BİR ÜLKEDE DAHA DARBE GİRİŞİMİ

BİR ÜLKEDE DAHA DARBE GİRİŞİMİ


  • 05 Eylül 2021 Pazar

Gine'de cumhurbaşkanlığı sarayının etrafında duyulan silah seslerinin darbe girişimi olduğu ortaya çıktı. Bir grup yayınladıkları videoda cumhurbaşkanını yakaladıklarını ve ülkenin kara ve hava sınırlarını kapattıklarını duyurdu. Savunma Bakanlığı ise olayları yalanladı.

Başkent Konakri'de cumhurbaşkanlığı  ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinden yerel saatle 08.00'de otomatik silah sesleri duyuldu. Yerel basın, bölgede askerlerin sokağa indiğini, şehir merkezine girişlerin kapatıldığı ve yaralı askerlerin olduğunu bildirdi.

Reuters haber ajansına bilgi veren görgü tanıkları, askeri araçların sokaklarda devriye gezdiğini ve en az iki sivilin yaralandığını bildiriyor. Başkanlık sarayı ve idari binaların yer aldığı Kaloum semti sakinlerinden Ousmane Kamara, "Bir grup askerin başkanlığa doğru ilerlediğini ve defalarca ateş açtığını gördüm" dedi.

Gine lideri Alpha Conde'nin yaralanmadığı açıklandı ancak başka bir ayrıntı bilinmiyor. Fransız medyası, Konakri'de bir 'darbe girişimi' olduğunu aktarıyor. Associated Press (AP) haber ajansı ise, 10 milyonu aşkın nüfusu bulunan Gine'nin uzun bir darbe geçmişi olduğunu hatırlatıyor.

Daha sonra özel kuvvetlerden olduğunu söyleyen bir grup haber ajanslarına bir video mesaj göndererek Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin yakalandığını ve anayasanın yürürlükten kaldırıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Conde'nin ellerinde olduğunu gösteren görüntüleri de paylaşan darbeciler, ülke sınırlarının kapatıldığını aktardı. Cumhurbaşkanı Conde'yi alıkoyduğu belirtilen askerlerin darbe açıklaması devlet televizyonu RTG'de de yayınlandı.

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığına giden darbecilerin korumalar ve bakanlığa bağlı güçler tarafından püskürtüldüğünü ifade etti.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

İlgili Haberler

  • Eğitim
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI