TÜRK EĞİTİM-SEN ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERİN ANKARA’DAKİ EYLEMİNE DESTEK VERDİ.

TÜRK EĞİTİM-SEN ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERİN ANKARA’DAKİ EYLEMİNE DESTEK VERDİ.


  • 28 Mart 2022 Pazartesi
737 görüntülenme

Türk EÄŸitim-Sen ataması yapılmayan öÄŸretmenlerin eylemine destek verdi. Ankara Ulus Meydanında 27.03.2022 tarihinde yapılan eylemde ataması yapılmayan öÄŸretmenler tek yürek ve hep bir ağızdan 50 bin atama talebinde bulundu.

Türkiye’nin dört bir yanından eÅŸleri, annesi, babası ve bebekleri ile eyleme katılan ataması yapılmayan öÄŸretmenler, 2021 KPSS puanı ile 2022 yılı için 50 bin daha atama yapılmasını talep etti.

Ataması yapılmayan öÄŸretmenler, “Ä°rfan ordusu aslan payından hakkını istiyor.”, “ÖÄŸretmen için atama vakti.”, “Aslan payı bütçeden, atama MEB’den”, “Ücretmene deÄŸil, öÄŸretmen bütçe”,  “Adanmış öÄŸretmen dururken ücretliye raÄŸbet neden?”, “Tenkit 15 bin, teklif 50 bin”, “85 bin ücretli yerine 2021 KPSS ile 50 bin atama”, “ÖÄŸretmenler  Ulus’ta talep 50 bin atama”,   “Ramazan öncesi atama müjdesi” ÅŸeklinde pankartlar taşıdı.

Bir dakikalık saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk EÄŸitim-Sen Genel Sekreteri Haydar Urfalı bir konuÅŸma yaptı.

Genel Sekreter Haydar Urfalı sözlerine, “Yurdumuzun dört bir yanından, sağına soluna bakmadan, ‘ben de varım’ diyerek Ankara’ya Ulus Meydanı’na gelen ve öne atılan, cesaretli, fedakâr, gayretkeÅŸ meslektaÅŸlarım… HoÅŸ geldiniz, sefalar getirdiniz. Gayretinizden dolayı her birinizi teker teker kutluyorum. Allah hepinizden razı olsun.” diyerek baÅŸladı. 

ÖÄŸretmen atamaları için yılda sadece 15-20 bin sayısının yetersiz olduÄŸuna dikkat çeken Genel Sekreter Urfalı, ülkemizin, eÄŸitim sistemimizin ve okullarımızın gerçekleri ile örtüÅŸen bir atama yapılmasını talep etti. Urfalı sözlerini ÅŸöyle sürdürdü;

“Siz polis olmak için eÄŸitim fakültesi okumadınız!

Siz tarlada, fabrikada iÅŸçi olmak için eÄŸitim fakültesi okumadınız!

Siz kaldırımlarda iÅŸportacılık, maÄŸazalarda tezgâhtarlık yapmak için eÄŸitim fakültesi okumadınız!

Siz öÄŸretmen olmak için eÄŸitim fakültesi sıralarında dirsek çürüttünüz.

Siz öÄŸretmen olmak için yüz binlerce aday ile yarışıp, KPSS’de yüksek puanlar aldınız.

Siz öÄŸretmen oldunuz, ancak atanmadınız. Neden? Çünkü atama için yıllık sadece 15-20 bin gibi yetersiz sayıda kontenjanlar ayrıldı. Bunun asla yeterli olmadığını her platformda dile getiriyor ülkemizin, eÄŸitim sistemimizin ve okullarımızın gerçekleri ile örtüÅŸen yeterlikte atama yapılmasını istiyoruz.” dedi.

En az ücretli öÄŸretmen sayısı kadar atama yapılması gerektiÄŸini kaydeden Urfalı, “500 bini aÅŸkın eÄŸitim fakültesi mezunu atama bekliyor” haykırışları karşısında birileri, “Her fakülte mezununu kamuda istihdam etmek zorunda mıyız?” diyor. Evet! Devletimizin eÄŸitim fakültesi mezunlarını istihdam etmek zorunda olduÄŸunu bir kez daha buradan haykırıyoruz.

Siz öÄŸretmen olmak için eÄŸitim fakültesini bitirdiniz. Kapı gibi diplomanız var. Tabi ki ülkeyi yönetenler eÄŸitim fakültesi mezununu öÄŸretmen olarak istihdam etmek zorundadır. Israrla ve tekrarlayarak söylüyorum: En azından ücretli öÄŸretmen sayısı kadar yeni öÄŸretmen istihdamı saÄŸlamak ve bu kardeÅŸlerimizi öÄŸretmen olarak atamak ZORUNDASINIZ!

Ä°l Valiliklerinden sadece ücretli öÄŸretmen sayılarını deÄŸil, norm kadro ihtiyacını da talep ettik.  Buna göre 81 ilden veriler elimize ulaÅŸtı.

81 il valiliÄŸinden gelen verilere göre; ülkemizde 86 bin 668 ücretli öÄŸretmen görev yapmaktadır. 79 il valiliÄŸinden gelen verilere göre; ise norm kadro açığı 120 bin 131’dir. GörüldüÄŸü üzere ücretli öÄŸretmen alımı yapılmasına raÄŸmen, yapılanlar norm kadro ihtiyacını yani öÄŸretmen açığını karşılamaktan uzaktır.” ifadelerini kullandı.

EÄŸitimde tasarrufun olamayacağını bildiren Genel Sekreter Urfalı, eÄŸitime yapılan her yatırımın, ayrılan her kaynağın doÄŸrudan ülkenin geleceÄŸine inÅŸa eden bir husus olduÄŸunu belirtti. Urfalı, “Tüm dünyayı kasıp kavuran salgınla birlikte ülkemizde yüz yüze eÄŸitime ara verilmiÅŸ ve eÄŸitim online olarak dijital platformlar üzerinden yürütülmüÅŸtü. Yüz yüze eÄŸitime ara verilen dönemde bununla baÄŸlantılı olarak ücretli öÄŸretmen sayılarında düÅŸüÅŸ yaÅŸanmıştı. 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren yüz yüze eÄŸitimin yeniden baÅŸlamasıyla birlikte ücretli öÄŸretmen sayılarında ciddi artış kaydedildi. AraÅŸtırmamızdan da görüleceÄŸi üzere bugün ülkemizde 87 bine yakın ücretli öÄŸretmen çalıştırılıyor olması adeta öÄŸretmen açığının ücretli öÄŸretmenler eliyle giderilmeye çalışıldığına iÅŸarettir.

Gelinen noktada yapılması gereken; 2022 yılında en az ücretli öÄŸretmen sayısı kadar öÄŸretmen ataması yapılmasıdır. Valiliklerin beyanına göre norm açığının 120 bine, ücretli öÄŸretmen sayısının 87 bine yaklaÅŸtığı bu zamanda yapılan 15-20 bin atama ile sorun çözülemeyecektir. Hele ki, eÄŸitim fakültesi mezunu olmayan, hatta yüksekokul mezunu ücretli öÄŸretmenlerle eÄŸitim hizmeti vermek yeni sorunlara neden olmak demektir.

Åžu gerçek unutulmamalıdır ki, eÄŸitimde tasarruf olmaz. EÄŸitime yapacağımız yatırım ve ayıracağımız kaynak doÄŸrudan ülkemizin geleceÄŸini inÅŸa eden bir husustur. EÄŸitimin asli unsuru ve taşıyıcı kolunu da öÄŸretmendir. Sınıfta öÄŸretmeniniz yoksa eÄŸitime yapacağınız diÄŸer yatırımların pek bir anlamı kalmayacaktır. Dolayısıyla eÄŸitime yapılacak öncelikli yatırım ve alınacak öncelikli tedbir, öÄŸretmen açığını gidermek olmalıdır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Tüm öÄŸretmenlerin, mesleÄŸin saygınlığına yakışır bir ücretle istihdam edilmesi gerektiÄŸini iÅŸaret eden Urfalı, “Öte yandan neredeyse asal öÄŸretmen istihdam modeli haline gelmiÅŸ olan ücretli öÄŸretmenlerimizin aldıkları ücretler de kabul edilebilir deÄŸildir. Bu arkadaÅŸlarımızın tamamı, asgari ücretin bile yarısı kadar bir ücretle görev yapmaktadırlar. Bu durum, öÄŸretmenlik hizmetinin haysiyetiyle de baÄŸdaşır bir tablo deÄŸildir. Bu emek sömürüsü sonlandırılmalı, tüm öÄŸretmenlerimiz, mesleÄŸin saygınlığına ve insan haysiyetine yakışır ücretle çalıştırılmalıdır.” dedi.

Urfalı, “Ayrıca bir uzmanlık mesleÄŸi olan öÄŸretmenliÄŸin “ücretli” unvanıyla anılması da doÄŸru deÄŸildir. Bu konuda da MEB tedbir geliÅŸtirmeli ve elzem durumlarda görevlendirilen bu öÄŸretmenlerimizi 657 Sayılı DMK’ya dayalı olarak ‘Vekil ÖÄŸretmen” unvanıyla çalıştırmalıdır.” dedi.

Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın atama alanlarına göre öÄŸretmen ihtiyacını ve buna göre eÄŸitim fakülteleri kontenjanlarını belirlemesi gerektiÄŸine vurgu yapan Urfalı,“500 bini aÅŸkın eÄŸitim fakültesi mezunu atanmayan ve iÅŸsiz öÄŸretmen yığılmışsa, bunun sorumlusu asla siz deÄŸilsiniz. Bu yığılmanın sorumlusu yıllardır plansız, programsız ÅŸekilde ülkemizin ihtiyaçlarını tespit etmeden siyasi ve yerel kaygılarla üniversite açanlar ve eÄŸitim fakültelerinin kontenjanlarını belirleyenlerdir. Oysa yapılması gereken Milli EÄŸitim Bakanlığı ile YÖK’ün gelecek 5-10 yılda atama alanlarına göre öÄŸretmene ihtiyacı planlaması ile eÄŸitim fakültelerinin kontenjanlarını belirlemesidir. Bu yapılmalı ki; ÅŸu an olduÄŸu gibi 500 bin genç meslektaşımız elinde kapı gibi diploması ile iÅŸsiz kalmasın.

EÄŸitim fakülteleri her yıl ortalama 40 bin mezun veriyor. Bu da demek oluyor ki mezun olan 40 bin öÄŸretmenin, en az 20 bini daha iÅŸsiz kalacak. Bu nedenledir ki, gerçeklerle ihtiyaçlarla örtüÅŸen sayıda atama istiyoruz. Yıllık 15-20 bin atamayı asla yeterli görmüyor ve kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ataması yapılmayan öÄŸretmenlerin meselesinin toplumun önemli bir sosyal yarası olduÄŸuna dikkat çeken Genel Sekreter Urfalı, “Bir yandan öÄŸretmen açığını gidermek için ücretli öÄŸretmen çalıştıracaksınız, diÄŸer yandan her yıl 20 bin öÄŸretmen emekli olacak ama sadece 20 bin atama yapacaksınız! Bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸildir.

Biz öÄŸretmeniz, biz vatanseveriz. Ülkemizdeki zorluklar karşısında taşın altına elimizi deÄŸil, gövdemizi koyarız. Ülkemiz ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Farkındayız. Ancak eÄŸitimde tasarruf olmaz. Biz bir eksik yeriz, bir eksik giyeriz, gecemizi gündüzümüze katar bir fazla çalışırız. Ama geleceÄŸimizi inÅŸa eden eÄŸitim sürecinden tasarruf yapamayız.

ÖÄŸretmen atama meselesinin ekonomik boyutunun yanı sıra sosyal boyutunun da olduÄŸu göz ardı edilmemelidir. Ataması yapılmayan öÄŸretmen meselesi toplumun önemli sosyal yarasıdır.” diye konuÅŸtu.

Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın ataması yapılmayan öÄŸretmenlerin feryadına kayıtsız kalmayacağına inandığını ifade eden Urfalı, “Sayın CumhurbaÅŸkanımızın, Ulus’tan yükselen bu sese, sizlerin bu haklı talebine kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyor ve çaÄŸrımızı bir kez daha yineliyorum: Sayın CumhurbaÅŸkanım; bu kardeÅŸlerim çalışmak istiyor, umutları sönmesin istiyor, öÄŸrencileriyle sınıflarda buluÅŸmak istiyor, bu güzel ülkenin daha kutlu geleceÄŸine omuz vermek istiyor, norm kadro açığı kadar en azından ücretli görev yapan öÄŸretmen sayısı kadar atama istiyor.

Her zaman olduÄŸu gibi haklı talebinizin gerçekleÅŸmesi için her daim yanınızda olduÄŸumuzu bir kez daha yineliyorum. Bu güzel toplantı için hepinize ayrı ayrı teÅŸekkür ediyor selametle ÅŸehirlerinize ulaÅŸmanızı diliyorum. Allah yolunuzu ve bahtınızı açık etsin.” diyerek sözlerini tamamladı.

Genel Sekreter Haydar Urfalı’nın konuÅŸmasının ardından ataması yapılmayan öÄŸretmenler hep bir ağızdan ÖÄŸretmen Marşı’nı okudu.

Kaynak: Türk EÄŸitim Sen

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI