- Sınavlar
- 10 Mart 2021 Çarşamba
Loading
Loading
MEB güzel haberi duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada son dakika geliÅŸmesinin detayları paylaşıldı. Millî EÄŸitim Bakanlığı, Kovid-19 salgın sürecinde mesleki eÄŸitimin üretim kapasitesini harekete geçirdi böylelikle maskeden dezenfektana, solunum cihazından maske makinesine kadar çok sayıda ürün meslek liseleri tarafından üretildi. Meslek liseleri, pek çok alanda imza attığı ilklere bir yenisini daha ekledi ve eÅŸ deÄŸerlerine göre çok daha düÅŸük maliyetli bir antijen kiti üretti. Millî EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, onay iÅŸlemi tamamlandığında antijen kitinin artık okullarda öÄŸretmen ve öÄŸrenciler tarafından kullanılabileceÄŸini kaydetti.
Antijen kitinin üretimi, Bursa M. Kemal CoÅŸkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçıları BirliÄŸi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iÅŸ birliÄŸinde gerçekleÅŸtirildi.
Tükürükten alınan numune ile 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren antijen kitinin kalıp tasarımları ve üretimleri meslek lisesi öÄŸretmen ve öÄŸrencileri tarafından yapıldı. Bu yönüyle ürün materyallerinin tamamı Türkiye’de üretilen tek çalışma olma özelliÄŸine sahip oldu.
Antijen kitinin “BRS-CA” olarak belirlenen markası için tescil iÅŸlemi baÅŸlatılarak ürüne ait tüm ambalaj tasarımları tamamlandı. Ayrıca okul öncesi, temel eÄŸitim ve ortaöÄŸretim kademelerinde kullanıma sunulmak üzere ayrı alternatif tasarımlar da hazırlandı.
Kitler, piyasadaki eÅŸ deÄŸer ürünlerin 3’te 1’i daha az maliyetle üretildi.
Ayrıca antijen kitinin seri üretimine yönelik de çalışmalar baÅŸlatıldı. Seri üretim otomasyonuna sahip makinenin tasarımı tamamlandı. Piyasadaki eÅŸ deÄŸerleri için 2,5 milyon lira olan üretim maliyeti “yerli ve millî” nitelikte kullanıma sunulacak, bu makine için 600 bin lira olarak gerçekleÅŸecek.
Millî EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yüz güldürmeyi sürdürdüÄŸünü söyledi.
Özer, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Bursa’da arkadaÅŸlarımız, antijen kiti üretimi ile ilgili AR-GE çalışmalarını 3 ay önce baÅŸlattı. Biz de gerekli tüm altyapı desteklerini saÄŸladık. Çalışmalar, kısa sürede meyvelerini verdi. Tükürükten alınan numunelerden 15 dakika gibi kısa sürede sonuç alınabiliyor. Üretimin ve otomasyonun tamamı meslek lisesi öÄŸretmen ve öÄŸrencilerimiz tarafından gerçekleÅŸtirildi. Antijen kitinin maliyeti de piyasadaki muadillerine göre oldukça düÅŸük. Ayrıca ayda 5 milyon antijen kiti üretimi yapabilecek ÅŸekilde gerekli yatırımlarımızı da tamamladık. ”
0 Yorum:
Mesajınız