Yeni ders: Çevre eğitimi ve iklim değişikliği

Yeni ders: Çevre eğitimi ve iklim değişikliği


  • 19 Nisan 2022 Salı
730 görüntülenme

Millî EÄŸitim Bakanlığınca, ortaokullarda gelecek yıldan itibaren seçmeli okutulacak çevre eÄŸitimi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi dersinin müfredatı tamamlandı.

Bakanlığa baÄŸlı ilkokul ve ortaokullarda uygulanan çevre eÄŸitimi dersinin adı; Paris Ä°klim AnlaÅŸması kararları, MEB'in Stratejik Planı, çeÅŸitli kurum ve kuruluÅŸların eylem planları, ÅŸura kararları dikkate alınarak "çevre eÄŸitimi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi" olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸti.

Çevre eÄŸitimi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçti. Böylece bu ders,
2022-2023 eÄŸitim öÄŸretim yılından itibaren ortaokul 6, 7 veya 8. sınıflarda, haftada 2 ders saati olmak üzere toplam 72 saat seçmeli okutulacak.

Çevre eÄŸitimi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi dersinin güncelleme sürecinde, yurt içinde ve dışında eÄŸitim öÄŸretim ve programlar üzerine yapılan akademik çalışmalar tarandı.

BaÅŸta Anayasa olmak üzere ilgili mevzuat, kalkınma planları, hükûmet programları, ÅŸûra kararları, siyasi partilerin programları, sivil toplum kuruluÅŸları ve sivil araÅŸtırma kurumları tarafından hazırlanan raporlar gibi dokümanlar analiz edildi. Daire baÅŸkanlıkları tarafından geliÅŸtirilen anketler aracılığıyla öÄŸretmen ve yöneticilerin programlar ve haftalık ders çizelgelerine yönelik görüÅŸleri toplandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığından bu dersin kapsamına yönelik görüÅŸler alındı.

Bütün görüÅŸ, öneri, eleÅŸtiri ve beklentiler; Bakanlığın ilgili birimlerinden uzman personel, öÄŸretmen ve akademisyenlerden oluÅŸan çalışma gruplarınca deÄŸerlendirildi. Bu tespitler doÄŸrultusunda öÄŸretim programı geliÅŸtirildi.

Bu kapsamda çevre eÄŸitimi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi dersi; "insan ve doÄŸa", "döngüsel doÄŸa", "çevre sorunları", "küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi", "iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve Türkiye", "sürdürülebilir kalkınma ve çevre dostu teknolojiler" olmak üzere 6 üniteden oluÅŸtu.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI