BAKAN KOCA'DAN 3.DOZ AÇIKLAMASI

BAKAN KOCA'DAN 3.DOZ AÇIKLAMASI


  • 06 Ekim 2021 ÇarÅŸamba
299 görüntülenme

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca baÅŸkanlığındaki Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 17:00'de toplandı.

Yapılan yazılı açıklama ÅŸu ÅŸekilde;

Koronavirüs Bilim Kurulumuz bugün salgının seyri, vakaların ve hastaneye yatışların yaÅŸ dağılımı ve 3 doz aşı uygulaması gündemi ile bir araya geldi.

Günlük verilerden de takip edebildiÄŸiniz üzere aşı programımız baÅŸarı ile sürmektedir. En riskli yaÅŸ grubu olarak gördüÄŸümüz 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımızdan baÅŸlayarak bir aşı programı planlamış ve devreye almıştık.

Mevcut durumda ülkemizde 18 yaÅŸ üzeri tüm vatandaÅŸlarımız için aşı tanımlanmış ve yüksek aşılanma oranlarına yaklaşılmıştır. Bu durum vaka sayılarının yaÅŸ ortalamasını düÅŸürmüÅŸ durumdadır. Bugün itibariyle aktif vakalarımızın %50'den fazlası 30 yaÅŸ altındaki kiÅŸilerden oluÅŸmaktadır. Gençlerimizin daha çok hastalığa yakalanıyor olmasının ardında aşılama programımızda 18 yaÅŸ ve üzerinin öncelikli olması var. Bununla birlikte gençlerimiz aktif vakalar içinde daha yüksek oranda bulunsalar da bu durum hastaneye yatışlara ve yoÄŸun bakıma giriÅŸlere yansımamıştır. Gençlerimiz hastalığa daha çok yakalansa da daha az hastaneye yatışa ihtiyaç duymaktadır. Ancak gençlerimiz hastalığın ailelere ve büyüklere taşınmasında rol oynamaktadır. Son 1 ay içinde vefat eden vatandaÅŸlarımız içinde en büyük oran 70 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımızdadır.

Kıymetli Vatandaşlarım,

2 doz mRNA aşısı olmuÅŸ vatandaÅŸlarımızın 3. doz aşı olmaya ihtiyaç duyup duymayacağı konusunda deÄŸerlendirmeler de yapılmıştır. Daha önce açıkladığımız üzere 2 doz mRNA aşısı olan vatandaÅŸlarımızın ortalama 4 ay süre önce aşı oldukları dikkate alındığında halen koruyuculuÄŸun devam ettiÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Bu konuda aşı olduÄŸu halde virüse yakalananlar üzerinden yapılan incelemelerimiz sürmektedir. Åžu an için 2 doz mRNA aşısı olmuÅŸ vatandaÅŸlarımızın 3. Doz aşı olmalarını gerektiren bir durum yoktur. Ä°naktif aşı olmuÅŸ vatandaÅŸlarımızın ise vakit kaybetmeden 3. Doz aşılarını ister mRNA ister inaktif aşı ile olmalarını bir kez daha ÅŸiddetle öneriyorum.

Aziz Vatandaşlarım,

Vaka sayılarının günlük 28-30 bin bandında seyrediyor olması on günlük zaman dilimi için yaklaşık aktif 300 bin vakaya karşılık gelmektedir. Bu durumun kritik bir yük olduÄŸunun farkında olmak zorundayız. Mevcut aktif vakaların genç olması saÄŸlık sistemini zorlamıyor olsa da halen yüksek sayıda enfekte olmuÅŸ kiÅŸinin bulunması kabul edilebilir deÄŸildir.

Aşı ile toplum bağışıklığı saÄŸlanmadan tedbirlerin gevÅŸetilmesi mümkün deÄŸildir. Aşı ile toplum bağışıklığını elde etmenin de en hızlı yolu en kısa sürede aşı olmaktır. Lütfen vakti gelen aşısını olsun. Eksik aşılı kimse kalmasın.

Bu süre zarfında da temel koruyucu üç tedbirimiz olan maske, mesafe ve temizlik kurallarına tavizsiz uymalıyız. Bağışıklık elde edene kadar maske ve mesafe vazgeçilmez koruyucularımızdır.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI