ÖĞRETMENLERİN MUTLAKA OKUMASI GEREKEN 10 KİTAP

ÖĞRETMENLERİN MUTLAKA OKUMASI GEREKEN 10 KİTAP


  • 03 Nisan 2021 Cumartesi
2764 görüntülenme

ÖÄŸretmenlerin mutlaka okuması gereken baÅŸlıca kitapları sizler için listeledik. Her biri insanın ufkunu açan bu kitapları hala okumadıysanız çok ÅŸey kaybediyorsunuz. Ä°ÅŸte mutlaka okunması gereken kitap listemiz:

1. ÖÄŸretmen - Frank McCourt

Bu kitapta Frank McCourt’un Amerika’ya geldikten sonra öÄŸretmen olması ile birlikte yaÅŸadığı deneyimler anlatılıyor.36 yıllık öÄŸretmenlik mesleÄŸinin yaÅŸamına bir yazar olarak nasıl yön verdiÄŸinin anlatıldığı bu bu kitapta McCourt çocukluÄŸunu geçirdiÄŸi Ä°rlanda’nın fakir ortamından çıkıp New York kenti devlet okullarında lise öÄŸretmenliÄŸine yükseliÅŸini komik bir üslupla, büyük bir samimiyetle ve muhteÅŸem zamanlamalarla okuyucuya sunuyor. 

2. Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory Petrov

Bu kitabın ismini duymayan yoktur sanırım.Beyaz Zambaklar Ülkesinde,  Atatürk zamanında Türkçeye çevrilen ilk kitap olma özelliÄŸini taşıyor. Atatürk, kitabı okuduÄŸunda bu destansı baÅŸarıya tek kelimeyle hayran olmuÅŸtu. Derhal kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki “yaÅŸamı yenilemek” için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap haline geldi.

Kitapta tüm yoksulluÄŸa, imkansızlıklara raÄŸmen, bir avuç aydının önderliÄŸinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öÄŸretmenlere, doktorlardan iÅŸadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir çaba harcadıklarını, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir. Halkların destansı özverisiyle yoksulluktan kurtularak, ekonomik, politik ve kültürel olarak nasıl mükemmel bir ülke yaratılabileceÄŸini gösteren, muhteÅŸem bir kitap.

3- Arkadaşlığın Matematiği - Steven Strogatz

ArkadaÅŸlığın MatematiÄŸi bir öÄŸretmen ile öÄŸrencisi arasındaki olaÄŸan dışı bir baÄŸa dair gerçek bir hikayedir. Onlar için analiz matematikten fazlasıdır, birlikte oynamayı sevdikleri bir oyundur, her ÅŸey deÄŸiÅŸirken sabit kalandır.Yazar analiz problemlerini zihinde canlandırma ve çözme tutkusu üzerine kurulu saÄŸlam bir arkadaÅŸlığı anlatıyor…Ä°ki adamın birbirlerine ve matematiÄŸin iÅŸleyiÅŸine duydukları saygı ve hayranlık, somut bir biçimde ele alınıyor. Özellikle matematik öÄŸretmenlerinin oldukça ilgisini çekecek bir kitap.

4- ÖÄŸretmen Olmak- DoÄŸan CüceloÄŸlu & Ä°rfan ErdoÄŸan

DoÄŸan CüceloÄŸlu ve Ä°rfan ErdoÄŸan, bu kitapta geleceÄŸin mimarı öÄŸretmenlerimizi konuÅŸuyorlar.EÄŸitim ve öÄŸretmenlik hakkında bugüne kadar biriktirdikleri kuramsal, tarihsel ve güncel fikirlerini paylaÅŸmak üzere bir araya gelen DoÄŸan CüceloÄŸlu ve Ä°rfan ErdoÄŸan, uzun soluklu bir yol arkadaÅŸlığı kurdular. Yaklaşık bir yıla yayılan bir zaman dilimi içinde, sadece Ä°stanbul’da deÄŸil, Türkiye’nin çeÅŸitli kentlerinde “öÄŸretmen”i konuÅŸtular, tartıştılar ve bütün bu kayıtları, elinizdeki kitabın malzemesini teÅŸkil edecek ÅŸekilde düzenlediler.Bu eser, eÄŸitim konusunda Türkiye’nin en birikimli düÅŸünürlerinden DoÄŸan CüceloÄŸlu ve Ä°rfan ErdoÄŸan’ın yalnızca kendi aralarındaki deÄŸil, tüm öÄŸretmenlerimizle kurdukları diyalogun bir ürünü olarak görülmelidir. Ve ÅŸimdi bu diyalog, kitabın okurlarıyla devam edecek.Bu kitabı sadece öÄŸretenlere deÄŸil herkese tavsiye ediyoruz..

5- ÖÄŸretmenim Bir Bakar mısın? - DoÄŸan CüceloÄŸlu

ÖÄŸrencinin kalbine giremeyen öÄŸretmen,zihnine giremez.

“ÖÄŸrencilik hayatım boyunca onlarca öÄŸretmenin ışığından faydalandım, ancak bahsettiÄŸim öÄŸretmenim bir baÅŸkaydı. Hani gökte de milyonlarca yıldız vardır, ama birinin ışığı diÄŸerlerinden fazladır ve size kutup yıldızı olur. Ä°ÅŸte bu mektubun konusu olan öÄŸretmenim de benim için öyledir.”

“Åžimdi ben de öÄŸrencilerime bunu öÄŸretiyorum. ÖÄŸretmenimle de iletiÅŸimimi sürdürüyor ve onun desteÄŸini her zaman hissediyorum. Çünkü sevginin bulaşıcı bir yönü vardır ve sevgi sonsuzluÄŸa sahip bir güçtür.”

6- Ä°dealist ÖÄŸretmen - Grigory Petrov

Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabının yazarından muhteÅŸem bir hayat hikayesini konu alıyor.Ünlü matematik profesörü Raçinski, bir gün Moskova Üniversitesi’ndeki kürsüsünden istifa eder ve doÄŸduÄŸu köyde öÄŸretmenlik yapmak istediÄŸini söyler. Tüm arkadaÅŸlarının, meslektaÅŸlarının ve aydın insanların ÅŸaÅŸkın bakışları arasında Moskova’yı terk eder ve “birer cevher” olarak gördüÄŸü yeni yetenekleri keÅŸfetmek için cehaletin, ahlaksızlığın ve karanlığın kollarında hayatta kalmaya çalışan köylülerinin çocuklarını eÄŸitmek için yola koyulur.

7- Dünyayı DeÄŸiÅŸtiren BeÅŸ Denklem - Michael Guillen

Michael Guillen, Dünyayı DeÄŸiÅŸtiren BeÅŸ Denklem’de, günlük hayatımızı kalıcı bir biçimde deÄŸiÅŸtiren beÅŸ denklemin hem matematiÄŸini hem de hikayesini anlatıyor.Bu denklemlerin öyküleri bir yandan beÅŸ büyük bilim adamının portresini çizerken bir yandan da okuyucuya 17. yüzyıldan günümüze kadar bilimin ve bilim-insan iliÅŸkisinin kesintisiz bir tarihsel kaydını sunuyor.

8- Dünya Okulu - Salman Khan

Hepimiz merak ederiz.GeleceÄŸin okulları nasıl olacak, eÄŸitim nasıl dönüÅŸecek, sınıflarda hangi teknolojik yöntemlerle ders iÅŸlenecek? Bunları ve Khan Academy’nin hikayesini de en samimi ÅŸekilde anlatmış Salman Khan. Khan Academy’nin nasıl teknoloji ve eÄŸitimi bir araya getirerek insan faktörünü ön plana çıkarttığını anlatan “Dünya Okulu”, eÄŸitimin geleceÄŸine ışık tutuyor.

9- Çocuklar Neden BaÅŸarısız Olur? - Jhon Holt

Bu kitapta Holt,öÄŸrencileri ancak tanımakla onların dünyasını anlamakla sorunların giderebileceÄŸini etkili bir anlatımla okuyucularına aktarıyor.

10- Başarısızlığın Olmadığı Okul - William Glasser

BaÅŸarısızlığın Olmadığı Okul, okullarımızda ilgi, analiz yapma ve düÅŸünme gerçeÄŸini oluÅŸturmaya yönelik öneriler sunmaktadır. Bu öneriler birbirine baÄŸlıdır ve bir bütünü oluÅŸturacaktır. Ayrı ayrı hepsinin kendilerine göre faydaları olabilir, ancak birlikte uygulandığında, çocuklarımızın ihtiyacı olan okulların inÅŸaası için gerekli temeli oluÅŸturacaklardır.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI