Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda Aday Öğretmenlik

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda Aday Öğretmenlik


  • 31 Aralık 2021 Cuma
2076 görüntülenme

ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM BaÅŸkanlığına sunuldu. ÖÄŸretmenlik mesleÄŸi, aday öÄŸretmenlik döneminden sonra öÄŸretmen, uzman öÄŸretmen ve baÅŸöÄŸretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. 

ÖÄŸretmen adaylarında genel kültür, özel alan eÄŸitimi ve pedagojik formasyon/öÄŸretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Millî EÄŸitim Bakanlığınca tespit edilecek. ÖÄŸretmenler, öÄŸretmen yetiÅŸtiren yükseköÄŸretim kurumlarından ve bunlara denkliÄŸi kabul edilen yurt dışı yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilecek.

Aday öÄŸretmenlik, özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öÄŸretmenliÄŸe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesinde sayılan ÅŸartlara ek olarak yönetmelikle belirlenen yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olacak. Güvenlik SoruÅŸturması ve ArÅŸiv AraÅŸtırması Kanunu'na göre güvenlik soruÅŸturması ve/veya arÅŸiv araÅŸtırması yapılmış olma ve Millî EÄŸitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda baÅŸarılı olma ÅŸartları aranacak.

Uzman ÖÄŸretmenlikte aranan ÅŸartlar belli oldu

Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öÄŸretmenlerin görev yeri deÄŸiÅŸtirilemeyecek. Aday öÄŸretmenler, eÄŸitim ve uygulamadan oluÅŸan Aday ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Programı'na tabi tutulacak. Aday öÄŸretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık DeÄŸerlendirme Komisyonu tarafından yapılan deÄŸerlendirme sonucunda baÅŸarılı olanlar öÄŸretmenliÄŸe atanacak.

Aday öÄŸretmenlerden atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların adaylık süresi içinde atanma ÅŸartlarından herhangi birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, aday öÄŸretmenler için öngörülen Aday ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Programı'na mazeretsiz olarak katılmayanlarla bu program sonunda Adaylık DeÄŸerlendirme Komisyonunca yapılan deÄŸerlendirmede baÅŸarısız olanların, görevine son verilecek ve bunlar, 3 yıl süreyle öÄŸretmenlik mesleÄŸine alınmayacak.

Görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öÄŸretmenliÄŸe baÅŸlamadan önce Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluÄŸa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanacak. ÖÄŸretmen adaylarının adaylık sürecinde yetiÅŸtirilmelerine esas Aday ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Programı ve Adaylık DeÄŸerlendirme Komisyonu'nun oluÅŸumu ile aday öÄŸretmenlik sürecine iliÅŸkin diÄŸer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI