸrultusunda konaklama tesislerinin denetimleri etkin ÅŸekilde sürdürülecek, sahte rezervasyon baÅŸta olmak üzere her türlü kötüye kullanımın önüne geçilecek.

11. ÇeÅŸitli iÅŸyerleri tarafından açılış nedeniyle veya belirli gün ya da saatlere özgü yapılan indirim uygulamaları kontrolsüz ÅŸekilde kalabalıkların oluÅŸmasına neden olabilmekte.
Bu sebeple iÅŸyerleri tarafından açılış nedeniyle veya belirli gün ya da saatlere özgü genel indirim uygulamalarının yerine yoÄŸunluÄŸun önüne geçilebilmesi için en az bir hafta sürecek ÅŸekilde uzun periyodlarla indirim uygulamaları yapılacak.

12. CumhurbaÅŸkanlığı'nın 2021/8 sayılı Genelgesi doÄŸrultusunda kamu kurum ve kuruluÅŸlarında uzaktan ve/veya dönüÅŸümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde istifade edilecek. Ä°dari izin kapsamındaki personele (hamile çalışanlar, süt izni kullananlar, 10 yaÅŸ ve altında çocuÄŸu olan kadın çalışanlar, engelli çalışanlar, 60 yaÅŸ üzerindeki personel, kronik rahatsızlığı bulunanlar) kolaylık gösterilecek ve kamuda mesai saatlerinin baÅŸlangıç ve bitiÅŸ saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanması saÄŸlanacak.

Çalışma koÅŸulları, ÅŸartları ve imkanları uygun olan özel sektör firmalarında da esnek çalışma yöntemlerine geçilmesi teÅŸvik edilecek.

13. Daha önce illere gönderilen genelge ile tüm kara, deniz ve hava sınır kapılarımızdan 15 Nisan 2021 tarihine kadar ülkemize giriÅŸ yapmak isteyen kiÅŸilerden son 72 saat içerisinde yapılmış negatif  test sonucu ibrazı zorunluluÄŸu 31 Mayıs 2021 tarihine kadar devam ettirilecek.

Yukarıda belirtilen esaslar doÄŸrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca Ä°l/Ä°lçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve maÄŸduriyete neden olunmayacak."

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI