Ücretli Öğretmenlikte konuşulması gereken ücret mi yoksa eğitim mi?

Ücretli Öğretmenlikte konuşulması gereken ücret mi yoksa eğitim mi?


  • 13 Ocak 2022 Perşembe

Ücretli Öğretmenlikte konuşulması gereken ücret mi yoksa eğitim mi? 2021-2022 Eğitim - Öğretim yılı içerisinde tahmini olarak kaç ücretli öğretmen görev alıyor. İşte detaylar....

Maddeler halinde ücretli öğretmenlik 

1) 2021-2022 Eğitim - Öğretim yılı içerisinde tahmini 85 bin ücretli öğretmen var. 50 bine yakın kişinin öğretmenlik mesleği ile alakası yok.

2) 1739 Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmenlik özel bir uzmanlık mesleği olarak geçmektedir. 50 bin ücretli öğretmen kanunda yer alan öğretmen özellikleri olan Pedagojik formasyon ve Konu alan bilgisine sahip değildir. 

3) 50 bin ücretli öğretmen MEB'in öğretmen atama kriterlerine sahip değildir. Peki öğrencilere nasıl fayda sağlayabilirler. 
Örnek: Bir okulda sınava hazırlanan 8. öğrencilerinin matematik dersine alanına hakim matematik öğretmeni giriyor. Bir başka okulda ise Kamu bölümünden mezun olmuş bir kişi ücretli öğretmen olarak matematik dersine giriyor. Bu iki okuldaki öğrenciler Türkiye geneli aynı sınava girerek değerlendiriliyor. 

4) Okullar arası fırsat eşitliğini sağlamak için 50 bin ücretli öğretmen yerine Kpss'den yüksek puan almış, alanına hakim öğretmenlerin ataması yapılmalıdır. 

5) 2021-2022 Eğitim - Öğretim yılı içerisinde tahmini 35 bin ücretli öğretmen, MEB atama kriterlerine sahiptir. 
Burada sıkıntılı olan yaklaşık 10 bin öğretmen 1739 Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yer öğretmen özellikleri ile ilgili konu alan bilgisine sahip değildir. 
Örnek: İngilizce öğretmenin Türkçe öğretmeni, Beden Eğitimi Öğretmenin Sınıf öğretmeni olarak görev alması uygun değildir. 

6) Yapılması gereken ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli atama bekleyen ögretmenlerin ataması yapılmalıdır. 

7)Eğer kısa vadede ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilemiyor ise, sistemin ismi vekil öğretmen olarak değiştirilmelidir. Vekil öğretmen olarak sadece Eğitim fakültesi mezunu veya Pedagojik formasyona sahip öğretmenler kendi alanında öğretmenlik yapmalıdır. 

8) Vekil olarak görev yapan öğretmenlere eğitim-öğretim yılı boyunca sabit ücret + ek ders ücreti verilmelidir. Sigorta tam yatırılmalıdır.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

İlgili Haberler

  • Eğitim
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI