MEMURLAR 1 TAKVİM YILINDA KAÇ GÜN RAPOR ALABİLİR?

MEMURLAR 1 TAKVİM YILINDA KAÇ GÜN RAPOR ALABİLİR?


  • 01 Nisan 2021 PerÅŸembe
408 görüntülenme

Bir memur veya öÄŸretmen kaç gün rapor alabilir? 657 Devlet Memurları Kanuna göre Hastalık ve refakat izni ile ilgili maddenin tamamı aÅŸağıdadır.  

Hastalık ve refakat izni MADDE 11

(1) Memura, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diÄŸer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar hastalık izni verilir. Azamî izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa baÄŸlı olarak fasılalarla kullanılan hastalık izinleri de, iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınır.

(2) Ä°zin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiÄŸi resmî saÄŸlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır. Bu sürenin sonunda da iyileÅŸemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüÄŸü tedavi süreleri, birinci fıkrada belirtilen hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

(3) Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uÄŸrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileÅŸinceye kadar izinli sayılır.

(4) Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat Ä°znine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok on gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüÅŸ ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok on gün daha rapor verilebilir.

(5) Kontrol muayenesi sonrası hastalığın devam etmesi sebebiyle verilecek hastalık raporlarının on günü aÅŸması durumunda, bu raporun saÄŸlık kurulunca verilmesi zorunludur. Ancak o yerde saÄŸlık kurulu bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleÅŸmeli bir saÄŸlık hizmet sunucusu bulunmaması ve hastanın tıbbî sebeplerle saÄŸlık kurulu bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmet sunucusuna nakline imkân bulunmaması hâlinde tek hekim en çok on gün daha hastalık raporu düzenleyebilir. Raporda nakle engel olan tıbbî sebeplerin hekim tarafından belirtilmesi zorunludur. Bu ÅŸekilde tek hekim tarafından düzenlenen hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için, bunların il saÄŸlık müdürlüÄŸünün belirleyeceÄŸi saÄŸlık kurullarınca onaylanması ÅŸarttır.

(6) Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen hastalık raporları saÄŸlık kurulunca verilir. Tek hekimlerin deÄŸiÅŸik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine yıl içinde toplam kırk gün hastalık izni kullanan memurların, o yıl içinde bu süreyi aÅŸacak ÅŸekilde tek hekimlerden aldıkları ilk ve müteakip raporların geçerli sayılabilmesi için bunların resmî saÄŸlık kurullarınca onaylanması gereklidir.

(7) Aile hekimi ve kurum tabiplerinin vereceği raporlar da tek hekim raporu kapsamında değerlendirilir.

(8) Yurt dışında tek hekim veya saÄŸlık kurulları, ilgili ülkenin mahallî mevzuatında tespit edilmiÅŸ süreler dâhilinde hastalık raporu düzenleyebilirler. Ancak bu ÅŸekilde alınan raporlara dayalı olarak birinci fıkradaki süreler dâhilinde hastalık izni verilebilmesi için raporun ve raporda belirtilen sürelerin o ülke mevzuatına uygunluÄŸunun dış temsilciliklerce onaylanması zorunludur.

(9) Memurun bakmakla yükümlü olduÄŸu veya memur refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. GerektiÄŸinde bu süre bir katına kadar uzatılır. Buna göre; (a) Memurun, bakmakla yükümlü olduÄŸu ana, baba, eÅŸ ve çocuklarından birinin veya bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek olan ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirdiÄŸini ya da tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduÄŸunu saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirmesi zorunludur. (b) (a) bendi çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teÅŸkil edecek saÄŸlık kurulu raporunda refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediÄŸi takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediÄŸi, üç ayı geçmeyecek ÅŸekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koÅŸullarda bir katına kadar uzatılır. (c) Aynı kiÅŸiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. (ç) Aynı kiÅŸi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. (d) Ä°zin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve baÅŸlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde göreve baÅŸlamayan memurlar, izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiÅŸ sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre iÅŸlem yapılır.

Ä°ZÄ°N YÖNERGESÄ°NÄ°N TAMAMI Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI