YÜZ YÜZE EĞİTİMDE ÖĞRETMENLERİN PANDEMİ SINAVI

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE ÖĞRETMENLERİN PANDEMİ SINAVI


  • 23 Ekim 2021 Cumartesi
526 görüntülenme

Yüz yüze eÄŸitimde öÄŸremenlerin pandemi ile sınavı. Hürriyet Gazetesi EÄŸitim Koordinatörü Nuran Çakmakçı Yüz yüze eÄŸitimin ilk 45 gününde öÄŸretmenlerin pandemi sınavını yazdı.

Geçen hafta pandemi döneminden etkilenen öÄŸrencilerin yüz yüze eÄŸitime geçiÅŸte ilk 40 günü nasıl geçirdiklerini aktarmıştım. Åžimdi de sıra öÄŸretmenlerde. EÄŸitim hayatının en kilit rolündeki öÄŸretmenler, 45 gün boyunca yaÅŸadıklarını ve karşılaÅŸtıkları zorlukları paylaÅŸtı...

KuÅŸkusuz salgın sürecinde iÅŸ yükü en çok artan meslek grubunun başında öÄŸretmenler geliyor. ÖÄŸretmenler daha önce hiç deneyimlemedikleri bir süreçle karşı karşıya kalmalarına ve bu süreçte kendileri de zaman zaman desteÄŸe ihtiyaç duymalarına raÄŸmen öÄŸrencilerini büyük bir özveriyle destekleyip bilgi ve deneyimleriyle beslemeye çalıştı. Bu dönemde olaÄŸanüstü çalışmalar yaptılar. EÄŸitim verme ÅŸekillerini yeniden keÅŸfeden görünmez birer kahraman oldular. En zorlu ÅŸartlarda mucizeler gerçekleÅŸtirdiler. Karantina dönemlerinde kapı kapı dolaşıp öÄŸrencilerine eÄŸitim verdiler. Kendi imkanlarıyla köy köy dolaşıp öÄŸrencilerine ulaÅŸanlar oldu. Kimisi de ekran karşısında her gün öÄŸrencileriyle birlikte oldu, onları motive etti.

HÄ°ÇBÄ°R ENGEL TANIMIYORLAR

Bu zorlu süreçte hiçbir engel tanımayan öÄŸretmenler, kaynaklarını ve zamanını öÄŸrencilerine ayırmaya devam ediyor. Toplam 43 ilde 500’ü aÅŸkın gönüllü ve 50 bini aÅŸkın ulaşılabilir öÄŸretmenin bulunduÄŸu ÖÄŸretmen Ağı’nın Genel Koordinatörü Buket Sönmez, öÄŸretmenlerin yüz yüze eÄŸitim baÅŸladığından bu yana sorunları ve davranış biçimleri farklılaÅŸan öÄŸrencilerle karşı karşıya olduklarını belirterek ÅŸunları söylüyor:

“Çocuklarda ciddi davranışsal problemler var. O yaÅŸ grubunun iniÅŸ çıkışlarını yönetebilirsiniz. Ancak, öÄŸretmenlerden gelen geri dönüÅŸlerden anlıyoruz ki davranışsal sorunları yönetilemeyecek noktaya gelmiÅŸ olabiliyor. Birinci sınıfın ilk dönemini yaÅŸayan çocuklar, 3’üncü sınıf olarak döndüler. Sınıf içi akademik ortam bir öÄŸrenme yeri ancak koridorlar daha büyük öÄŸrenme yeri. Sınıf dışındaki ortamlarda akranlarıyla beraber vakit geçirirken çocuklar kurallara uyma konusunda sorun yaşıyor. Ä°ki yıllık eksiklik var. ÖÄŸretmenler, akademik sorunlardan çok sosyal, duygusal öÄŸrenmede geri kalmışlığın ciddi sorunlarını yaşıyor. Velilerle doÄŸru zeminde iliÅŸki kurma noktasında da sıkıntılar var. Veliler öÄŸrenme eksikliklerine kilitlenmiÅŸ durumda. Ancak çocukların sosyal duygusal geliÅŸimini görmekten uzaktalar. Çünkü, onların da önünde sınav bariyeri var.”

Ä°ÅžTE EN ÖNEMLÄ° SORUNLARI

ÖÄŸretmen Ağı tarafından pandemi sürerken öÄŸretmenlerin okulda karşılaÅŸtıkları zorluklar ve sorunlara yönelik çalışmalar yapıldı. EÄŸitim Reformu GiriÅŸimi’nin hazırladığı EÄŸitim Ä°zleme Raporları’nda da bu dönemde öÄŸretmenlerin karşılaÅŸtığı sorunlar ÅŸöyle sıralandı:

Stresle mücadele:

Bir yandan stresle baÅŸ etmeye çalışan öÄŸretmenler öÄŸrencilerine de yardımcı olmaya çalışıyor. Zaten stres altında olan öÄŸrencilerle uzaktan eÄŸitimi sürdürürken onları ödev ve etkinliklere boÄŸmamaya, süreçten soÄŸutmamaya, motive etmeye ve desteklemeye çalışmak öÄŸretmenlerin karşılaÅŸtığı baÅŸlıca zorluklar olarak görülüyor.

Velilerin beklentileri:

ÖÄŸretmenler yaÅŸadıkları zorlukları aÅŸmaya çalışırken, okul yönetimi ve öÄŸrenci velilerinin beklentilerini de karşılamaya çalışıyor. Bu süreçte öÄŸrenme kayıplarını telafi etme ve öÄŸrenciler arasındaki farkları azaltmaya çalışma noktasında oldukça zorlu günler geçiriyorlar.

Maskeyle ders zorluÄŸu:

Bir yandan salgın endiÅŸesi, bir yandan da çocuklara en iyi ÅŸekilde nasıl öÄŸretebilirim motivasyonu ile sınıfa giren öÄŸretmenler göz teması kurmayı unutan öÄŸrencilerin her birine ulaÅŸmaya çabalıyor. Ä°lk kez karşılaÅŸtıkları öÄŸrencilerinin, “Maskenizi çıkarır mısınız, yüzünüzü görelim” sözleriyle karşılaşıyorlar. Tabii maskeyle tüm gün ders anlatmanın zorluÄŸunu anlatmaya gerek yok.

Motivasyon ve adaptasyon:

Milli EÄŸitim Bakanlığı 2021-2022 eÄŸitim-öÄŸretim dönemine baÅŸlarken, hizmetiçi eÄŸitimler aracılığıyla okul psikolojik danışmanlarına yönelik çalışmalara ağırlık verdi. Bu çalışmalarda amaçlanan, psikolojik danışmanların güçlenmesi ve onların uygulayacağı programlar ile okullardaki öÄŸretmenlerin ve dolayısıyla öÄŸrencilerin okula uyumunun kolaylaÅŸması idi. Psikolojik danışman bulunmaması veya çalışmaların gönüllülük temelinde olması sonucu, hizmetiçi eÄŸitimlere geniÅŸ katılım saÄŸlanamadı. Kimi okullarda programlar uygulanamadı. Okula uyumda yaÅŸanan zorluklar, bir buçuk yılın ardından okula dönen öÄŸretmen ve öÄŸrencilerin motivasyonunu ve adaptasyonunu etkiledi.

Enerjileri düÅŸtü:

ÖÄŸretmenler pandemi sürecinde birçok kayıp yaÅŸadı, toplumun her kesimi gibi ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sorunlardan etkilendiler. Bu dönemde hem kendilerinin hem öÄŸrencilerinin hem de velilerin sürece adaptasyonunu saÄŸlamada kolaylaÅŸtırıcı rol oynadılar. Hem örgün hem uzaktan eÄŸitime devam etme, öÄŸrenme kayıplarını telafiye çalışmak gibi önemli görevleri aynı anda yerine getirmeye, uzun mesai saatleri boyunca çalıştılar. Birçok zorluÄŸa raÄŸmen eÄŸitimde örnek çalışmalar üreten öÄŸretmenlerin, yeni eÄŸitim-öÄŸretim dönemine baÅŸlarken enerji ve motivasyonlarını korumada zorlandıklarını söylemek mümkün.

Okullardaki hijyen sorunları:

Bakanlığın önlemler alındığını açıklamasına raÄŸmen öÄŸretmenler bazı okullarda hijyenin saÄŸlanması konusunda ciddi eksiklikler olduÄŸunu dile getiriyor. Vakaların artması, kapanan sınıflar, temaslı olarak tanımlanan öÄŸrenciler, PCR testleri gibi birçok unsurun koordinasyonunda zorluklar yaÅŸanıyor.

ÖÄŸrenme kayıpları:

Türkiye’de henüz salgından kaynaklanan öÄŸrenme kaybına iliÅŸkin kamuoyuyla paylaşılan kapsamlı bir araÅŸtırma bulunmuyor. Bu nedenle akademik anlamda nasıl bir kayıp ile karşı karşıyayız henüz bilinmiyor. Ancak, farklı ülkelerden alınan veriler ve öÄŸretmenlerin görüÅŸlerine bakıldığında her alanda farklı derecelerde akademik kayıp yaÅŸandığını söylemek mümkün. ÖÄŸretmenler bu kaybı asgari düzeye indirmek için telafi döneminde yapılan çalışmaların, gerek niteliÄŸi gerek yeterli katılımın saÄŸlanmamasından dolayı istenilen sonuçları elde edemediÄŸini belirtiyor.

1 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI