MEB 2024 Ders Ders Müfredat Detayları

MEB 2024 Ders Ders Müfredat Detayları


  • 27 Nisan 2024 Cumartesi
708 görüntülenme

Yeni müfredatta, dünyada deÄŸiÅŸen durum ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilecek ÅŸekilde esnek bir yapı benimsendi.

Yeni müfredat, gelecek eÄŸitim öÄŸretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beÅŸinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli ÅŸekilde uygulanmaya baÅŸlanacak.

 

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", hazırlanan yeni öÄŸretim programlarına temel oluÅŸturdu.

 

Bu baÄŸlamda, yeni öÄŸretim programlarının mevcut programlardan farklılaÅŸan pek çok yönü bulunuyor.

 

Yeni müfredat, özgün bir eÄŸitim felsefesi içeriyor. Yeni modeliyle millî bilince sahip, ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiÅŸ; beden, zihin, kalp ve ruh bütünlüÄŸüne sahip bilge nesiller hedefleniyor.

 

Yenilenen programlar, kademe ve sınıf düzeylerine göre ÅŸöyle: Okul öncesi öÄŸretim programı 3-5 yaÅŸ; ilkokul-ortaokul kademeleri için fen bilimleri dersi 3-8. sınıf, hayat bilgisi dersi 1-3. sınıf; ilkokul matematik dersi 1-4. sınıf, ilkokul Türkçe dersi 1-4. sınıf, insan hakları, vatandaÅŸlık ve demokrasi dersi 4. sınıf; ortaokul matematik dersi 5-8. sınıf, ortaokul Türkçe dersi 5-8. sınıf, sosyal bilgiler dersi 4-7. sınıf, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 4-8. sınıf.

 

Lise kademeleri için biyoloji dersi 9-12. sınıf, coÄŸrafya dersi 9-12. sınıf, felsefe dersi 10-11. sınıf, fizik dersi 9-12. sınıf, kimya dersi 9-12. sınıf, matematik dersi 9-12. sınıf, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıf, tarih dersi 9-11. sınıf, Türk dili ve edebiyatı dersi 9-12. sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 9-12. sınıf.

Yeni müfredatta ayrıca Din ÖÄŸretimi Genel MüdürlüÄŸünce güncellenen seçmeli ders programları da yer aldı.

Ä°ÅŸte MEB 2024 Ders Ders Müfredat Detayları

 
 OKUL ÖNCESÄ° YENÄ° MÜFREDAT

Okul öncesi müfredatı 17 temel baÅŸlıktan oluÅŸuyor. Okul öncesi eÄŸitiminin amaç ve görevleri, Millî EÄŸitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak;

  • Çocukların biliÅŸsel, dil, sosyal-duygusal ve motor becerilerinin geliÅŸimini desteklemek,

  • Türkçeyi doÄŸru ve güzel konuÅŸmalarını saÄŸlamak,

  • Ä°çinde yaÅŸadığı toplumun deÄŸerlerine uygun davranışlar sergilemelerini saÄŸlamak,

  • Çocukları ilkokula hazırlamaktır.

OKUL ÖNCESÄ° EĞİTÄ°M PROGRAMI ALAN BECERÄ°LERÄ°

  1. Türkçe Alanı
  2. Matematik Alanı
  3. Fen Alanı
  4. Sosyal  Alanı
  5. Müzik Alanı
  6. Sanat Alanı
  7. Hareket Ve Sağlık Alanı

2024 yılı okul öncesi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Ä°LKOKUL DERSLERÄ°

Ä°lkokul Türkçe Dersi: (1,2,3 ve 4.Sınıflar)

Ä°lk okuma ve yazmaya baÅŸlama sürecinde önerilen basamaklar tamamlanmadan yeni ses öÄŸretimine geçilmemelidir. Ä°lk okuma yazma süreci, harf grupları ve öngörülen süreler Åžekilde belirtilmiÅŸtir.

2024 yılı ilkokul Türkçe dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Ä°lkokul Matematik Dersi: (1,2,3 ve 4.Sınıflar)
Tema temelli yaklaşımla hazırlanan Ä°lkokul Matematik Dersi ÖÄŸretim Programı 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda haftalık 5 ders saati uygulanacak ÅŸekilde planlanmıştır. Programda yer alan her sınıf düzeyi için tema isimleri “Ä°lkokul Matematik Dersi Sınıflara Göre Temalar” tablosunda gösterilmiÅŸtir.

2024 yılı ilkokul matematik dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.


Ä°lkokul Hayat Bilgisi Dersi: (1,2 ve 3.Sınıflar)
1739 sayılı Millî EÄŸitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen Türk Millî EÄŸitiminin Genel Amaçları ile Temel Ä°lkeleri esas alınarak hazırlanan Hayat Bilgisi Dersi ÖÄŸretim Programı’yla öÄŸrencilerin;
Fiziksel ve duygusal özelliklerini fark ederek kendileri
Okula uyum sağlamaları,
KiÅŸisel alanların önemini kavramaları,
Trafik kurallarına uygun davranmaları,
Millî ve manevi deÄŸerleri yaÅŸamlarına yansıtmaları,
Türkçeyi doÄŸru, etkili ve güzel kullanmaları amaçlanmaktadır.

2024 yılı Hayat Bilgisi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Ä°lkokul Ä°nsan Hakları,VatandaÅŸlık Ve Demokrasi Dersi: (4.Sınıf)

Ä°nsan Hakları,VatandaÅŸlık Ve Demokrasi Dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Fen Bilimleri Dersi:(3,4,5,6,7 ve 8.Sınıflar)
Fen Bilimleri Dersi ÖÄŸretim Programı’yla öÄŸrencilerin 

Fizik, kimya, biyoloji, astronomi, yer ve çevre bilimleri ile ilgili temel bilgilere sahip olmaları,

Bilimin doÄŸasına iliÅŸkin anlayış ile bilimi takdir etmeleri, bilimsel etik ilkelere ve bilimsel düÅŸünme becerilerine sahip olmaları,

Günlük yaÅŸamda ve bilimsel çalışmalarda güvenlik kurallarına uygun davranan bireyler yetiÅŸmesi amaçlanmaktadır.

Fen Bilimleri Dersi ÖÄŸretim Programı’nın uygulanmasında dikkat edilecek hususlar aÅŸağıda açıklanmıştır:

Fen Bilimleri Dersi ÖÄŸretim Programı yapılanmasında bölüm etiketi ünite içerisinde konuların farklılaÅŸmasına baÄŸlı olarak sadece 5-8 sınıflar için kullanılmıştır. 

ÖÄŸrencilere verilen performans görevleri öÄŸretme-öÄŸrenme sürecinde sınıf içinde gerçekleÅŸtirilmelidir.

Fen Bilimleri dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Türkçe Dersi:(5,6,7 ve 8.Sınıflar)
Millî EÄŸitim Bakanlığınca, kamuoyunun görüÅŸüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağında Türkçe dersinde "dinleme, konuÅŸma, yazma ve anlama" olmak üzere dört dil becerisini temele alan köklü deÄŸiÅŸikler yapıldı.

Türkçe dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Matematik Dersi:(5,6,7 ve 8.Sınıflar)
Tema temelli yaklaşımla hazırlanan Ortaokul Matematik Dersi ÖÄŸretim Programı 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda 5 ders saati uygulanacak ÅŸekilde planlanmıştır.

Programda her sınıf düzeyi için tema isimleri “Ortaokul Matematik Dersi ÖÄŸretim Programı Sınıflara Göre Temalar” tablosu ile gösterilmiÅŸtir. Ardından 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda temaların iÅŸleniÅŸ sırası, içerdiÄŸi öÄŸrenme çıktı sayıları ve temaların süreleri ise ayrı tablolar ile sunulmuÅŸtur.

Matematik dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Sosyal Bilgiler Dersi:(4,5,6 ve 7.Sınıflar)

Sosyal Bilgiler Dersi ÖÄŸretim Programı’nda öÄŸrencilerin kendilerini toplumu, çevreyi ve geçmiÅŸi keÅŸfederek anlamalarını saÄŸlayacak konulara yer verilmiÅŸtir. Bu içerik “Birlikte YaÅŸamak”, “Evimiz Dünya”, “Ortak Mirasımız”, “YaÅŸayan Demokrasimiz”, “Hayatımızdaki Ekonomi”, “Teknoloji ve Sosyal Bilimler” olmak üzere altı (6) öÄŸrenme alanı altında sunulmuÅŸtur.

Sosyal bilgiler dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

T.C. Ä°nkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Dersi:(8.Sınıf)

T.C. Ä°nkılap Tarihi Ve Atatürkçülük dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Din Kültütü Ve Ahlak Bilgisi Dersi:(4,5,6,7 ve 8.Sınıflar)
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8. Sınıf) ÖÄŸretim Programı’nın vizyonu, dinin hayatı anlamlandırmadaki rolünü fark eden; millî, manevi ve ahlaki deÄŸerleri benimseyen; dinler ve inançlar hakkında doÄŸru bilgi sahibi; farklılıklarla bir arada yaÅŸama becerisi kazanmış bireyler yetiÅŸtirmektir

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8. Sınıf) ÖÄŸretim Programı her sınıf düzeyinde beÅŸ üniteden oluÅŸmaktadır.

Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Türk Dili Ve Edebiyatı Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)
Millî EÄŸitim Bakanlığınca, kamuoyunun görüÅŸüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağında Türkçe dersinde "dinleme, konuÅŸma, yazma ve anlama" olmak üzere dört dil becerisini temele alan köklü deÄŸiÅŸikler yapıldı.

Türk Dili Ve Edebiyatı dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Matematik Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)

Matematik dersi öÄŸretim programları, ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim düzeyinde bilgi ve beceriler baÄŸlamında bütüncül ve tutarlı bir yaklaşımla oluÅŸturulmuÅŸtur.

Programda hâlihazırda oldukça sınırlı ve iÅŸlem odaklı ÅŸekilde sunulan integral kavramına yer verilmemiÅŸ, limit ve türev kavramları daha kapsamlı ÅŸekilde ele alınmıştır.

Matematik dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Fizik Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)
Fizik Dersi ÖÄŸretim Programı’nda temalar oluÅŸturulurken ve sıralanırken ön koÅŸul olmaları ile yatay ve dikey tutarlılıkları dikkate alınmıştır. Bu kapsamda fizik dersi temaları 9. sınıfta “Fizik Bilimi ve Kariyer KeÅŸfi, Akışkanlar, Kuvvet ve Hareket, Enerji, Elektrik ve Manyetizma, Dalgalar”, 10. sınıfta “Akışkanlar, Kuvvet ve Hareket, Elektrik ve Manyetizma, Enerji, Dalgalar”, 11. sınıfta “Madde ve DoÄŸası, Kuvvet ve Hareket, Elektrik ve Manyetizma, Optik”, 12. sınıfta “Enerji, Kuvvet ve Hareket, Madde ve DoÄŸası, Dalgalar” sıralaması ile verilmiÅŸtir.

Fizik dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Kimya Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)
Kimya Dersi ÖÄŸretim Programı’nın 9 ve 10. sınıf düzeylerinde öÄŸrencilerin kimyanın temel kavramlarını edinmeleri, fen bilimleri alan becerilerini geliÅŸtirmeleri amaçlanmaktadır. Bununla birlikte 11 ve 12. sınıf düzeylerinde ileri kimya kavramlarına ve bu kavramların edinilmesi sürecinde hipotez oluÅŸturma, bilimsel sorgulama gibi fen bilimleri alan becerileri ve üst düzey düÅŸünme becerilerine yer verilmektedir.

Kimya yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Biyoloji Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)
Biyoloji eÄŸitiminin konu alanını oluÅŸturan biyolojik olaylar, ekosistemdeki canlı ve cansız tüm varlıklar arasında görülen ekolojik dengeye iÅŸaret eder. Biyoloji Dersi ÖÄŸretim Programı’nda yer verilen her bir konu, öÄŸrencilere canlıların yapısını ve yaÅŸamın uyumunu görme fırsatı sunmaktadır. Program kapsamında öÄŸrencilerin biyoloji biliminin kazandırdığı bilgi birikiminden hareketle yaÅŸam üzerine düÅŸünmeleri, canlı ve cansız varlıkların yapı ve iÅŸlevleri arasındaki iliÅŸkileri kavramaları amaçlanmaktadır.

Biyoloji yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

CoÄŸrafya Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)

CoÄŸrafya Dersi ÖÄŸretim Programı; CoÄŸrafyanın DoÄŸası, Mekânsal Bilgi Teknolojileri, DoÄŸal Sistemler ve Süreçler, BeÅŸerî Sistemler ve Süreçler, Ekonomik Faaliyetler ve Etkileri, Afetler ve Sürdürülebilir Çevre; Bölgeler, Ülkeler ve Küresel BaÄŸlantılar ünitelerinden  oluÅŸmaktadır.

CoÄŸrafya yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Tarih Dersi:(9,10 ve 11.Sınıflar)

Tarih Dersi ÖÄŸretim Programı her sınıf düzeyinde üçer üniteden oluÅŸmaktadır. Bu baÄŸlamda 9. sınıf düzeyinde “geçmiÅŸin inÅŸa sürecinde tarih” ile “Eski ÇaÄŸ ve Orta ÇaÄŸ medeniyetleri”yle baÄŸlantılı konulara odaklanılmıştır. 10. sınıf düzeyinde “Türklerin Anadolu’yu yurt edinmeye baÅŸlaması” ile “Osmanlı Devleti’nin kuruluÅŸu ve cihan devleti hâline gelmesi”ne iliÅŸkin konulara yer verilmiÅŸtir. 11. sınıf düzeyinde ise “1683-1789 yılları arasında deÄŸiÅŸen dünya dengeleri karşısında Osmanlı”, “1789-1908 yılları arasında dönüÅŸüm sürecindeki Osmanlı” ile “1908-1918 yılları arasında savaÅŸlar sarmalında Osmanlı” konuları ele alınmıştır.

Tarih dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Din Kültütü Ve Ahlak Bilgisi Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)

Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Peygamberimizin Hayatı Dersi:(5,6,7 ve 8.Sınıflar)

Peygamberimizin Hayatı dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Kur'an-ı Kerim Dersi:(5,6,7 ve 8.Sınıflar)

Kur'an-ı Kerim dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Peygamberimizin Hayatı Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)

Peygamberimizin Hayatı dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Kur'an-ı Kerim Dersi:(9,10,11 ve 12.Sınıflar)

Kur'an-ı Kerim dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Temel Dini Bilgiler Dersi:(9.Sınıf)

Temel Dini Bilgiler dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

Felsefe Dersi:(10 ve 11. Sınıflar)

Felsede dersi dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

T.C. Ä°nkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Dersi:(12.Sınıf)

T.C. Ä°nkılap Tarihi Ve Atatürkçülük dersi yeni müfredat taslağı için tıklayınız.

 

 

 

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI