ÖĞRETMENDEN ÖĞRENCİSİNİN HAYATINI KURTARAN MANEVRA

ÖĞRETMENDEN ÖĞRENCİSİNİN HAYATINI KURTARAN MANEVRA


  • 01 Nisan 2021 PerÅŸembe
292 görüntülenme

Nefes borusu tıkanan öÄŸrencinin yaÅŸadıkları ve öÄŸretmenlerin öÄŸrenciyi kurtarma çabaları ise okuldaki güvenlik kameralarınca kaydedildi.
 29 Mart 2020 Pazartesi , Åžehitkamil ilçesi Vicdan-Ahmet Gönül Ortaokulu'nda meydana gelen olayda 7. sınıf öÄŸrencisi, öÄŸle saatlerinde evden getirdiÄŸi yemeÄŸini yemek isterken aÄŸzındaki lokma nefes borusuna kaçtı. Lokmasının nefes borusunu tıkaması sonucu çırpınmaya baÅŸlayan öÄŸrenci can havliyle kendini koridora attı. Nefessiz kalan ve uzun süre koridorda çırpınan öÄŸrencinin imdadına ise o sırada koridordan geçen Sabure Özdemir ve Aydın Kaya isimli iki öÄŸretmeni yetiÅŸti.

Heimlich manevrası ile hayata döndürdüler.
Olayı görür görmez hemen öÄŸrencisinin yanına koÅŸan öÄŸretmeni Sabure Özdemir, can çekiÅŸen 13 yaşındaki öÄŸrencisine heimlich manevrası ile müdahale etti. ÖÄŸretmenin müdahalesinin ardından öÄŸrencinin nefes borusunu tıkayan yemeÄŸin bir kısmı çıkarken, Aydın Kaya ismindeki öÄŸretmenin son manevrasıyla 13 yaşındaki öÄŸrencinin nefes borusunu tıkayan lokmanın tamamı çıkarıldı.

Tıkanan nefes borusu öÄŸretmenlerin yardımıyla açılan ve tekrar hayata döndürülen öÄŸrenci derin bir nefes alırken, olay anları ise okulun güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde nefes borusu tıkanan öÄŸrencinin can havliyle kendisini dışarı atması, etrafında diÄŸer öÄŸrencilerin toplanması ve yardıma koÅŸan öÄŸretmenlerin Heimlich Manevrası ile öÄŸrenciyi hayata döndürmesi dikkat çekti.

Kız öÄŸrenciye  ilk müdahaleyi yapan öÄŸretmeni Sabure Özdemir, "ÇocuÄŸu ilk gördüÄŸümde nefes alamadığını fark ettim. Sonrasında baktığımda gözlerinin çok kötü göründüÄŸünü, rengini de deÄŸiÅŸmeye baÅŸladığını fark ettim. O anda nefes borusunun tıkandığını anladım ve o anlık hemen heimlich manevrasına karar verdim. Ä°lk müdahaleyi yaptıktan sonra çocuÄŸun aÄŸzındaki lokmanın bir kısmı çıktı. Bu sırada benim gücüm de tükendiÄŸi için Aydın hocaya devrettim. O da kalan lokmanın çıkması için manevra yaptı ve o lokmada çocuÄŸun aÄŸzından çıktı. Bu ÅŸekilde çocuÄŸu hayata döndürerek hem ilk yardımın ne kadar önemli olduÄŸunu göstermiÅŸ olduk, hem de bir çocuÄŸu tekrar hayata döndürmenin mutluluÄŸunu yaÅŸadık. O yüzden herkesin ilk yardım konusunda bilinçli olmasını istiyorum" dedi.

"Böyle bir olaya vesile olmak gurur verici"
Son hamle ile öÄŸrenciyi tekrar hayata döndüren Aydın Kaya isimli öÄŸretmen ise "Derse gitmek için koridora çıktığımda olayla karşılaÅŸtım. O esnada Sabure hocanın boÄŸulmak üzere olan öÄŸrenciye manevra yaptığını gördüm. Bu esnada hocamızın yorulduÄŸunu ve çocuÄŸun da çok kötü durumda olduÄŸunu fark edince hemen ben devraldım. Bir süre heimlich manevrası yaptıktan sonra çocuÄŸun nefes borusunu tıkayan lokma çıktı. ÖÄŸrencimiz boÄŸulmak üzereydi. Tekrar yaÅŸaması, aramıza dönmesi, ailesine dönmesi çok mutluluk verici. Buna vesile olmak da bizim için sevindirici. Bu yaptığımız teknik de hayat kurtaran bir teknik. Herkesin bu tekniÄŸi bilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorum" ifadelerini kullandı.

Güvenlik kamerası görüntüleri için TIKLAYINIZ.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI