Ücretli Öğretmenlikte konuşulması gereken ücret mi yoksa eğitim mi?

Ücretli Öğretmenlikte konuşulması gereken ücret mi yoksa eğitim mi?


  • 13 Ocak 2022 PerÅŸembe
721 görüntülenme

Ücretli ÖÄŸretmenlikte konuÅŸulması gereken ücret mi yoksa eÄŸitim mi? 2021-2022 EÄŸitim - ÖÄŸretim yılı içerisinde tahmini olarak kaç ücretli öÄŸretmen görev alıyor. Ä°ÅŸte detaylar....

Maddeler halinde ücretli öÄŸretmenlik 

1) 2021-2022 EÄŸitim - ÖÄŸretim yılı içerisinde tahmini 85 bin ücretli öÄŸretmen var. 50 bine yakın kiÅŸinin öÄŸretmenlik mesleÄŸi ile alakası yok.

2) 1739 Milli EÄŸitim Temel Kanunu'nda öÄŸretmenlik özel bir uzmanlık mesleÄŸi olarak geçmektedir. 50 bin ücretli öÄŸretmen kanunda yer alan öÄŸretmen özellikleri olan Pedagojik formasyon ve Konu alan bilgisine sahip deÄŸildir. 

3) 50 bin ücretli öÄŸretmen MEB'in öÄŸretmen atama kriterlerine sahip deÄŸildir. Peki öÄŸrencilere nasıl fayda saÄŸlayabilirler. 
Örnek: Bir okulda sınava hazırlanan 8. öÄŸrencilerinin matematik dersine alanına hakim matematik öÄŸretmeni giriyor. Bir baÅŸka okulda ise Kamu bölümünden mezun olmuÅŸ bir kiÅŸi ücretli öÄŸretmen olarak matematik dersine giriyor. Bu iki okuldaki öÄŸrenciler Türkiye geneli aynı sınava girerek deÄŸerlendiriliyor. 

4) Okullar arası fırsat eÅŸitliÄŸini saÄŸlamak için 50 bin ücretli öÄŸretmen yerine Kpss'den yüksek puan almış, alanına hakim öÄŸretmenlerin ataması yapılmalıdır. 

5) 2021-2022 EÄŸitim - ÖÄŸretim yılı içerisinde tahmini 35 bin ücretli öÄŸretmen, MEB atama kriterlerine sahiptir. 
Burada sıkıntılı olan yaklaşık 10 bin öÄŸretmen 1739 Milli EÄŸitim Temel Kanunu'nda yer öÄŸretmen özellikleri ile ilgili konu alan bilgisine sahip deÄŸildir. 
Örnek: Ä°ngilizce öÄŸretmenin Türkçe öÄŸretmeni, Beden EÄŸitimi ÖÄŸretmenin Sınıf öÄŸretmeni olarak görev alması uygun deÄŸildir. 

6) Yapılması gereken ücretli öÄŸretmenlik uygulamasına son verilmeli atama bekleyen ögretmenlerin ataması yapılmalıdır. 

7)EÄŸer kısa vadede ücretli öÄŸretmenlik uygulamasına son verilemiyor ise, sistemin ismi vekil öÄŸretmen olarak deÄŸiÅŸtirilmelidir. Vekil öÄŸretmen olarak sadece EÄŸitim fakültesi mezunu veya Pedagojik formasyona sahip öÄŸretmenler kendi alanında öÄŸretmenlik yapmalıdır. 

8) Vekil olarak görev yapan öÄŸretmenlere eÄŸitim-öÄŸretim yılı boyunca sabit ücret + ek ders ücreti verilmelidir. Sigorta tam yatırılmalıdır.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI