LGS başvuru kılavuzu yayımlandı

LGS başvuru kılavuzu yayımlandı


  • 29 Mart 2022 Salı
830 görüntülenme

Millî EÄŸitim Bakanlığınca bu yıl 5 Haziran'da gerçekleÅŸtirilecek Liselere GeçiÅŸ Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın baÅŸvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı.

2021-2022 eÄŸitim öÄŸretim yılı sonunda Sınavla ÖÄŸrenci Alacak OrtaöÄŸretim Kurumlarına Ä°liÅŸkin Merkezî Sınav BaÅŸvuru ve Uygulama Kılavuzu, "www.meb.gov.tr" internet adresinden açıklandı.

Resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eÄŸitim merkezlerinin 8'inci sınıflarında öÄŸrenim gören öÄŸrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öÄŸrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezî sınavla ilgili usul ve esaslara yer verildi.

Sınav baÅŸvurusu için ek iÅŸlemlere gerek kalmayacak

Millî EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, LGS kılavuzuna iliÅŸkin yaptığı açıklamada ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: "LGS kapsamında 5 Haziran 2022'de uygulanacak merkezî sınavın baÅŸvuruları, 4-14 Nisan 2022'de Bakanlık tarafından merkezî olarak gerçekleÅŸtirilecek. Otomatik baÅŸvuru iÅŸlemi, yurt içinde eÄŸitim alan tüm 8'inci sınıf öÄŸrencileri için gerçekleÅŸtirilecek. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öÄŸrenim gören öÄŸrenciler ise baÅŸvurularını yayımlanan kılavuzunda bulunan formu doldurarak yapacak. Böylece öÄŸrencilerin ve velilerin sınav baÅŸvurusu için fiziki bir baÅŸvuru yapmasına gerek kalmayacak."

Sınavda değişiklik yok

Bakan Özer, "LGS merkezî sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmadı. Geçen yıl olduÄŸu gibi 2022 yılında da sınav uygulaması iki oturum hâlinde gerçekleÅŸtirilecek. ÖÄŸrencilere hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

Bu yıl ilk kez görme ve iÅŸitme yetersizliÄŸi olan öÄŸrenciler için eriÅŸilebilir kılavuzlar hazırlandı

Mahmut Özer, Bakanlık olarak özel eÄŸitim öÄŸrencileriyle ilgili pek çok yeni çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade ederek "Bakanlık olarak 2022 Yılı Sınavla ÖÄŸrenci Alacak OrtaöÄŸretim Kurumlarına Ä°liÅŸkin Merkezî Sınav BaÅŸvuru ve Uygulama Kılavuzu'nu bu yıl ilk defa görme yetersizliÄŸi olan öÄŸrenciler için 'sesli betimleme' ve iÅŸitme yetersizliÄŸi olan öÄŸrenciler için ise 'iÅŸaret dili' ile düzenleyerek eriÅŸime sunduk." bilgisini verdi.

 

GiriÅŸ belgeleri 27 Mayıs'tan itibaren açıklanacak

Kılavuza göre fotoÄŸraflı sınav giriÅŸ belgesi, 27 Mayıs'tan itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden açıklanacak. Okul müdürlükleri bu tarihten itibaren öÄŸrencilerinin sınav giriÅŸ belgelerini alacak ve mühürleyerek öÄŸrencilere teslim edecek.

Birinci oturum Türkiye saatiyle 09.30'da, ikinci oturum ise 11.30'da baÅŸlayacak.

Birinci oturumda öÄŸrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek. Ä°kinci oturumda ise öÄŸrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve öÄŸrencilerin yanıtlaması için 80 dakika süreleri olacak. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doÄŸru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öÄŸrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doÄŸru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

Sınav sonuçları, 30 Haziran 2022'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. ÖÄŸrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI