Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmelik Taslağı'nın Detayları

Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmelik Taslağı'nın Detayları


  • 14 Åžubat 2022 Pazartesi
808 görüntülenme

ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu doÄŸrultusunda hazırlanan Aday ÖÄŸretmenlik Ve ÖÄŸretmenlik Kariyer Basamakları YönetmeliÄŸi Taslağı'na göre, uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanı verilenlere, sertifikanın düzenlendiÄŸi tarihi takip eden ayın başından itibaren öngörülen eÄŸitim öÄŸretim tazminatı ödenecek ve birer derece verilecek.

Yönetmelik kapsamına, Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı resmî eÄŸitim kurumlarında görev yapan aday öÄŸretmen ve öÄŸretmenler ile eÄŸitim kurumu müdürü, müdür baÅŸyardımcısı ve müdür yardımcıları alınıyor.

Yönetmelik, 7354 sayılı ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu'nun 5. maddesindeki aday öÄŸretmenlik ve 6. maddesindeki öÄŸretmenlik kariyer basamakları hükümlerine dayanılarak hazırlandı.

Buna göre aday öÄŸretmenlerin adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süreçte aday öÄŸretmenler, eÄŸitim ve uygulama görevlerinden oluÅŸan YetiÅŸtirme Programı'na tabi tutulacak. YetiÅŸtirme Programı, eÄŸitim kurulu kararıyla belirlenecek.

Aday öÄŸretmenler, yetiÅŸtirme programı doÄŸrultusunda eÄŸitim kurumu müdürleri ve danışman öÄŸretmenlerin sorumluluÄŸunda eÄŸitim ve uygulama görevlerine tabi tutulacak.

Aday öÄŸretmenler; adaylıklarının ilk üç ayını, öncelikle atandıkları eÄŸitim kurumunda, atandıkları eÄŸitim kurumunda danışman öÄŸretmen bulunmaması durumunda ise sırasıyla eÄŸitim bölgesinde, ilçede, ilde bulunan diÄŸer eÄŸitim kurumlarında belirlenen aynı alandan danışman öÄŸretmen ve danışman öÄŸretmenin görev yaptığı eÄŸitim kurumu müdürünün sorumluluÄŸunda geçirecek.

Bu süreçte aday öÄŸretmenler, danışman öÄŸretmen gözetiminde izleme ve uygulama yapmak üzere derslere girecek, yetiÅŸtirme programı doÄŸrultusunda hizmet içi eÄŸitimlerini tamamlayacak, eÄŸitim kurumunun yönetimi ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri, eÄŸitim kurumu müdürünün gözetiminde izleyecekler ve uygulamada bulunacak. Ayrıca il ve ilçe millî eÄŸitim müdürlüklerinin koordinasyonunda, atandıkları eÄŸitim kurumu dışındaki eÄŸitim kurumları ile diÄŸer kurumlara yönelik gözlem ve uygulamalara da katılacak.

Aday öÄŸretmenlere, adaylıklarının ilk üç aylık döneminde bağımsız olarak ders ve nöbet görevi verilmeyecek. Aday öÄŸretmenler, bu dönemde danışman öÄŸretmen nezaretinde derse girecek.

YetiÅŸtirme programı kapsamında eÄŸitimler, eÄŸitim kurulu kararı doÄŸrultusunda merkezî ve mahalli olarak yüz yüze eÄŸitim veya ikisi birlikte olmak üzere uzaktan öÄŸretim yöntemleriyle verilecek.

Aday öÄŸretmenlerin, yetiÅŸtirme programı kapsamındaki eÄŸitimlerin tamamına katılmaları zorunlu olacak. Bu eÄŸitimleri yasal mazereti nedeniyle tamamlayamayan aday öÄŸretmenlerin eksik kalan eÄŸitimlerini, telafi eÄŸitimi ile tamamlamaları saÄŸlanacak.

Adaylık eÄŸitimine yasal mazereti nedeniyle katılamayanlar ile uygulama eksiÄŸi bulunanlardan bu eksiklikleri bir yıl içinde tamamlayamayanların adaylık süreci, ikinci yıl içinde bu eksiklikleri giderilecek ÅŸekilde tamamlanacak.

Adaylık deÄŸerlendirme komisyonu, aday öÄŸretmenin yetiÅŸtirme programını tamamlayıp tamamlamadığına yönelik deÄŸerlendirme yapacak ve programı tamamlayanlar, baÅŸarılı sayılacak. BaÅŸarılı sayılanların adaylıkları valiliklerce kaldırılacak ve öÄŸretmenliÄŸe atamaları yapılacak.

ÖÄŸretmenlik kariyer basamakları

Yönetmelik taslağında öÄŸretmenlik, adaylık döneminden sonra öÄŸretmen, uzman öÄŸretmen ve baÅŸöÄŸretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.

Uzman öÄŸretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava, sınavın tarihi itibarıyla aday öÄŸretmenlik dâhil öÄŸretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlar baÅŸvuru yapabilecek. Ayrıca bu öÄŸretmenlerin baÅŸvuru yapabilmeleri için kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının bulunmaması, en az 180 saatlik uzman öÄŸretmenlik eÄŸitim programını ve mesleki geliÅŸim çalışmalarını tamamlamış olmaları gerekiyor.

BaÅŸöÄŸretmenlik için baÅŸvuru koÅŸulları

BaÅŸöÄŸretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava ise yazılı sınavın yapılacağı tarih itibarıyla uzman öÄŸretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlar, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, en az 240 saatlik baÅŸöÄŸretmenlik eÄŸitim programı ile mesleki geliÅŸim çalışmalarını tamamlayanlar baÅŸvuru yapabilecek.

EÄŸitim kurumu müdürü, müdür baÅŸyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapmakta olanlardan ÅŸartları taşıyanlar, öÄŸretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemek üzere baÅŸvuruda bulunabilecek.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanı için baÅŸvuruda bulunabilecek.

Uzman öÄŸretmenlik mesleki geliÅŸim çalışmaları, baÅŸöÄŸretmenlik mesleki geliÅŸim çalışmaları, uzman öÄŸretmenlik eÄŸitim programı ile baÅŸöÄŸretmenlik eÄŸitim programının kapsamı, içeriÄŸi ve diÄŸer hususlar yönerge ile düzenlenecek.

Yazılı sınavdan muaf adayların başvuruları

Lisansüstü eÄŸitimini tamamlayan öÄŸretmenler, uzman öÄŸretmen unvanı için öngörülen; doktora eÄŸitimini tamamlayan uzman öÄŸretmenler ise baÅŸöÄŸretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.

Yönetmelik taslağına göre uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanına baÅŸvuruda bulunacakların öÄŸretmenlik veya uzman öÄŸretmenlik sürelerinin hesabında, adaylık dâhil, fiilen öÄŸretmen veya uzman öÄŸretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri de dikkate alınacak.

Bu kapsamda askerlik hizmetini temel askerlik eÄŸitiminden sonra eÄŸitim kurumlarında öÄŸretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eÄŸitimi dışında kalan askerlik süreleri, eÄŸitim kurumu müdürlüÄŸü, müdür baÅŸyardımcılığı ve müdür yardımcılığında geçen süreler ve özel öÄŸretim kurumlarında öÄŸretmen unvanıyla geçen hizmet sürelerinin de ayrıca dikkate alınacağına yönelik hükümler yer alıyor.

BaÅŸvurular

Yazılı sınavlara iliÅŸkin duyuru, sınav tarihinden en az 6 ay önce Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek. Duyuruda, sınava baÅŸvuru tarihi, sınavların yapılacağı tarih, sınav konularının ağırlıkları, sorulacak soru sayısı ve puan deÄŸeri ile Merkez Sınav Komisyonunca belirlenecek diÄŸer hususlara yer verilecek.

Yazılı sınav, Ölçme, DeÄŸerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸünce uzman öÄŸretmenlik ve baÅŸöÄŸretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere yapılacak ve bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar, baÅŸarılı sayılacak. Yazılı sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulacak. Yazılı sınav sonuçlarına, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren en geç 5 iÅŸ günü içinde Ölçme, DeÄŸerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸüne itiraz edilebilecek.

Uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanı verilenlere, sertifikanın düzenlendiÄŸi tarihi takip eden ayın başından itibaren öngörülen eÄŸitim öÄŸretim tazminatı ödenecek ve her unvan için birer derece verilecek.

Özel öÄŸretim kurumları ile diÄŸer kamu kurumlarında öÄŸretmen olarak görev yapanlardan uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanını aldıktan sonra Bakanlık kadrolarına öÄŸretmen olarak atananlar, uzman öÄŸretmen veya baÅŸöÄŸretmen unvanları için öngörülen haklardan yararlanacak.

ÖÄŸretmen, okul yöneticisi ve diÄŸer tüm paydaÅŸlar, taslaÄŸa iliÅŸkin görüÅŸ ve önerileri 15 Mart'a kadar "ogretmenlikmeslekkanunu@meb.gov.tr" adresine gönderebilecek.

Ä°letilen görüÅŸ ve öneriler ilgili komisyonlarca deÄŸerlendirilerek yönetmeliÄŸe son ÅŸekli verilecek ve yönetmelik daha sonra yayınlanacak.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI