ZİYA SELÇUK CANLI YAYINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ZİYA SELÇUK CANLI YAYINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU


  • 23 Mayıs 2021 Pazar

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk TV 24 'te "Arafta Sorular" adlı programın canlı yayın konuğu oldu. Sorulan soruları yanıtlayan Ziya Selçuk'un konuşmalarından satır başları şu şekilde:

Kendimi eleştirdiğim konular, yeterli olup olmamak. Acaba eksik bir şey yapıyor muyum? Vazifelerimi iyi bir şekilde yapıp yapamadığımı soruyorum.

Çocukken çok büyük hayallerim yoktu. Bir kol saati, bir çocuğa bir gazoz almak, büyük bir tırım olsun onu süreyim..

Hakikat bizden helallik ister. Bulunduğumuz şartta doğruları gerçekleri hakikatleri ayırmamız gerekir. 

Benim davam çocuk davasıdır. Her bir çocuk kendimizin sağlamasını yaptığımız varlıktır. Ne yazık ki çocukların hayatlarında neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleyerek geliştiriyoruz. Sorgulamayı yargılamayı öğretmeliyiz.

Eğitim terbiye annede başlar. Çocuk ilk olarak anneden mezun olur.

Çocuğun geniş bir çemberi olmalı istediği gibi hareket etmelidir. Ama çembersizde olmamalı.O zaman çocukta kişilik sorunları ortaya çıkar.

Geçmişten ziyade benim derdim şimdiyle.

Çocukken okul niye var diye eleştiriyordum. Sınav sistemi elbirliğiyle yenmek istediğimiz bir problem.

Şu an da yapmak istediğimiz şey yaptığımız atölyelerle deneyim sahibi olsunlar. Kendi içindeki müfredatı keşfetsinler. Meslek şuuru geliştirsinler. 

Aileler büyüyünce meslek sahibi olsun istiyor. Ama ailelerin kafasındaki gelecekle çocuğun kafasındaki gelecek farklı. Çocuk için en büyük gelecek yaz tatili. 

Ben çocuklarımın neye yatkın olduğuna bakarak onlara yönelttim. Yatkın olmadıkları için zorlamadım. Çocuğun ne istediğine gerçekten bakmak lazım. 'İlgisi ve yeteneği var mı?' buna bakarak karar vermek lazım.

Kağıt kalemle soru çözmek gerçek hayatta sorun çözmek demek değildir. Yazın çocukların çalışmasını sorumluluk almalarını çok önemsiyorum. Her şey önüne hazır gelirse hayatta bocalar. Doğru ile yanlışın ikna süreci yaşanmadan, doğru kendisini doğal olarak gösterir. Biz her çocuğun kendi doğasına uygun olanı bulmasına yardım etmeliyiz.

Okulu kırdığım oldu. Pişman değilim. O zaman ki arkadaşlarla yaptığımız şeylerdi. 

Biz 6 kardeştik. Veli toplantıma annem gelirdi. Annem okumamızdaki en büyük vasıtadır. 

Salgın döneminde okullar Dünyaya göre daha çok kapandı evet. Bizim için sağlık hep ön planda oldu. Hekimlerimizle tartıştık. Araştırdık. Türkiye OECD ülkeleri arasında en çok kapatan ülkeler arasında 4. sırada. Bazı ülkelerde kısmi açıp kapatmalar oldu. 

Salgınla ilgili öğretmenimizin sağlığına yönelik bir risk gördüğümüzde kapattık. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre dağişiklikler oldu. Ben okulu hep açık tutmak isterim. Ama risk bazen öyle yükseliyor ki bu riske değmez diyip kapatıyoruz. Riske girmeyi göze alamazdık. Önce sağlık. Çocuklarımızın öğretmenlerimizin sağlığını riske atmaya gerek yok.

Uzaktan Eğitim - Yüz yüze Eğitim

En büyük teşekkürü en çok hakedenler öğretmenlerimiz. 

Köy okullarını çoğu zaman 5 gün açmayı tercih ettik. Sınav gruplarını,ilkokulları açmayı tercih ettik. Bir çocuk bir kere LGS ye giriyor. Çoğu YKS'ye bir kere giriyor. Böyle bir sınavda bizim eşitliğe dikkat etmemiz gerekiyor.  Kapattığımızda bazısı özel ders alacak, bazısı alamayacak. DYK kursları sürekli açık tutuldu. Sınava giren tüm öğrencilerimiz yüz yüze eğitim alabilsin diye.

Sınavlar-Karne notu

Liseli gençler sınavlar iptal diye biliyorsunuz çok üzerime geldi. Bende onlara dedim ki bir çocuk 1 yıl hiç ders çalışmazsa çalışma disiplini düzeni bozulur. Sarmal bir eğitim sistemimiz var. Size hiç bir şey yok serbestsiniz dememiz mümkün değil. Onlara dedikki 1. dönemin notlarını 2. dönemin notu olarak sayıyoruz. İsterseniz sınava girip notunuzu yükseltebilirsiniz. Ortaokullar içinde böyle.

Kararı vermek için Mayıs sonuna kadar bekledik. Başıboşluk olmaması için süreç sona erdiğinde açıklamada bulunduk. 

Öğretmenlerin aşılanması

752 bin öğretmenimiz için aşı randevusu açıldı. Dünyada bütün öğretmenleri aşılayıp okulları açan bir ülke yok. Şu anda aşılamada hızlandığımız bir dönemdeyiz. Haziran'dan sonra tamamlanmış olacak.

Telafi eğitimi

Telafi programımız var. Ama akademik olarak bir telafi programı düşünmüyoruz. Daha çok arkadaşlarıyla vakit geçirmeleri, sosyal duygusal olarak gelişmelerini önemsiyoruz. Akademik konuları 1-2 yıl içinde halledebiliriz. Ama asıl problem çocuklarda psikolojik yıpranmalar olmasın.

Kayıp nesil, kayıp yıl tanımları çok abartılı geliyor. Kimseyi yalnız bırakmadık. Örneğin sınava girecek çocukların soru kitaplarına ihtiyaçları var, anne babaların rehber kitaplara ihtiyaçları var. Her konuda yardımcı olduk.

LGS

LGS 6 Haziran'da yapılacak. Herhangi bir erteleme söz konusu değil. Her türlü tedbiri alarak gerçekleştireceğiz. Sorular zorda olsa kolayda olsa öğrencilerimizin yüzde 10'u civarı nitelikli okullara yerleşiyor. Bu sene uzun paragraf soruları olmayacak.

LGS'ye girecek öğrencilere kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Her derste okuduklarını anlamaları en önemlisi. Çok soru çözmekten ziyade disiplinli çalışmak, çok kitap okumakla öne çıkılıyor. 

Hayat LGS'den sonra devam ediyor. Bir çocuğun hayatı bu sınava bağlıdır anlayışı varsa orda yanlış bir baskı söz konusu.  

İlk defa meslek liseleri yüzde birlik dilimden öğrenci alıyor.

Öğretmen atamaları ile ilgili: 

Her programda her yerde söylüyorum. Daha önceki açıklamalara göre bir değişilik yok. Bütçe imkanları doğrultusunda uğraşıyoruz. Daha çok meslektaşımızı bünyemize katmak istiyoruz. MEB olarak bu konuda hep talebimiz var. Bu sene düşüklük oldu. Bu yüzden beklenti var. Haklılar.

Engelli öğretmenler için de geçmişte atamalar yaptık. Yine yapacağız.

Atamalar bütçe açısından Maliye Bakanlığı ile ilgili bir konu. 

Sınava hazırlanan gençlerimizin elbette sayılar düştükçe moralleri bozuluyor. İmkanlar iyileştiğinde ilk yapacağımız şey sayıları arttırmak. Bir an önce olması için biz çalışmalarımızı yapacağız. Onlarda derslerine çalışsınlar.

Adaylık Kaldırma Sınavı

AKS kanunla ilgili bir mesele. Geliştirme çabaları sürüyor. Ama MEB'in kaldıracağı bir şey değil. Meclisimiz yetkisinde olan bir konu. 

 

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

İlgili Haberler

  • Eğitim
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI